El temporal deixa pluges de fins a 200 l/m2 i fins a tres mànegues

Demà els ruixats i tempestes continuaran afectant la majoria de comarques, tot i que de manera més irregular que avui

5 min
Un arbre arrencat pel possible tornado a l'Ametlla de Mar

BarcelonaLa franja més extensa de pluges i aiguats avança cap al nord. D'entre els aiguats de les últimes hores destaquen sobretot els que han afectat el Camp de Tarragona. A Constantí han caigut 76 l/m² en poca estona i a Tarragona 71. A la capital del Tarragonès aquest ha sigut l'aiguat més abundant des de l'octubre del 2019. La pluja ha inundat diversos punts de la ciutat, especialment alguns dels carrers del polígon industrial Francolí, pròxim a la llera del riu. A Constantí la pluja ha anat acompanyada de cops de vent de fins a 92 km/h que han provocat algunes destrosses. L'aiguat ha obligat a interrompre la línia de tren R17 entre Tarragona i Port Aventura.

Un probable tornado ha arrencat arbres de grans dimensions i ha provocat desperfectes en diverses construccions a la urbanització Roques Daurades de l'Ametlla de Mar. El fenomen ha deixat un rastre clarament visible de destrucció de diversos quilòmetres, segons ha dit a l'ACN l'alcalde de l'Ametlla, Jordi Gaseni. Probablement s'ha tractat d'una mànega associada a les tempestes que hauria tocat terra. L'alcalde ha apuntat que el suposat tornado ha deixat un rastre de diversos quilòmetres. Al seu pas ha deixat danys en estructures construïdes com tanques o zones enjardinades d'habitatges, arrencant elements com portes i llançant-los a centenars de metres. Aquest no ha sigut l'únic tornado d'avui, ja que durant el matí també han aparegut imatges d'un altre possible fenomen similar al Poblenou del Delta. Durant la tarda també ha aparegut una mànega a la costa central que ha pogut ser captada perfectament des de l'aeroport del Prat.

Aquest matí han caigut aiguats forts a les Terres de l'Ebre, amb acumulacions que han arribat a superar els 200 l/m² en algun cas. L'Observatori de l'Ebre ha acumulat 202 l/m², i aquest seria el tercer dia amb més pluja en la història centenària d'aquesta estació ubicada a Roquetes, segons dades el mateix observatori. Cal anar fins al 1943 per trobar un dia amb més aigua en aquest punt del Baix Ebre.

D'entre la xarxa d'estacions del Meteocat destaca per ara el fort aiguat que ha caigut al Perelló, al Baix Ebre, on s'han arribat a acumular 55 l/m² en només mitja hora. El total diari al Perelló són ja 192 l/m², una precipitació que no té precedents en un sol dia com a mínim des del 2009. També destaquen els 190 l/m² de Tivissa, els 143 dels Alfacs o els 110 d'Amposta.

De matinada els Bombers han hagut de rescatar tres persones que havien quedat atrapades en un pas inundat. La carretera C-12 a Tortosa i la TP-3311 entre Santa Bàrbara i la Galera estan tallades a causa d'esllavissades. Fins a les 13 h el telèfon 112 ha rebut 270 trucades relacionades amb el temporal, la majoria provinents del Montsià, del Tarragonès i del Baix Ebre.

Avui ha sigut el dia de pluja més abundant i general a Catalunya des del 21 d'abril de l'any passat. La suma de les dades de precipitació de 87 estacions del Meteocat fins a les 20 h arriba a 2.115 l/m², un valor superior als 1.457 del 22 de febrer, que fins ara eren el valor més alt de l'any. La sequera es fa evident en aquest gràfic que mostra la gran quantitat de dies plujosos que hi va haver el 2020 i el 2019 en comparació als d'enguany.

Els dies més plujosos dels últims anys a Catalunya

El vent és un altre dels protagonistes del temporal. Durant el matí hi ha hagut un cop de vent de 88 km/h a l'illa de Buda, al delta de l'Ebre, un de 79 km/h a Amposta i un de 78 a Falset. El vent també es deixarà sentir amb cops de fins a 60 o 70 km/h a la costa central i a Ponent. Al vespre també s'enfortirà al nord de la Costa Brava. Protecció Civil té activats els plans Inuncat i Ventcat en fase d'alerta. El Meteocat alerta de perill de ruixats intensos en qualsevol comarca de la costa i del prelitoral, i també a causa de la situació marítima.

Avui, en general, les pluges acumularan entre 20 i 50 l/m², però de forma local pot haver-hi registres més importants també lluny de les Terres de l'Ebre, sobretot a la costa i al prelitoral en comarques de la meitat sud. Un altre focus d'atenció de les pròximes hores serà l'extrem nord de Catalunya, on a partir aquesta nit també s'esperen acumulacions considerables de pluja que puguin acostar-se o superar els 100 l/m². Els últims models de previsió fan pensar que els aiguats més forts cauran al nord del Rosselló, però tant a la Catalunya del Nord com en punts de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya s'hi esperen precipitacions abundants durant la nit i demà al matí.

La méteo: els aiguats avancen cap al nord i seguiran dimecres.

Demà continuarà plovent gairebé arreu, no només a l'extrem nord de Catalunya. Al matí un nou braç de precipitacions afectarà moltes comarques centrals i de l'est. Els ruixats també descarregaran en sectors del Camp de Tarragona, el Penedès, l'altiplà central i comarques de Ponent. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que també pot tornar a ploure amb ganes a les Terres de l'Ebre, amb una cota de neu que als Ports podria arribar a baixar fins als 700 metres. Les pluges continuaran sent localment intenses i podrien anar acompanyades de tempesta. Demà i dijous la temperatura farà una baixada notable a l'oest de Catalunya, on les màximes ja no passaran dels 7 o 8 graus en molts casos.

Acumulacions de precipitació previstes per demà.

Dijous encara pot continuar plovent i nevant al Pirineu, però les precipitacions seran cada cop més minses i intermitents. La cota de neu continuarà situada al voltant dels 1.000 metres. Les últimes previsions fan pensar que el dia serà molt insegur i que a prop de la costa encara pot fer falta el paraigua, sobretot en comarques de Girona i de Barcelona.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous.

El fred de ple hivern serà el gran protagonista de la segona part de la setmana. Els models de previsió confirmen que entre el cap de setmana i dilluns les glaçades afectaran moltes comarques i la temperatura baixarà per sota dels 5 graus a la costa. L'ambient de ple hivern marcarà el temps de dissabte diumenge i dilluns. El fred que anirà acompanyat d'una situació de fort vent de mestral a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i al Pirineu.

El cap de setmana seguiran les nevades al Pirineu occidental, però en aquest cas ja nevarà a totes les cotes de la serralada. En general tant divendres com el cap de setmana seran dies amb més sol que núvols, però es podran repetir tempestes i calabruixades de poca estona en comarques de Girona i en punts del Maresme o del Vallès.

Tot i que el fred intens marcarà el cap de setmana hi ha motius per pensar que aquest no serà l'escenari amb el qual s'arribarà al pont de la Puríssima. Durant la setmana que ve és possible que la temperatura remunti de manera clara.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de diumenge.
stats