La méteo

Les nits més fredes de la tardor a l’espera d’un estiuet

El termòmetre tocarà fons dimecres al matí. La sequera continuarà agreujant-se com a mínim fins a mitjans de novembre

3 min

BarcelonaA poc a poc el fred va entrant en acció i en aquest inici de setmana es notarà de manera clara. Aquest dimarts ha començat amb les temperatures més baixes de la tardor fins ara. La mitjana de les temperatures mínimes al conjunt de Catalunya ha baixat fins a poc més de 3 graus, un valor gairebé 3,5 graus més baix del que caldria esperar en aquest moment de l'any. Són unes temperatures que, en el context dels últims tretze anys, han estat més normals a finals de novembre.

D'entre els valors més baixos destaquen els -4,9 °C de Das, els -3,1 del Pont de Suert i els -2,6 de Prades, però la temperatura ha arribat a baixar sota zero en una capital del pla de Lleida com Mollerussa (-0,4 °C). Més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han baixat dels 5 graus de matinada.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima < 5 °C
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat

On menys ha baixat la temperatura ha estat en algunes comarques de Girona, on els núvols i ruixats puntuals de les últimes hores han evitat la caiguda del termòmetre. Destaquen els 11 l/m² acumulats a Maçanet de Cabrenys, els 7 d'Ulldeter, els 6 de Figueres, els 4 de Palafrugell i els 2 de Girona i la Bisbal d'Empordà. Les precipitacions han deixat una enfarinada en diferents indrets del Pirineu oriental com Núria, on hi ha acumulats fins a 4 cm segons el sensor de l'estació automàtica que hi té el Meteocat.

Avui el temps serà bàsicament assolellat, només amb restes de núvols al Pirineu i en algunes comarques de Girona. Al migdia les màximes de més de 20 graus seran escasses i el vent bufarà poc, però continuarà arribant de ponent, cosa que farà que les màximes més altes es tornin a produir a prop de mar.

Demà la temperatura encara baixarà una mica més. El canvi no serà brusc respecte a les temperatures d'aquest dimarts, però augmentaran les estacions que baixaran dels 5 graus de matinada o que fins i tot registraran mínimes tímidament sota zero.

Com ha anat passant en les últimes setmanes, la temperatura variarà força entre un dia i l'altre. Dijous, un canvi de masses d'aire farà que el fred afluixi, però el cap de setmana tornarà a començar amb temperatures força baixes.

A més llarg termini és cada cop més probable una situació de temperatures marcadament altes per a l'època. Sembla que entre diumenge i l'inici de la setmana que ve arribarà un estiuet que tornarà a disparar molts termòmetres per sobre dels 20 graus. No és gaire clar si l'ambient molt suau s'allargarà uns quants dies, però en tot cas sí que sembla clar que el fred viu i gairebé hivernal que hi haurà els dos pròxims matins difícilment serà la tònica de bona part del novembre.

Dimecres també predominarà clarament el sol, però entre dijous a la tarda i divendres al matí arribarà un altre sistema frontal poc actiu que farà ploure i nevar al Pirineu occidental i que podria deixar també alguns xàfecs puntuals en comarques del nord-est. Alguns models fan pensar que arribarà a ploure tímidament en moltes comarques, però això encara és incert.

Serà l'única altra possibilitat de pluja d'una setmana que torna a pintar, per tant, molt seca en general. Les perspectives de pluja a deu dies vista continuen sent molt dolentes i només en alguns indrets del vessant nord del Pirineu són possibles acumulacions de precipitació destacables.

Aquesta setmana serà molt més tranquil·la pel que fa al vent, que no desapareixerà del tot, però perdrà molt de protagonisme. Aquest migdia serà moderat encara de l'oest en alguns llocs alts de l'altiplà central i del prelitoral, però ja no bufarà amb intensitat. El pròxim canvi de temps farà que les ratxes de vent tornin a ser destacables a la vall de l'Ebre i al Pirineu divendres, però el més probable és que el vent afluixi de cara al cap de setmana.

stats