previsions 12/08/2021

Termòmetres a tocar dels 43 graus en una onada de calor que no tocarà sostre fins diumenge

Aquesta tarda i vespre es podrien repetir algunes tempestes seques i aïllades

3 min

BarcelonaEs van complint les previsions i la temperatura avui ja s'ha enfilat per sobre dels 40 graus en diverses comarques. D'entre les temperatures més altes d'aquest dijous, destaquen (en °C):

  • Artés, 42,8
  • Gurb, 42,5
  • Sant Salvador de Guardiola, 41,6
  • Cardona, 41,5
  • Castellnou de Bages, 41,1
  • Manresa, 41
  • Òdena, 41
  • El Masroig, 40,8
  • Tremp, 40,8
  • Vinebre, 40,7
  • Vic, 40,6
  • Igualada, 40,1
  • Tortosa, 39,9
  • Lleida, 39

En el conjunt de Catalunya la mitjana de les màximes ha arribat als 34 graus, que amb dades dels últims dotze anys gairebé només queda superada pels dies de les calorades del juny del 2019 i del juliol del 2015. Aquests són els deu dies més calorosos a Catalunya amb dades des del 2009:

Les dades obertes del Meteocat no van més enrere del 2009, però pocs episodis similars trobaríem més enrere, a jutjar per algunes màximes concretes. Amb prou feines l'onada de calor del 2003 i sobretot les del 1982 i 1987 podrien ocupar algun lloc en aquesta llista.

Les condicions per fer front a l'incendi de la Pobla de Massaluca òbviament no són bones en aquest context. L'estació que l'AEMET té al municipi ha registrat una màxima de 39,2 graus, amb una humitat al voltant del 20% i cops de vent que superen els 30 km/h. Al vespre la marinada afluixarà, però si com ahir es formen tempestes seques a l'Aragó això podria ocasionar girs de vent i ratxes puntualment més fortes.

La nit ha sigut encara més extraordinàriament calorosa en algunes comarques interiors, on el vent càlid, els núvols i les tempestes seques d'ahir a la nit han provocat unes condicions realment estranyes, amb temperatures d'entre 30 i 33 graus passada la mitjanit en ciutats com Berga, i mínimes de més de 25 graus en molts casos. A Solsona, per exemple, la temperatura mínima d'avui han sigut 24,8 graus, mentre que la més alta que hi ha registrada en els últims onze anys és 20,7 graus, 4 graus inferior a la dada d'avui.

Les tronades van deixar poca aigua, però en canvi van anar acompanyades de fortes ratxes de vent i d'una pujada sobtada de la temperatura. Al Montsec s'hi va produir un cop de vent de 108 km/h, a Talarn un de 93 i Lleida un de 84. Els Bombers han atès una vintena d'avisos per caiguda d'arbres i branques al Segrià. A Seròs, al Segrià, a les 9 del vespre s'hi va produir la temperatura màxima del dia: 39,5 °C. Pel que fa a precipitacions destaquen els 4 l/m² del Pont de Suert, els 3 de Gandesa o els 2 d'Horta de Sant Joan.

Avui es podrien repetir alguns ruixats com aquests a la tarda i vespre, però tot fa pensar que seran fenòmens més aïllats. En general hi haurà menys intervals de núvols que ahir, però a la tarda i vespre poden tornar a entrar algunes tempestes acompanyades de forts cops de vent per l'oest.

La calor extrema s'allargarà tres dies més. Tot fa pensar que serà diumenge quan el termòmetre tocarà sostre i quan és probable que caiguin diversos rècords de temperatura, amb màximes que a Ponent podrien fins i tot superar els 44 graus. El cap de setmana les nits també seran de més mal dormir a la costa, però en canvi les pròximes matinades no s'entreveuen tan exageradament caloroses com la d'avui en comarques interiors.

El Meteocat té actius avisos per calor en moltes comarques. Avui el perill es considera molt alt a Ponent, i alt a la Catalunya Central, en punts del Pirineu i en comarques prelitorals. Per demà el prelitoral deixa d'estar en alerta però en canvi s'hi afegeixen moltes comarques de l'Ebre. Per dissabte l'avís ja afecta tot el país i les comarques amb perill molt alt per calor passen a ser una quinzena.

Temperatura màxima prevista per diumenge

La bona notícia és que els models de previsió ja comencen a estar d'acord en el fet que dilluns la calor afluixarà, i que a partir de dimarts podríem entrar en una fase de temperatures normals per a l'època, o fins i tot lleugerament fresques. La baixada de la temperatura durant la primera part de la setmana que ve serà notable, de fins a 10 graus en algunes comarques.

La pols en suspensió provinent del Sàhara provocarà avui nivells de partícules per sobre del límit permès en alguns indrets, una situació que s'allargarà segurament durant el cap de setmana. A Lleida aquest matí la mitjana de 24 hores de partícules PM10 ja arriba 69 ug/m3 d'aire, molt per sobre del límit de 50. A Tarragona se situa en 49.

stats