Rius desbordats per un aiguat extraordinari a la Ligúria

A Rossiglione en dotze hores hi va ploure més del que sol fer-ho a Barcelona en un any

2 min
El torrent Erro a Cartosio

Tardor i Mediterrani és símptoma de pluges fortes, però les que van caure dilluns a la Ligúria van ser excepcionals. Als aiguats que ja hi havia hagut durant les últimes setmanes a la Península, a les Balears i també a Occitània s'hi han sumat les fortes pluges que van descarregar a la Ligúria en aquest inici de setmana. Les fortes precipitacions van afectar sobretot la província de Savona. Rius com el Letimbro, l'Erro i el Bormida es van desbordar violentament després d'unes quantes hores de pluges molt intenses.

Les primeres anàlisis a posteriori de les dades parlen d'uns aiguats que no s'havien mesurat mai abans a Itàlia, i que fins i tot podrien ser rècords europeus. Les tempestes van arribar a descarregar 496 l/m² en només sis hores a la població de Cairo Montenotte, molt a prop de Savona. Aquesta dada suposa un rècord nacional d'intensitat de pluja, ja que fins ara el màxim de precipitació acumulat en 6 hores eren els 472 l/m² de Brugnato, també a la Ligúria. Experts en dades meteorològiques com el francès Ettiene Kapikian asseguren que aquesta acumulació de pluja en només sis hores suposa també un rècord a escala europea.

En només una hora van arribar a ploure 178 l/m² a Urbe Vara, una dada només 3 l/m² inferior al rècord nacional de pluja en una hora, que data del 2011. Per posar la dada en un context recent, a Alcanar l'1 de setembre d'aquest any van caure 183 l/m² en dues hores, no pas en una. A Rossiglione s'hi van acumular 741 l/m² en només dotze hores, un fortíssim aiguat que supera un rècord regional que datava del 1970. Ettiene Kapikian també considera aquest un rècord d'escala europea. A Barcelona la mitjana de pluja anual se situa al voltant dels 600. En 24 hores van ser 884 l/m², una brutalitat.

Encara no s'ha avaluat quin període de retorn té un aiguat d'aquestes característiques, però s'estima que com a mínim seria de 100 anys, segons fonts oficials de l'àrea de medi ambient de la Ligúria. Aquest seria un càlcul a partir de les dades històriques que es tenen, moltes d'elles anteriors al context de canvi climàtic actual.

Els Bombers van haver de fer més de 400 intervencions. Deu famílies van ser evacuades de diferents municipis i disset més van quedar aïllades a causa de les esllavissades. No hi ha constància de cap víctima mortal. Diverses carreteres i autopistes van quedar tallades dilluns per les pluges. Ahir al matí es va desactivar l'alerta vermella a la regió.

stats