La méteo
previsions 20/09/2022

La méteo: les pluges generals són cada cop més probables de cara al cap de setmana

Demà el temps serà més insegur, però els ruixats que puguin aparèixer encara seran aïllats

3 min

BarcelonaAquest migdia l'ambient no ha canviat gaire respecte del d'ahir, però a primera hora molts termòmetres marcaven un grau menys que dilluns. En el conjunt de Catalunya de mitjana les màximes han sigut tot just algunes dècimes de grau més baixes que ahir. Els núvols baixos s'han anat desfent, però a partir del migdia han aparegut algunes tempestes al nord del País Valencià.

La previsió continua marcada per la possibilitat de pluges abundants i extenses de cara al cap de setmana, una situació que a mesura que avancen les actualitzacions dels mapes del temps és cada cop més probable. Una primera tongada de precipitacions podria arribar ja divendres a última hora, però és bastant possible que n'hi hagi més de cara a dissabte i diumenge. De fet, a hores d'ara dissabte s'entreveu el dia que quedaria més marcat per aquestes pluges, encara que ja hi hauria ruixats divendres a última i encara diumenge. Fixeu-vos en el fet que els mapes de probabilitat que s'acumulin com a mínim 5 l/m² durant el dia ja marquen valors alts de cara a divendres, però tenen més vermell de cara a dissabte i diumenge.

Hi ha un altre mapa interessant, com és en aquest cas el de probabilitat que s'acumulin més de 20 l/m², un indicador que sol estar associat a episodis de pluja ja abundant. A hores d'ara de cara a dissabte aquest indicador marca valors alts en algunes comarques de Girona i de Barcelona. Encara hi ha incertesa, però cal tenir en compte la possibilitat d'aiguats significatius a l'inici del cap de setmana.

Probabilitat que dissabte s'acumulin més de 20 l/m2.

Si bé ahir semblava que les comarques centrals serien les més afectades per les pluges, avui alguns models fan pensar en pluges encara més abundants a les comarques de Girona i de Barcelona de cara a dissabte, però això encara pot variar bastant en noves actualitzacions. No hi ha indicis que les pluges hagin d'anar acompanyades de fort vent de llevant ni d'un temporal de mar.

A més curt termini el temps serà cada cop més insegur, però el paraigua encara farà poca falta. Demà és possible que hi hagi alguns ruixats puntuals tant en sectors de la costa central o de la Costa Daurada com en punts del Pirineu. El temps serà insegur sobretot al migdia a prop de mar, i més de cara a la tarda en sectors pròxims al Pirineu, però tot això seran sempre fenòmens molt aïllats. El dia serà mig ennuvolat i hi haurà moltes estones de sol.

La nit de dimecres a dijous cal començar a esperar algunes primeres tempestes fortes, que si bé es formaran sobretot damunt del mar, localment podrien afectar punts de les Terres de l'Ebre, sectors del País Valencià i sobretot Eivissa i Formentera. El Meteocat ha activat un primer avís per pluges intenses que afecta el Baix Camp, la Ribera, d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià de cara a la nit de dimecres a dijous.

Acumulacions totals de pluja previstes fins dijous al vespre

Pel que fa a temperatures, el canvi de temps del cap de setmana no accelerarà l'arribada de la tardor, però sí que confirmarà la sensació de final d'estiu i les temperatures normals per a l'època. Tot fa pensar que bona part del que queda de mes de setembre estarà marcat per la sensació de final d'estiu o d'inici de tardor. Fins i tot és possible que a mitjans de la setmana que ve fem un pas més cap a la tardor i la temperatura faci una baixada més clara, però això encara és incert. En aquest sentit, la previsió de tendències per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció és interessant de cara a la setmana que ve, perquè dibuixa un panorama amb entrades d'aire fred a l'oest d'Europa i temperatures clarament més baixes del que tocaria en bona part de la Península, a França i en general a l'oest del continent. Caldrà seguir-ho.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve.
stats