La méteo
previsions 21/05/2023

Pluges al nord i més clarianes al sud i a Ponent

Les tronades i els ruixats intensos tornaran a sovintejar a partir de demà

3 min
Boires a les planes i cel cobert per damunt, amb plugims, a Sant Bartomeu del Grau (Osona)

L'embossament d'aire fred en altura fa crèixer les nuvolades i ens envia línies frontals al nostre país. De fet, en aquestes darreres hores els xàfecs han tornat a sovintejar, acumulant entre 5 i 15 mm, en termes generals. D'ahir dissabte, destaquem algunes acumulacions:

  • Vic: 16 mm
  • Vacarisses: 11 mm
  • Pantà de Siurana: 9 mm
  • Solsona: 8 mm
  • Terrassa: 7 mm
  • Tagamanent (PN Montseny): 6 mm
  • Tremp: 3 mm
  • Tarragona: 3 mm

Avui diumenge continuarem sota el radi d'acció de l'embossament d'aire fred en altura, que segons les previsions sembla que afectarà amb més intensitat l'oest peninsular. Apareixeran moltes clarianes durant el matí a Ponent i al sud, en canvi, des de bon matí, una línia frontal anirà deixant xàfecs, febles però persistents. El dia serà rúfol, gris i humit a les comarques gironines, sobretot a la Costa Brava i als voltants de la Serralada Transversal. En molts casos, només s'acumularan dècimes de litre o un parell de litres per metre quadrat. La bona notícia és que plourà, però la dolenta és que seran pluges minses que no aportaran res a la solució de la sequera que patim. A més, avui no s'esperen tronades a causa d'un cel més cobert i de la manca d'insolació, que no permetrà el creixement convectiu de les nuvolades. En la imatge del radar de Meteocat, a les 10h, podem veure la feble intensitat de les precipitacions:

Imatge del radar, a les 10h

A les comarques de Girona, i sobretot a l'Empordà, és on és més probable que pugui arribar a ploure d'una manera una mica més continuada en alguns moments. A la resta el temps continuarà sent variable, insegur, però amb ruixats concentrats sobretot al Pirineu oriental i en punts de la Catalunya Central. Les temperatures es mouran al voltant dels 22 ºC a la costa i arribaran fins als 25 ºC a Ponent. Bufarà tramuntana moderada al nord de l'Empordà, girant a gregal, amb forta maror, i a la resta hi haurà maror, amb vents febles del sud i del sud-est.

Probabilitat de precipitació prevista per diumenge
Pluja total acumulada per diumenge
Temperatura màxima prevista

Dilluns començarem la setmana amb una situació que no farà net del tot. Les previsions són incertes i haurem d'anar seguint el moviment de l'aire fred en altura. Ara mateix, els models continuen indicant activitat tempestuosa i ruixats de tarda. Estarà bastant cobert durant el matí i podran caure alguns plugims febles a la costa, amb algunes clarianes transitòries, però amb el pas de les hores els núvols encara seran més compactes i els ruixats i les tronades cauran de manera irregular i dispersa en qualsevol punt, però sobretot al Pirineu, la Catalunya Central i al nord-est. També arribaran als Ports i al Montsant. Podran acumular-se de 15 a 30 mm i alguns d'aquests xàfecs aniran acompanyats d'aparat elèctric i calamarsa.

Dimarts i dimecres tornarem a tenir jornades calcades, és a dir, amb matins on el temps aguantarà, però a partir de migdia els núvols creixeran amb força, amb nous xàfecs i noves tronades. De fet, dimecres els models indiquen força activitat, amb xàfecs repartits per gran part del territori, sobretot, al Prelitoral, Catalunya central, nord-est i vessant sud del Pirineu. Les temperatures remuntaran sensiblement, cosa que portarà un ambient més calorós i xafogós.

Durant la resta de la setmana els models de pluja prevista encara indiquen taques blavoses que estan relacionades amb ruixats dispersos, de tarda, més probables al Prepirineu i a la Catalunya Central.

Les temperatures pujaran, sobretot entre dimecres i divendres, i tal com indiquen els mapes de diferència de les màximes previstes, a les comarques gironines, Catalunya central i a Ponent els valors seran uns 5 graus més elevats respecte els d'avui. A l'Empordà o al Pirineu i Prepirineu oriental, entre dijous i divendres, les màximes seran de 8 a 10 graus més altes que les registrades aquests dies. Aquest ambient més calorós afavorirà el creixement de les nuvolades convectives, generant tronades de tarda, més aïllades i ja només presents en punts de muntanya.

stats