previsions 13/11/2021

Nou canvi de temps a partir de diumenge a la tarda

Demà a última hora els reactivaran els ruixats i nevarà al vessant nord del Pirineu

4 min
Els cims el Pirineu oriental ben nevats aquest matí des de Gurb
Escolta aquí la previsió del temps

Aquest matí ha fet una mica més de fred que ahir, però hi ha hagut poques temperatures sota zero. El novembre va començar amb un fred molt destacable, però sense fer gaire soroll la temperatura els últims dies ha anat pujant. Els últims dies ja hem tingut temperatures normals o altes per ser mitjans de novembre, si es posa com a referència la mitjana de l'última dècada.

Anomalia diària de temperatura a Catalunya

Les pluges dels últims dies han deixat quantitats destacables sobretot al nord-est, que és una de les zones més afectades per la sequera dels últims mesos. Al Pantà de Boadella aquest mes ja s'han recollit 107 l/m², des del novembre passat no hi havia un mes tan plujós. A Roses només amb 65 l/m² n'hi ha hagut prou perquè aquest novembre sigui el mes més plujós des de l'abril de 2020.

Estimació de la precipitació caiguda ente dimecres i divendres

Avui en general l'ambient canviarà poc respecte ahir, però a les comarques del nord-est sí que es notarà una pujada clara de la temperatura. La màxima avui serà força més alta que ahir a l'Empordà, a la Garrotxa, al Pirineu Oriental i a la Catalunya del Nord. Al migdia molts termòmetres fregaran o fins i tot superaran puntualment els 20 graus prop de mar.

En general hi haurà més clarianes que ahir, però el cel es mantindrà variable i mig ennuvolat. Els ruixats segueixen afectant les Balears, tot i que amb el pas de les hores cada cop seran més esporàdics i aïllats. Des que va començar la setmana l'observatori d'Escorca, Son Torrella, suma ja 457 l/m², una mica més del que acostuma a ploure en tot l'any a Palma. A Maó ha plogut cada dia des del dia 3. Si avui i demà segueixen apareixent ruixats serà la ratxa de dies de pluja més llarga amb dades des del 1970. Fins ara la més longeva són els 12 dies seguits que va ploure entre el 16 i els 27 de febrer del 1982.

Demà arribarà un nou canvi de temps que reactivarà la inestabilitat. Una entrada d'aire fred en altura provocarà nevades al nord del Pirineu i alguns ruixats en comarques de Girona i de Barcelona. Les precipitacions es produiran sobretot a la nit, però demà a la tarda ja podrien descarregar xàfecs sobtats al voltant del Montseny i a la serralada Transversal. En general el dia serà variable i hi haurà força estones sol, sobretot al sud i a Ponent.

Entre el vespre i la nit les pluges afectaran sobretot la costa i el prelitoral centrals. De nit els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i descarregar 15 o 20 l/m² en poca estona al voltant de Barcelona, i en punts del Maresme o del Vallès. Les nevades s'intensificaran al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que es mourà entre els 1.200 i els 1.300 metres.

Acumulacions de precipitació previstes fins dilluns al migdia

Dilluns quedaran intervals de núvols al Pirineu i en comarques de l'est, però els ruixats que puguin aparèixer seran aïllats. La nit de dilluns a dimarts podria tornar a ploure en alguns punts de la costa i del prelitoral de les comarques de Girona i de Barcelona, però tot fa pensar que serien pluges més aviat poc abundants i esporàdiques.

Aquesta nova tongada de precipitacions tornarà a afectar molt més clarament les Balears. Demà a la tarda i vespre ja descarregaran ruixats en molts punts de Mallorca i de Menorca, i de forma intermitent les precipitacions continuaran fins dimecres a última hora de dimarts. Entre demà i dimarts cal esperar acumulacions de fins a 50 l/m² en molts indrets de Menorca i de Mallorca, i segurament pluges superiors als 100 l/m² a la serra de Tramuntana.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

El canvi de temps farà baixar la temperatura. Demà les màximes ja seran un parell o tres de graus més baixes que ahir, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona. Aquest ambient més fred es notarà durant tota la primera part de la setmana que ve. Entre dilluns i dijous les nits seran més fredes i els migdies no tan suaus com avui. En general el termòmetre baixarà entre 2 i 4 graus. Segurament de nit no farà tant de fred com el cap de setmana passat, però caldrà abrigar-se més que els últims dies.

El vent i la situació marítima tornaran a ser protagonistes del canvi de temps. Demà la tramuntana bufarà amb cops de més de 50 o 60 km/h a l'Empordà i el mestral també es deixarà sentir a les Terres de l'Ebre. El vent no bufarà amb ratxes molt fortes però persistirà fins dimecres, i això comportarà una situació de mala mar amb onades de més de 2 metres a la Costa Brava i a les Balears.

Cops de vent màxims previstos per diumenge al migdia
stats