La méteo
previsions05/06/2023

La méteo: les tempestes de tarda provoquen algunes inundacions i pedregades

A partir de dimarts a la tarda els núvols aniran a més, però, en canvi, els xàfecs minvaran

BarcelonaUn dia més les tempestes reguen de forma irregular diverses comarques bàsicament de la meitat nord de Catalunya. La pluja afecta sobretot comarques del Pirineu, però també ha arribat amb força a la Catalunya Central i a comarques interiors de Girona. Una de les tempestes més fortes s'ha format al sud del Berguedà i ha anat movent-se entre el Solsonès, el Bages i la Segarra. L'aiguat ha afectat especialment Puig-reig i ha obligat a tallar un carril de la C-16 en sentit sud a l'alçada d'aquest municipi. Poc després de les 17.30 h el Meteocat ha activat un avís per temps violent centrat a la Catalunya Central associat a aquesta tempesta. Una estació meteorològica d'un particular ubicada a la colònia de Can Marçal ha registrat un aiguat de 54 l/m² en poc més d'una hora, una dada que sembla raonable vistes les conseqüències. A mesura que ha anat avançant la tarda les tempestes han acabat arribat també amb intensitat a comarques de Ponent on hi ha hagut diverses calamarsades.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'aquesta dada destaquen també els 43 l/m² acumulats a Albanyà a l'Alt Empordà, on l'observador del poble, Jordi Garriga, destaca que han caigut 145 l/m² en només una setmana. La pluja és intensa, cosa que, per una banda, evita que el bosc l'absorbeixi bé, però per altra fa que arribi en més quantitat a l'embassament de Boadella-Darnius. D'avui fins a les 20 h també destaquen els 51 l/m² de Sant Mateu de Bages, els 43 d'Albanyà, els 32 d'Alguaire i de Mollerussa o els 30 de Lladurs. A Mollerussa no plovia tant en un sol dia des del novembre del 2021.

Cargando
No hay anuncios

Destaquen també els 12 l/m² acumulats a Ulldeter. El Pirineu oriental acumula setze dies seguits amb pluja cada dia. L'estació que el Meteocat té a la capçalera del Ter, ha rebut com a mínim 1 l/m² cada dia des del 21 de maig, una ratxa que no té precedents com a mínim des del 2009. Fins ara la ratxa més llarga era de 14 dies i es va produir el mes de juliol del 2013. Només hi ha una altra ratxa que arribi a deu dies en els últims més de 14 anys, la que es va produir el juny del 2015.

Precipitació diària a Ulldeter des de l'1 de maig
Dades en l/m2
Cargando
No hay anuncios

No és l'única estació amb dades de rècord: l'observatori de Prat d'Aguiló, al nord del Cadí, acumula 14 dies seguits de pluja, amb la qual cosa s'ha superat la ratxa més llarga des del 2009, que era d'onze dies i que, en aquest cas, datava del 2018, quan entre el 28 de maig i el 7 de juny també va ploure, com a mínim, una mica cada dia.

No es pot dir que els embassaments no notin tots aquests dies de pluja, però s'estan omplint molt lentament. Ara com ara el nivell dels embassaments de les conques internes se situa al 26,3%, el mateix nivell que hi havia al voltant del 10 d'abril. Des que els pantans van arribar al punt més baix, el 24 de maig, les reserves han augmentat poc més d'un punt percentual, tot i que aquest gràfic d'escala detallada dibuixi clarament el canvi de tendència.

Cargando
No hay anuncios
Estat dels embassaments de les conques internes
Cargando
No hay anuncios

Demà encara hi haurà ruixats i tempestes de tarda. La inestabilitat quedarà més centrada al terç nord de Catalunya, però es poden seguir produint aiguats de 20 o 30 l/m² en poca estona al Pirineu i Prepirineu, al nord de la Catalunya Central, en comarques interiors de Girona i més aïlladament en altres punts del prelitoral.

Cargando
No hay anuncios

A més llarg termini és probable que a mitjans de la setmana passem per una fase de temps una mica més estable en què fins i tot deixi gairebé de ploure al Pirineu, encara que hi hagi moltes estones de cel mig ennuvolat en general. No sembla que aquesta disminució de la inestabilitat hagi de ser, però, el punt final d'aquest període de ruixats i tempestes de tarda; a partir de diumenge i de cara a l'inici de la setmana vinent hi ha perspectives de més situacions de tempestes, sobretot al Pirineu i en comarques de Girona i de la Catalunya Central.

La calor anirà arribant a mesura que avanci la setmana que ve. Una estranya pertorbació al voltant de les Canàries impulsarà aire més càlid cap al nostre àmbit que farà que de cara al tram final de la setmana que ve la temperatura es vagi enfilant. El pic de calor arribarà el cap de setmana, quan podria haver-hi ja algunes temperatures de fins a 35 graus a Ponent i sensacions tèrmiques de més de 30 graus en general, però res fa pensar que aquest primer repunt de la calor hagi de ser gaire persistent. El canvi de temps que hi haurà en l'inici de la setmana vinent és molt probable que torni el termòmetre a valors més normals per a l'època.

Cargando
No hay anuncios