La méteo
previsions 05/03/2023

Una pujada del termòmetre que podria arribar a tocar els 25 °C

Les temperatures aniran a l'alça i dissabte 11 les màximes arribaran al seu pic màxim

3 min
Cel blau i sequera a Vilanova de Sau (Osona)

BarcelonaDesprés d'un dissabte amb el predomini de l'estabilitat típica anticiclònica, encetem el diumenge seguint el mateix patró: ens despertem amb sensació d'hivernal arreu del territori amb mínimes situades, novament, força per sota la mitjana per a aquesta època de l'any: la mitjana de Catalunya d'avui ha estat 3,6 graus inferior a la mitjana climàtica catalana. De fet, avui ja és el desè dia consecutiu amb anomalia negativa del termòmetre, de bon matí.

A mesura que ha avançat el dia, el mercuri s'ha anat alçant i hem experimentat de nou un gran contrast tèrmic: el predomini del cel assolellat fins a mitja tarda ha afavorit la pujada ràpida del termòmetre. A partir de mitja tarda, però, els núvols alts ens han envaït des del sud-oest i han anat avançaran ràpidament cap al nord-est, fins a deixar el cel mig enterbolit. La temperatura al migdia ha quedat una mica per sobre la de dissabte, sobretot al litoral central i sud, on el termòmetre ha rondat amb facilitat els 18 graus:

  • 19,6 °C (Aldover) 
  • 19,1 °C (els Hostalets de Pierola)
  • 18,7 °C (Castellbisbal)
  • 18,6 °C (Parets del Vallès)
  • 18,5 °C (Vinebre)

La mitjana de les màximes d'ahir, al contrari de les mínimes, es va situar dins la línia d'aquesta època de l'any, després d'una setmana clarament d'hivern durant les hores centrals del dia.

A partir de dilluns arriba una pertorbació força activa des del nord d'Europa, que afectarà el centre i l'oest de la Península, però és poc probable que arribi a descarregar precipitacions al Mediterrani. Es preveu que sigui una de les entrades més fredes de l'any provinent de l'Àrtic, la qual deixarà bona part del continent europeu emblanquinada. A Catalunya, però, només fregaria momentàniament l'extrem sud i deixaria quatre gotes comptades. De dimarts a dijous, el model americà (GFS) preveu la possibilitat de nevades minses al vessant nord del Pirineu. En canvi, el model europeu (ECMWF) només en mostra per a dijous. Així doncs, podem esperar una setmana ben seca arreu del territori.

Pel que fa a la temperatura, l'escenari més probable és una pujada progressiva i decidida de la temperatura. És bastant possible que arribem al pròxim cap de setmana amb un ambient clarament de primavera i temperatures més pròpies d'abril que de març. Dimecres les màximes arribaran al pic: els models indiquen un ascens sobtat de la temperatura amb màximes que podran superar els 20 graus a Ponent, les Terres de l'Ebre i el litoral. Dijous recularan un parell de graus arreu, exceptuant a Ponent i les Terres de l'Ebre, on el mercuri encara es dispararà més per l'efecte del vent escalfat de l'oest. A partir de llavors, comença la pujada forta del termòmetre: divendres la major part de la meitat sud del territori podria arribar a valors pròxims als 21 graus i dissabte bona part del litoral i prelitoral experimentarien temperatures fins als 25 graus a les hores centrals del dia, un valor clarament anòmal per aquesta època de l'any.

Però la cosa no acaba aquí: de fet, els models preveuen que després del pic de dissabte podríem experimentar un nou pic amb els termòmetres disparats fins a gairebé 25 graus generalitzats al litoral, prelitoral, Depressió Central i Ponent. A continuació us mostrem els mapes de l'índex EFI (extreme forecast index) de temperatura mitjana per als dies 11 i 12. Els valors superiors a 0,8 (color taronja fosc i vermell) indiquen que és probable que es produeixin condiciones meteorològiques molt inusuals o extremes.

Índex EFI
stats