previsions 06/05/2021

La méteo: màximes de fins a 30 graus a l'espera de canvis a partir de diumenge

La calor tocarà sostre en l'inici del cap de setmana però no s'allargarà gaires dies

3 min

BarcelonaTarda amb regust d'estiu en moltes comarques. El termòmetre s'ha disparat com no ho havia fet encara aquesta primavera, màximes que han fregat els 30 graus en alguns casos. La temperatura s'ha disparat especialment en punts de les comarques de Girona, on ahir va fer més fresca. Per contra, el termòmetre ha recuat respecte ahir en alguns indrets de la Costa Daurada. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen (en ºC):

  • Pantà de Siurana, 29
  • Ascó, 29
  • Aitona, 29
  • Anglès, 28
  • Castellbisbal, 28
  • Santa Coloma de Farners, 28
  • Lleida, 27
  • Banyoles, 27
  • Igualada, 27
  • Girona, 27
  • Barcelona, 22
  • Tarragona, 20

El migdia d'avui ha sigut el més càlid de la primavera fins ara, la mitjana de les màximes en el conjunt de Catalunya s'ha situat en 21,6 graus, la més alta des del mes d'octubre. El garbí ha sigut un altre dels protagonistes del dia, el vent ha bufat amb cops de fins a 59 km/h a Blanes, de 55 a l'aeroport del Prat i de 54 a Castell d'Aro.

Demà no hi haurà grans canvis, però a la tarda descarregaran alguns ruixats en punts del Ripollès, la Garrotxa, el nord d'Osona o fins i tot al voltant de la serra de l'Albera. El dia serà més variable en comarques de la meitat nord, però en general continuarà predominant el sol. Aquest temps més canviant frenarà el termòmetre al Pirineu i en comarques de Girona, però a Ponent i al sud farà encara més calor.

Acumulacions de precipitació previstes per demà.

Dissabte el termòmetre tocarà sostre i algunes màximes arribaran a superar puntualment els 30 graus a Ponent. El cap de setmana començarà amb molt de sol, però cal tenir en compte que diumenge augmentarà la variabilitat. No plourà en general però sí que a partir del migdia podran començar a aparèixer alguns xàfecs i tempestes en comarques de Ponent i del Pirineu.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge.

Entre la matinada i el matí de dilluns aquests ruixats irregulars podran afectar moltes més comarques, però en general no hi haurà pluges gaire abundants. Serà sobretot al Pirineu i en alguns indrets de Ponent on hi ha més possibilitats que hi plogui amb ganes. Els ruixats irregulars continuaran dimarts, i en aquest cas, a part del Pirineu, també és possible que plogui amb ganes en diverses comarques de Girona i de la Catalunya Central. Temps més mogut en l'inici de la setmana que ve encara que no hi hagi cap situació de pluja general prevista.

El canvi de temps obrirà la porta a aire més fred i s'acabarà la sensació d'estiu avançat. La setmana que ve hi haurà pujades i baixades de temperatura, però en general la sensació serà molt més de primavera que de preestiu, i fins i tot hi haurà moments de fresca per ser maig.

Primavera freda al Regne Unit

Mentre la calor ha començat a arribar al Mediterrani, alguns punts del nord i l'oest d'Europa segueixen aquesta setmana immersos en un temps d'hivern. Aquest matí hi ha un avís per neu que afecta molts punts d'Escòcia, on ja ha nevat amb ganes en altres moments de la setmana. També en alguns punts d'Alemanya els ruixats de neu han aparegut encara aquesta setmana.

Al Regne Unit no hi havia un abril amb nits tan fredes des del 1922, segons ha explicat aquesta setmana el servei meteorològic britànic, Met Office. La quantitat de glaçades també ha sigut la més alta com a mínim des del 1960, i s'ha assimilat més aviat a les dades habituals dels mesos d'hivern. En el conjunt d'Europa no hi havia un abril tan fred des de l'any 2003, segons dades del Centre Europeu de Predicció.

Curiosament també s'ha batut el rècord d'hores de sol per un mes d'abril. De mitjana al Regne Unit aquest mes passat hi ha hagut 225 hores de sol, que són les que sol haver-hi a Barcelona. Es pot dir, per tant, que, pel que fa a hores de sol, l'abril d'aquest any al Regne Unit ha sigut molt mediterrani. La gran quantitat de clarianes també ha afavorit que les nits fossin fredes.

stats