La méteo
previsions 09/08/2022

El nou pic de calor arribarà dissabte

Les temperatures s'aniran enfilant progressivament i tocaran sostre a l'inici del cap de setmana

2 min
Sortida de sol des de les Masies de Voltregà, a Osona.
Escolta aquí la previsió del temps

Després d'un matí bàsicament assolellat, pels volts de migdia han començat a créixer nuvolades a alta muntanya i a l'hora de dinar ja descarregaven els primers ruixats al Pirineu. Avui les tempestes i els xàfecs sobtats es concentraran a les comarques del terç nord del país i fins al vespre podran descarregar amb intensitat -i anar acompanyats d'aparat elèctric i calamarsa- en comarques com ara el Solsonès, el Berguedà, l'Alt Urgell o Osona. A les set de la tarda, destaquen els 22 l/m² acumulats a la Seu d'Urgell, els 21 a Das, a la Cerdanya, els 13 de Sort o els 7 de Vielha i de Manlleu.

Previsió de pluja acumulada aquest dimarts.

Un dia típic de mitjans d'agost que vindrà acompanyat d'unes temperatures també de ple estiu. La xafogor ha sigut molt acusada a prop de mar –en alguns trams de la costa central aquesta matinada no s'ha baixat dels 25 °C– i les màximes s'han enfilat facilitat fins als 37 o 38 graus en força indrets del pla de Lleida, de la vall de l'Ebre i de l'interior de les comarques gironines. Aquestes temperatures són, aproximadament, uns 3 graus superiors a la mitjana climàtica a principis del mes d'agost. Aquesta dada, per ella mateixa, no és extraordinària, però si observem l'anomalia tèrmica de la temperatura diürna a Catalunya dels últims tres mesos, ràpidament comprovarem que estem passant un estiu extremadament càlid.

I les últimes actualitzacions dels mapes del temps confirmen que la calor no afluixarà a curt termini. De fet, tot el contrari: les temperatures s'aniran enfilant lentament a mesura que avanci la setmana i divendres ja es podran fregar els 40 °C als sectors més càlids del país. Ara mateix, tot apunta que el pic màxim d'aquesta nova calorada arribarà dissabte, amb màximes d'entre 39 i 42 graus en moltes comarques del pla de Lleida i de la Catalunya Central. Diumenge els termòmetres recularan clarament i sembla que entre dilluns i divendres de la setmana vinent podríem fins i tot gaudir de temperatures lleugerament per sota del normal.

Les tempestes de tarda, per la seva banda, aniran perdent protagonisme amb el pas dels dies. Demà dimecres tornaran a regar força comarques del terç nord del país, però dijous ja només s'escaparà algun ruixat aïllat al Pirineu i divendres cauran gotellades anecdòtiques a les comarques gironines. De cara al cap de setmana els models no s'acaben de posar d'acord: alguns insinuen la possibilitat de ruixats més o menys generalitzats a la meitat nord de Catalunya i d'altres apunten a dos dies bàsicament assolellats al conjunt del país. Haurem d'esperar a les properes actualitzacions dels models meteorològics per sortir de dubtes.

stats