La méteo
previsions 13/03/2023

La méteo: ventades i un retorn a l'ambient de final d'hivern

Aquest dimarts cauran alguns ruixats a l'extrem nord de Catalunya. El pròxim canvi de temps arribarà dissabte.

4 min

BarcelonaLa calor continua sent la protagonista del temps en un inici de setmana en què, això sí, la temperatura s'ha disparat molt més en comarques interiors que a la costa. Avui el termòmetre ha arribat a 29,2 °C Cabanes, a 28,8 a Seròs a 28,7 a Anglès, a 28,5 a Espolla i a 28,3 al Pantà de Siurana. Temperatures extraordinàries per un mes de març. A Anglès els 28,7 °C d'avui són la temperatura més alta al març com a mínim des del 2009 i és molt possible que alguns altres registres d'avui siguin rècords del mes. De mitjana avui les màximes han tornat a ser més de set graus més altes del que tocaria per a l'època, valors normals de finals de maig.

A prop de mar la temperatura ha quedat bastant més frenada i entre la costa central i la Costa Daurada han aparegut bancs de boira fruit del xoc de la massa d'aire càlid amb el mar encara molt fred.

A la tarda el vent de garbí es deixarà sentir en moltes comarques de Girona i a la costa central; al vespre girarà d'entre ponent i mestral i començarà a bufar amb ganes en comarques de Ponent i del sud. En molts indrets hi haurà ratxes de més de 50 km/h. Dimarts el vent tornarà a bufar amb moltes ganes en comarques del terç sud, però també a les cotes altes del Pirineu, a Ponent o fins i tot en àmbits com el Penedès. A diferència de dissabte, aquesta vegada les ventades no seran tan fortes a la costa central.

El Meteocat ha activat avisos per vent del grau més baix per avui i demà. Els avisos afecten moltes comarques centrals, de Ponent, del Pirineu i fins i tot sectors del sud de la Costa Brava, on entre dilluns al migdia i dimarts al migdia hi ha la possibilitat de ratxes de més de 70 km/h.

El canvi de temps d'aquest inici de setmana provocarà algunes pluges i nevades destacables al Pirineu entre aquest vespre de dilluns i dimarts. Fora de la serralada, dimarts també hi haurà ruixats més puntuals entre la serra de l'Albera, la Garrotxa i fins i tot en altres comarques de Girona, sempre fenòmens aïllats. La cota de neu baixarà fins als 1.500 o 1.600 metres, cosa que farà que després d'un cap de setmana amb pluja fins a les cotes altes del Pirineu ara es tornin a acumular com a mínim entre 5 i 10 cm de neu en cotes altes i mitjanes de la serralada.

Aquesta nevada ajudarà a recuperar una mica el mantell de neu que a les cotes altes del Pirineu s'ha reduït notablement els últims set dies. A Ulldeter fa una setmana hi havia 28 cm i avui n'hi ha 6; a Espot s'ha passat de 27 cm a 8, i al Port de la Bonaigua de 70 a 40.

Demà arribarà una baixada més general i contundent de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors més normals de final d'hivern. Res fa pensar que tornem al fred dels primers dies de març, però la baixada de la temperatura serà de més de 5 graus en molts indrets. I fixeu-vos que tots els mapes de diferència de temperatura respecte dels valors d'aquest dilluns són blaus, cosa que indica que ens instal·larem en temperatures força més baixes que les d'aquest cap de setmana. El fred encara revifarà de manera raonable. Les temperatures clarament per sobre dels 20 °C quedaran en anècdota i tornarem a màximes d'entre 15 i 20 °C.

Dimecres és bastant possible que sigui variable i mig ennuvolat en comarques de l'est, però si arriba a ploure seran quatre gotes. A més llarg termini també s'entreveu clarament un altre canvi de temps de cara al cap de setmana vinent. Entre dissabte i diumenge que ve és probable que torni a nevar al Pirineu i que descarreguin ruixats en altres comarques, però ara mateix els models de previsió fan pensar que, com passarà entre dilluns i dimarts, el més probable és que només caiguin precipitacions destacables al Pirineu. I fins i tot a la serralada és poc clar que les precipitacions arribin a ser gaire abundants. Els mapes de probabilitat que arribi a ploure o a nevar amb ganes per dies no són gaire engrescadors.

Calor desbocada

Aquest cap de setmana ha fet molta calor per ser el mes de març. Dissabte el termòmetre va arribar a 28,4 °C a Alcanar, 27,9 a l'Observatori de l'Ebre i 27,2 a Torredembarra i a l'Ametlla de Mar. A l'aeroport del Prat la temperatura es va enfilar fins als 26,4 °C; l'única temperatura de març més alta en tota la sèrie de l'aeroport són els 27,5 °C que s'hi van registrar el 14 de març del 1926, fa gairebé cent anys. Les estacions del Meteocat de Cabrils (27,8 °C), els Alfacs (27,4 °C), Torredembarra (27,2 °C) i Viladecans (26,4 °C) van batre el seu rècord de març. De mitjana a Catalunya hi va haver 7 graus més dels que tocaria per a l'època: no hi havia un dia tan exageradament càlid per a l'època des de les onades de calor prematures de maig i juny de l'any passat. Aquest diumenge el termòmetre va baixar entre 8 i 10 graus en molts punts de la costa central i de la Costa Daurada, però a Ponent les màximes encara es van enfilar una mica més.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat
stats