La méteo

La méteo: clara refrescada i nous ruixats per encarar el cap de setmana

La calor afluixarà de forma general i es repetiran alguns xàfecs irregulars

3 min

BarcelonaLes temperatures s’han disparat aquestes últimes hores i s’han arribat a superar els 35 ºC de manera local al sud del país amb la calor més intensa d'aquest any (trobareu totes les dades al final de la informació). Un ambient de ple estiu que tocarà sostre al centre i sud del país dijous amb xafogor a la costa. No obstant això, a la tarda començarà a arribar un front amb aire fred en altura que reactivarà la inestabilitat. S’esperen xàfecs i tempestes que poden ser intensos i amb calamarsa en algunes comarques. Els pròxims dies es repetiran alguns ruixats i refrescarà a tot arreu. Recuperarem el temps primaveral.

Dijous: pic de calor, però primers canvis

Les temperatures encara pujaran una mica més i tocaran sostre al centre i al sud del país. El matí serà molt suau en conjunt, i al centre del dia es repetiran moltes màximes de 26 a 31 ºC al prelitoral i a l’interior, amb xafogor a la costa. Tot i això, a l’interior de l’Ebre, a Ponent i en altres comarques del sud com ara el Priorat es poden tornar a fregar o assolir localment els 34 o 35 ºC. Ambient de ple estiu desbocat en aquestes àrees, ajudat per l’entrada de vent de ponent reescalfat. A partir del migdia i durant la tarda començarà a baixar el termòmetre al nord.

Tot plegat, amb molta calma al matí. Sol combinat amb bandes de núvols, sobretot alts i prims. Serà a la tarda i al vespre quan la inestabilitat anirà a més i s’esperen xàfecs i tronades molt irregulars en llocs del Pirineu, del Prepirineu i del nord-est del país. Localment seran forts i poden anar acompanyats de calamarsa. A última hora també poden arribar xàfecs en comarques del sud. En aquest sentit, el Meteocat ha activat l’alerta groga per risc de pluja intensa a totes les comarques de Girona i Osona, Lluçanès, Berguedà, Solsonès, Tarragonès i Baix Camp:

Divendres: refrescada

Les temperatures baixaran clarament divendres, últim dia del mes de maig, sobretot al prelitoral i a l’interior. El descens pot arribar a ser localment d’entre cinc i vuit graus. Una refrescada que farà que l’ambient sigui més normal per a l’època, amb suavitat o calor moderada. Quedarà inestabilitat amb alguns ruixats a les comarques de Barcelona i de Girona, però el sol dominarà al sud i a Ponent. El vent del nord bufarà als extrems del país.

Cap de setmana: una mica de tot

Els diferents models meteorològics no s’acaben de posar d’acord sobre què passarà amb les precipitacions el primer cap de setmana de juny. De moment, tot indica que continuaran caient xàfecs irregulars en algunes comarques, sobretot de la meitat nord. El moment de més tronades el podríem tenir entre dissabte al vespre i diumenge al matí. Una situació incerta típicament primaveral que anirem confirmant. Les temperatures es mantindran més frenades i normalitzades per a l’època.

De cara a la setmana vinent els termòmetres tornarien a remuntar i la calma dominaria en conjunt. No obstant això, quedarien restes d’alguns ruixats de tarda concentrats més aviat al Pirineu. Potser a finals de setmana arribarien canvis més importants, un extrem que haurem d’anar confirmant.

Balanç de la calor de dimecres

Les temperatures s’han enfilat molt aquestes últimes hores i dimecres hem assolit les màximes més altes des del començament de l’any. La xifra més alta s’ha registrat a Vinebre (Ribera d’Ebre), amb fins a 35,6 ºC. En gran part del Priorat, de l’interior de l’Ebre i de Ponent s’han registrat màximes de 32 a 35 ºC. Destaquen també els més de 34 ºC a Benissanet (Ribera d’Ebre) i a Alcarràs (Segrià).

Un ambient molt càlid i de ple estiu que també s’ha repetit en gran part del país, però amb valors no tan disparats. La majoria de màximes s’han mogut entre els 26 i els 31 ºC a la resta del prelitoral i de l’interior. A la costa, els termòmetres han quedat una mica més baixos, però amb xafogor marcada. Són temperatures atípicament altes per a l’època que es repetiran encara dijous.

stats