La méteo
previsions 24/01/2023

La neu es deixa veure a molts municipis però en pocs agafa

La fredorada s'allargarà una setmana sencera i ja ha batut alguns rècords a prop de mar

4 min

BarcelonaLes precipitacions a poc a poc es van concentrant cada cop més en comarques interiors i del sud. Aquest matí s'ha vist nevar en molts pobles ubicats a no més de 200 o 300 metres d'altitud, però els ruixats són molt irregulars, avancen de pressa i això evita que les emblanquinades siguin destacables. Al Tibidabo, per exemple, la neu ha fet acte de presència tant de matinada com en diversos moments del matí, però amb prou feina ha arribat a agafar a terra. La nevada és més important a cotes més altes, al Puig Sesolles del Montseny ja s'hi han acumulat 3 cm i a les parts altes de Montserrat també hi està quedant gruix. A poc a poc la cota va pujant, sobretot a les comarques de l'est, on el termòmetre es va enfilant, a Girona, per exemple, el dia ha començat amb 1 grau i a les 13 h el termòmetre ja en marcava 4. Aquest migdia la nevada ha sigut més intensa en punts de l'altiplà central, per exemple a la Llacuna, a més de 600 metres, on ja s'han acumulat 2 cm de neu, també s'han acumulat un parell de cm de neu a Santa Margarida de Montbui.

Joves fotografiant la neu al Tibidabo
Neu al Tibidabo

A prop de mar la possibilitat de nevades a cotes baixes és cada cop més remota. A mesura que avanci el dia, la cota de neu tendirà a pujar i al final del dia ja se situarà per sobre dels 600 o 700 metres en general. Aquesta tarda seguirà nevant de forma irregular en moltes comarques del prelitoral i de la Catalunya Central, però sobretot és a la zona de les Guilleries i Collsacabra on cal esperar la nevada més significativa.

Protecció Civil manté actiu el pla Neucat en fase de prealerta arran de l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya per la possibilitat que la neu pugui acumular més de 2 cm a partir dels 400 metres. L'avís del Meteocat és del grau més baix, nivell 1 sobre 6, però afecta la gran majoria de comarques i curiosament pràcticament només deixa de banda les comarques del Pirineu. També està actiu el pla Procicat en fase d'alerta, en aquest cas per l'onada de fred.

El Salt del Bisbe avui, a la Pobla de Lillet (Berguedà).
El Salt del Bisbe avui, a la Pobla de Lillet (Berguedà).
Glaçada avui a -11 ºC a Sant Sadurní d'Osormort (Osona).

Els dies vinents no hi haurà més possibilitat de veure neu fora del Pirineu. Demà el dia encara serà força ennuvolat en comarques de la meitat est, però en general la segona part de la setmana estarà marcada per un temps amb més sol que no pas núvols. Entre dijous i divendres tornarà a nevar al Pirineu occidental, però aquesta nevada afectarà bàsicament el vessant nord de la serralada. Només a les Balears hi continuarà havent la possibilitat de ruixats molt intermitents i en general poc abundants, que continuaran sent de neu fins i tot per sota dels 500 metres.

Aquest migdia s'ha accentuat la sensació de fred. Els núvols han frenat la temperatura i són escassos els indrets en què s'han superat els 10 graus al migdia. Al centre de Barcelona la màxima no ha arribat a 8 graus i en el conjunt de Catalunya la mitjana de les màximes ha sigut 6,5 °C més baixa del que caldria esperar per a l'època. Hi va haver alguns migdies encara una mica més freds durant la fredorada del gener del 2021, coincidint amb el temporal Filomena, però un ambient tan gèlid com el d'aquest migdia és molt poc habitual darrerament.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Encara queden molts dies de fred intens. Els pròxims migdies seran més assolellats i això afavorirà que la temperatura pugi, però de nit les glaçades tornaran a guanyar protagonisme i en general cal seguir esperant un fred tan intens com el dels últims dies ben bé fins diumenge. Avui els models de previsió consoliden, però, una idea que ja s'insinuava ahir: amb el canvi de mes marxarà el fred més cru. La temperatura pujarà la setmana que ve i a partir d'aquí entrarem en una fase de temperatures més normals per a l'època. No hi ha indicis que hagi de tornar la suavitat de Nadal, però sí que cal esperar una pujada del termòmetre de 4 o 5 graus. Fixeu-vos com són de diferents els mapes d'anomalia de temperatura prevista per a aquesta setmana i per a la setmana que ve.

Un fred cru i puntualment excepcional

Des de dissabte hem entrat ja en una fase de fred cru i de temperatures clarament baixes per a l'època, però és sobretot a la costa i al prelitoral on fins ara el termòmetre ha registrat valors més excepcionals. Al Vendrell els -5,2 °C d'ahir són la temperatura més baixa com a mínim dels últims 23 anys, i a Vinyols i els Arcs també s'ha batut un rècord amb dades de 33 anys (-3,4 °C).

En el conjunt de Catalunya hi ha precedents força immediats de dies més freds que els últims. Fent un càlcul de la temperatura mitjana diària de Catalunya a partir de dades de 84 estacions del Meteocat amb dades des del 2009 surten una quarantena de dies en els quals ha fet més fred que aquest dilluns o que dissabte i diumenge. De mitjana, això sí, aquests últims tres dies hi ha hagut entre 4 i 5 graus menys dels que tocaria per a l'època, agafant com a referència els últims 13 anys.

stats