La méteo
previsions 21/11/2023

La méteo: el fred marcarà el tram final del novembre

Les pròximes nits hi haurà més glaçades i el fred es reactivarà a partir del cap de setmana

3 min

BarcelonaLa nevada va guanyant protagonisme al vessant nord del Pirineu, on a cotes altes ja s'acumulen gruixos de fins a 20 cm al Port de la Bonaigua, 13 a Certascan i 6 a Malniu, segons dades dels sensors de les estacions automàtiques del Meteocat. La nevada continuarà durant la nit i encara fins a la tarda de demà, amb una cota de neu que en alguns punts baixarà fins a tocar dels 1.000 metres.

Aquesta matinada hi ha hagut ruixats intensos en algunes comarques de l'est, pluges molt irregulars que han acumulat 30 l/m² a Caldes de Malavella, 29 a Banyoles, 25 a l'Escala, 22 al Puig Sesolles del Montseny, 19 a Castell d'Aro o 17 a Figueres. A les Balears destaquen els 29 l/m² de Ciutadella o els 16 d'Es Mercadal. Aquest migdia les màximes han sigut un parell de graus i mig més baixes que ahir de mitjana.

La pròxima nit serà bastant més freda que aquesta última, i la de dimecres a dijous el termòmetre tocarà fons. Aquesta setmana serà purament de tardor i en alguns sectors del Pirineu, fins i tot d'hivern. En tot cas no cal esperar res que no sigui normal per a una segona quinzena de novembre.

El canvi de temps anirà acompanyat d'un episodi de tramuntana com feia setmanes que no n'hi havia cap. El vent entrarà ja amb força aquest dimarts, però dimecres anirà girant cada cop més al nord i serà quan es deixarà sentir més extensament a l'Empordà i fins i tot al sud de la Costa Brava, amb ratxes que superaran els 60 o 70 km/h en molts sectors de la zona.

Segons l'observador de l'Escala Sergi Corral, aquest serà el primer cop que la tramuntana bufi amb certes ganes des de fa 83 dies. Una absència tan llarga del vent del nord en aquest punt de l'Empordà és inèdita amb dades des del 2004 a l'Escala, i les dades de l'Estartit, de les quals també disposem, permeten dir que una absència tan llarga del vent del nord tampoc té precedents com a mínim des dels anys 80.

El Meteocat té actius avisos de perill per vent i mala mar tant per dimarts com per dimecres i Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat al terç nord de Catalunya. De cara a dimecres al matí el perill es considera alt a l'Empordà i a les cotes altes del Pirineu i el Prepirineu.

Els ruixats d'aquest inici de setmana no tindran continuïtat i, per tant, una setmana més les pluges continuaran sense arribar en general a Catalunya. El més destacable a llarg termini és que entre el cap de setmana i l'inici de la setmana vinent és probable que el fred es reactivi i vagi a més, cosa que farà que el canvi de mes arribi amb un ambient marcadament hivernal amb temperatures segurament més baixes del que caldria esperar per a l'època.

Més migdies de 20 °C que mai

És incert si el 2023 acabarà superant el 2022 pel que fa a temperatura mitjana a Catalunya, però el que ja se sap és que ha sigut l'any amb més migdies de 20 °C des que es recullen dades. En molts observatoris ja se supera la dada de l'any passat; un exemple és el cas de l'aeroport de Girona, on la tendència a l'augment de dies amb més de 20 °C és claríssima en les últimes dècades. Enguany a l'aeroport de Vilobí d'Onyar s'han superat els 20 °C en 238 ocasions, dotze vegades més que l'any passat.

Dies amb més de 20 graus a l'aeroport de Girona
Any 2023 amb dades fins al 20 de novembre

En el conjunt de Catalunya la dada arriba de mitjana als 198 dies amb més de 20 °C, vuit dies més que l'any passat, que ja havia estat rècord per més de deu dies de diferència.

Aquest dilluns les màximes més altes ja no han arribat als 25 °C enlloc, però encara hi ha hagut valors de fins a 23,5 °C a Cabanes, 23,4 a Girona o 23,2 a Espolla.

stats