La méteo
previsions 06/01/2023

La méteo: donem la benvinguda a les primeres precipitacions de l'any

Canvi de temps de cara a diumenge: precipitacions a la meitat occidental del territori i nuvolositat abundant

3 min
Els Reis passant per Manlleu ahir al punt de l'alba
Escolta aquí la previsió del temps

Encetem el dia de Reis amb el mateix patró meteorològic que aquests dies enrere: fred de bon matí amb abric i bufanda, i ulleres de sol i crema solar a les hores centrals del dia. A primera hora del matí una part del territori, sobretot a les planes d'Osona, Lleida i l'Ebre, s'han llevat amb bancs de boires que han persistit bona part del dia, gairebé fins a primera hora de la tarda. A la resta de Catalunya ha predominat el cel serè amb el sol com a protagonista des de l'albada fins a l'ocàs.

Els Reis d'Orient han estat generosos aquesta matinada i és que, a part de regals materials, també ens han deixat el primer regal meteorològic de l'any: avui és el primer dia del 2023 que la mitjana de la temperatura mínima del territori es troba dins la normalitat per a aquesta època de l'any! El fred i les glaçades d'aquest matí han fet baixar el termòmetre sota zero a zones de Ponent i el sector nord, però a mesura que ha anat avançat el dia el mercuri ha escalat amb rapidesa. L'absència de nuvolositat associada a l'estabilitat atmosfèrica que ens proporciona aquest potent anticicló ha fet que les màximes ascendeixin, sobretot a la costa i al prelitoral, on han superat amb facilitat els 15 graus. A Ponent, en canvi, la temperatura no ha passat dels 5 graus en tota la jornada. El top 5 de màximes generals ha estat:

  • 17,3 °C (Vinyols i els Arcs)
  • 17.0 °C (el Prat de Llobregat)
  • 16.7 °C (Parets del Vallès)
  • 16.7 °C (Sant Cugat del Vallès - CAR)
  • 16.6 °C (Tarragona - Complex Educatiu)

Demà serà l'últim dia de monotonia anticiclònica: l'ambient suau amb cel assolellat a les hores centrals del dia tindrà les hores comptades. L'entrada d'un front actiu per l'oest de la Península vindrà carregat de precipitacions i ens arribarà al final del dia de dissabte cap a la Vall d'Aran. Així doncs, diumenge arribarà un canvi de temps que ha anat guanyant protagonisme en les últimes actualitzacions dels models de previsió. La banda de precipitacions afectarà el sector occidental del territori de manera intermitent al llarg del dia –Ponent i sectors de l'oest de la Catalunya Central–; la resta del territori, per mala sort, només en tindrà un tastet ràpid. Les precipitacions seran molt més persistents a la zona nord del sector occidental, on la cota de neu baixarà fins als 1.400 metres i es produiran nevades rellevants al Pirineu occidental. Al final del dia la cota podrà arribar fins als 1.000 metres al vessant nord del Pirineu. La nevada pot deixar fàcilment més de 10 o fins i tot més de 20 cm de neu nova a les cotes altes de la Vall d'Aran, del Pallars Sobirà i de la Ribagorça.

Precipitació per al diumenge 8 a les 18 h

Diumenge al matí el garbí es deixarà sentir en molts punts de la costa i també en indrets alts de muntanya, on el vent pot arribar a ser fort. A la Costa Brava i en alguns punts de la Depressió Central el vent de sud-oest també pot arribar a cops de més de 50 o 60 km/h durant el diumenge. Dilluns el vent s'anirà fent més de mestral i bufarà fort en moltes comarques centrals i del sud. Les ventades canviaran el temps a Ponent, on a partir de diumenge la boira tornarà a fer les maletes i la temperatura diürna pujarà clarament.

Un cop passat el front de diumenge, de cara a dilluns romandran nevades més tímides al vessant nord del Pirineu fins al vespre i alguns ruixats a les comarques de Girona, però la majoria de dies de la setmana que ve seran de cel enterbolit o mig ennuvolat. Els models indiquen que a partir de dimecres a primera hora de la tarda es podran repetir algunes nevades al vessant nord del Pirineu, però a hores d'ara no hi ha indicis clars d'un altre canvi tan destacable com el de diumenge.

stats