previsions 21/05/2021

La méteo: cap de setmana amb més fresca i una possible ploguda de cara a dilluns

En moltes comarques del nord i de l'oest la temperatura baixarà més de cinc graus

3 min

BarcelonaEl garbí ha tornat a disparar avui la temperatura a Ponent i en algunes comarques de Girona. El vent ha arribat a bufar amb ratxes de fins a 63 km/h a l'aeroport de Girona, 54 a Blanes, 51 a Figueres i 50 a Banyoles. La temperatura s'ha enfilat fins als 28 graus a Alcarràs i a Anglès, fins als 27 a Lleida i fins a 26 a Figueres. Al vespre el vent canviarà de sentit i descarregaran ruixats i tempestes en punts del Pirineu occidental. Demà el dia començarà amb força intervals de núvols, sobretot en comarques de la meitat nord de Catalunya, però amb el pas de les hores el cel s'anirà destapant.

Mentre la temperatura es manté bastant a ratlla a Catalunya, una onada de calor afecta aquesta setmana Rússia, on s'està arribant a temperatures rècord per a un mes de maig. A Moscou dimarts es va arribar a 31 graus, i a Narian-Mar, dins del cercle polar àrtic, ahir es va arribar a 32. L'anterior rècord per un dia de maig en aquest punt de Rússia eren 28 graus. Són pocs els observatoris de Catalunya que han arribat a aquesta temperatura enguany: a Tortosa fa tres setmanes es va arribar a 33 graus, però a Lleida la temperatura més alta d'enguany fins ara són 30.

El front d'aquesta nit obrirà la porta a una massa d'aire més fred que marcarà el cap de setmana i fins i tot la primera part de la setmana que ve. La temperatura baixarà més de cinc graus en moltes comarques. A Ponent el termòmetre passarà d'estar a tocar dels 30 graus a amb prou feines passar dels 20. En molts punts del Pirineu i de la Catalunya Central no es passarà dels 20 graus al migdia. A la costa es notarà menys el canvi, però en general la sensació serà de percebre l'estiu encara llunyà. Baixaran més les temperatures diürnes que no pas les nocturnes.

Diumenge els núvols aniran a més, i el temps serà cada cop més insegur. A Catalunya gairebé no plourà, però a la tarda es podrien escapar alguns primers ruixats a les Terres de l'Ebre i en punts de la costa i del prelitoral sud. Al País Valencià hi plourà amb ganes i de manera extensa, i els ruixats podrien arribar també a les Pitiüses i a Mallorca.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.

Els models de previsió es van acostant pel que fa al temps que farà dilluns. El més probable és que les pluges avancin cap al nord, i que de matinada i durant el matí de dilluns també plogui en moltes comarques de Catalunya i en menys mesura a les Balears. On les pluges són més probables és a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i en comarques centrals, però cal tenir en compte la possibilitat que poc o molt acabi plovent gairebé a tot arreu. En alguns indrets les pluges podrien arribar a superar els 10 o 15 l/㎡, però la tongada de pluja s'entreveu bastant curta i concentrada sobretot durant la matinada i les primeres hores del dia. El pronòstic encara és una mica incert: la ploguda no és del tot segura o podria quedar-se en ruixats aïllats durant la nit.

Probabilitat en tant per cent que dilluns s'arribin a superar els 5 l/㎡.

La tramuntana s'anirà deixant sentir en diversos moments del cap de setmana. Aquesta nit i demà al vespre bufarà amb ganes al nord de la Costa Brava, i és bastant possible que dilluns el vent torni a bufar amb força a partir de mig matí, en aquest cas també en moltes comarques del sud i de Ponent.

La sensació de fresca, o si més no, de poca calor, s'allargarà durant bona part de la setmana que ve. Les pluges no tindran continuïtat, però tot fa pensar que ben bé fins a la segona part de la setmana que ve la temperatura no començarà a mostrar símptomes de l'acostament de l'estiu.

stats