previsions 16/05/2022

La méteo: la temperatura podria batre rècords aquesta setmana

Les capçaleres del Ter i del Llobregat acumulen un dèficit de més de 350 l/m² des de l'octubre

4 min

BarcelonaCada dia som una mica més a prop de les primeres nits tropicals, i de fet aquesta nit una estació no oficial del barri de les Corts de Barcelona ja ha registrat la primera temperatura mínima de més de 20 graus. No hi ha gaires dubtes sobre el fet que les primeres nits tropicals oficials de l'any arribaran aquesta setmana, i la inversió tèrmica podria afavorir que també se'n produïssin al Tibidabo. Les nits tropicals més prematures de la història del Fabra daten precisament de mitjans de maig. El 1945, el 15 de maig no es va baixar de 20 graus en tota la nit; el 1961 aquesta dada es va produir el dia 16 i, curiosament, el 1992 la calor intensa també va arribar molt aviat: el 17 de maig. Cal recordar que aquell mateix any, però, va tenir un tram final de maig i un juny extremadament frescos: el 17 de maig va haver-hi una mínima de 20 graus, però el 20 de juny, a tocar de Sant Joan, el termòmetre va baixar fins als 10.

Aquest migdia la temperatura ha tornat a ser molt més alta del que tocaria Per tercer dia consecutiu la mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut uns 6 graus més alta del que caldria esperar. D'entre les màximes més altes destaquen els 34 ºC del Pantà de Siurana i de Benissanet, o els 32 de Tortosa i de Manresa. Un 11% de les estacions de les quals fem seguiment diari ha tingut una màxima de més de 30 graus.

La calor dels últims dies està accelerant el desgel a marxes forçades. Avui el Meteocat ha fet públic que la neu ja s'ha acabat de fondre a Boí, a la cota 2.500, on la temporada ha sigut escassa. Normalment en aquest punt del vessant sud del Pirineu la neu aguanta fins a finals del mes de juny, però les escasses precipitacions de l'hivern i la forta de pujada de la temperatura dels últims dies l'han fulminat 45 dies abans del que caldria esperar. Normalment, al pic de la primavera en aquest punt hi ha uns 150 cm de neu, però aquest any no s'ha passat gairebé dels 80 en cap moment.

Com més passin els dies més calor farà. Aquesta setmana hi haurà temperatures màximes de més de 35 graus en algunes comarques interiors, un fet molt poc habitual al mes de maig. El pic de temperatura arribarà el cap de setmana, moment en el qual alguns models de previsió fan pensar que el termòmetre podria fins i tot acostar-se als 40 graus en algunes comarques de Ponent, tot i que sobre això encara hi ha incertesa.

A Lleida la temperatura més alta en un mes de maig són els 35,6 ºC que es van produir el 25 de maig del 2017. És bastant possible que aquest rècord caigui en algun moment d'aquesta setmana, de la mateixa manera que poden caure molts altres rècords de temperatura de maig. Segurament el més destacable d'aquesta calorada serà la seva insistència: les temperatures exageradament altes per a l'època duraran tota la setmana.

Pel que fa a l'estat del cel, avui hi haurà força bandes de núvols prims, però no es repetiran les tempestes que ahir van descarregar al Matarranya i van arribar més desgastades a la Terra Alta. És bastant probable que la boira aparegui a la costa tard o d'hora. Aquest matí hi havia extensos bancs de boira sobre el Mediterrani al sud de les Balears, unes boires que poden fer-se veure en altres sectors del Mediterrani occidental i puntualment a la costa durant qualsevol moment de la setmana. Això pot fer que, malgrat el context de calor intensa, arran de mar en alguns punts arribi sobtadament un ambient molt més fresc. En general, però, el temps dels pròxims dies serà molt estable, amb molt de sol i escassos ruixats de tarda en punts del Pirineu. Res fa pensar en un gir destacable en el temps com a mínim fins a l'inici de la setmana que ve.

La sequera està creixent

La primavera ha deixat alguns registres de precipitació importants fins ara, però ni de bon tros ha apagat la sequera de forma general. Aquest migdia el Meteocat ha fet públiques unes dades que revelen fins a quin punt hi ha dèficit de precipitació en algunes comarques. A les capçaleres del Ter i del Llobregat el dèficit de precipitació des de l'octubre passat supera els 350 l/m², i només en alguns punts del Pirineu Occidental, de la serra de l'Albera i de les Terres de l'Ebre la precipitació des de la tardor és superior al que caldria esperar.

El Servei Meteorològic de Catalunya alerta a més a més que l’actual episodi de sequera està en creixement espacial. Un 80% de Catalunya ja està en un context sequera moderada o superior. Un 60% està sota condicions de sequera forta o extrema. No hi havia dades tan greus des de l'abril de l'any 2008. L'anticicló marcarà com a mínim tota la setmana, i això vol dir ens estem acostant cada cop més al període en què les precipitacions acostumen a ser escasses sense que hi hagi cap situació de pluja en perspectiva. Per si no n'hi hagués prou, la calor forta d'aquest tram central del maig afavorirà l'evaporació i ens abocarà a un inici de l'estiu climàtic en males condicions.

Preciptació total i anomalia de precipitació des de l'octubre
stats