La méteo
previsions 28/06/2022

La méteo: el termòmetre tornarà a fregar els 40 graus cap al final de la setmana

Demà la temperatura pujarà bastant però entre dijous i divendres un petit canvi de temps encara frenarà el termòmetre

3 min

BarcelonaAquesta tarda la temperatura ha pujat bastant més que ahir. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha pujat 2,5 graus respecte del valor d'ahir, però, tot i això, el valor de 26,8 ºC encara s'ha situat algunes dècimes de grau per sota de la referència dels últims anys. D'entre les màximes més altes d'avui estaquen els 34 ºC de Castellbisbal, els 33 de Benissanet o els 32 dels Hostalets de Pierola i de Caldes de Montbui, però on més ha pujat el termòmetre és clarament en comarques de l'oest, on aquesta tarda el termòmetre marcava temperatures fins i tot més de 10 graus superiors a les d'ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 18 h i la d'ahir a la mateixa hora

Per fi hi ha hagut una nit una mica més fresca del que tocaria. Aquesta matinada la temperatura mitjana de les mínimes a Catalunya ha baixat fins als 13,8 graus, el valor més baix des de l'1 de juny. És un valor 1,5 ºC per sota dels normals per a l'època. No hi havia una nit amb temperatures més baixes del que tocaria a Catalunya des del 25 de maig. Ahir la baixada de la temperatura ja es va notar, i de mitjana a Catalunya hi va haver 2 graus menys del que tocaria per a l'època. Malgrat tot, en alguns observatoris el termòmetre s'ha mantingut per sobre dels 20 graus de matinada, destaquen les mínimes de 22 ºC del centre de Barcelona, però també els 21,5 ºC de Roses o els 21 de Castelló d'Empúries per efecte de la tramuntana. Aquesta nit hi ha hagut un cop de vent de fins a 110 km/h a Portbou.

Les pluges d'ahir i de la ni passada han deixat una regada destacable, no tan general com la de la setmana passada, però prou significativa en alguns indrets. Destaquen els 31 l/m² del Montsec d'Ares, els 30 del parc natural dels Ports, els 25 de Vila-seca o els 24 de Falset.

Estimació de la precipitació acumulada segons el Meteocat

Aquesta serà l'única tongada de pluja mínimament extensa de la setmana. Avui al migdia encara es podrien escapar ruixats molt puntuals entre el Baix Empordà, el Gironès i la Selva, però en general avui ja no hi haurà xàfecs. El dia ha començat amb núvols baixos en moltes comarques interiors, però més enllà de mig matí només al Pirineu i en algunes comarques de Girona hi haurà intervals de núvols.

Aquesta setmana l'aire càlid i les masses d'aire més fred que arriben per l'Atlàntic mantindran un frec a frec notori i faran que la temperatura pugi i baixi, però sembla clar que el pròxim canvi de temps destacable serà una nova calorada forta que arribarà a partir del cap de setmana. A curt termini, demà la temperatura pujarà més i els termòmetres fregaran els 35 graus a l'interior, però dijous una nova entrada de tramuntana frenarà la pujada del termòmetre i farà que arribem al cap de setmana amb una calor raonable per a l'època.

Tot fa pensar que serà a partir de diumenge i durant la primera part de la setmana que ve quan el termòmetre es tornarà a disparar i les màximes flirtejaran un altre cop amb els 40 graus en comarques interiors. A la costa, la sensació tèrmica arribarà fàcilment als 35 i les nits seran molt més de mal dormir. Encara és incert quants dies pot durar aquesta calorada i com pot ser el seu final. De moment les previsions a llarg termini del Centre Europeu de Predicció apunten a una setmana de calor intensa a bona part del Mediterrani, però sense temperatures tan anormalment altes per a l'època com les que s'esperen, per exemple, al nord-est d'Europa.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve.

Pel que fa a l'estat del cel, el pas d'alguns sistemes frontals farà reaparèixer alguns xàfecs al Pirineu de cara als pròxims dies, però en general aquesta setmana predominarà el sol. Dijous serà el dia de la resta de la setmana amb un cel més enterbolit en general i amb més possibilitats de xàfecs al Pirineu, sobretot al sector occidental de la serralada. És possible que el cap de setmana també hi hagi alguns xàfecs de tarda al Pirineu, però a hores d'ara no hi ha indicis de tardes de tempestes extenses i fortes a la serralada.

stats