La méteo

La méteo: més calma i calor els primers dies d'estiu, però el temps no fa net

Els ruixats es repetiran en punts sobretot del nord-est fins Sant Joan

3 min

BarcelonaEls primers canvis en el temps ja van començar a arribar ahir amb pols en suspensió i els primers ruixats de fang, tot i que també amb un pic transitori de calor al sud del país. De nit i de matinada ha plogut a moltes comarques amb localment fins a 15 l/m² o més (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). L’embossament d’aire fred ja el tenim aquí i aquest dijous es mantindrà la inestabilitat amb xàfecs a qualsevol punt de forma molt irregular i amb una clara refrescada. Un temps més mogut que coincidirà amb l’arribada oficial de l’estiu avui a les 22.51 h de la nit.

Dijous: ruixats i refrescada

L’últim dia de la primavera serà clarament més mogut. Cel variable o mig ennuvolat en general, amb ruixats molt irregulars que poden caure a qualsevol comarca. De matinada i al matí els xàfecs seran més probables al centre i nord del país, mentre que a la tarda quedaran concentrats a la meitat oest, especialment a les Terres de l’Ebre i al Pirineu i Prepirineu de Lleida.

No s’esperen quantitats molt destacades de precipitació en conjunt, però localment pot caure alguna forta tempesta, i on més plourà serà al Pirineu lleidatà. La pluja anirà acompanyada de fang a causa de la presència de pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica, sobretot al matí, i que ho deixarà tot ben brut. El Meteocat manté actives les alertes per fortes tronades, sobretot a les comarques de Lleida i de Tarragona:

Tot plegat amb unes temperatures que baixaran clarament a totes les comarques. El descens pot ser especialment marcat en zones de l’interior i del Pirineu, amb màximes entre 5 i 10 graus més baixes que aquests últims dies. Molts valors es mouran entre els 20 i els 25 °C, més baixos al Pirineu i lleugerament més elevats al pla de Lleida i a l’interior sud. Calor molt continguda per a l’època.

Divendres: clara millora

El temps millorarà de forma clara de cara al primer dia sencer de l’estiu amb força sol en general. No obstant això, creixeran nuvolades de tarda al Pirineu i al nord-est que poden deixar alguns ruixats dispersos. A primera hora refrescarà, però al centre del dia les temperatures remuntaran després de la caiguda de dijous, amb un ambient càlid normal per a l’època.

Cap de setmana de Sant Joan

Els últims mapes dels models meteorològics indiquen que la inestabilitat no marxarà del tot aquest cap de setmana. Dissabte a la tarda cauran alguns ruixats al nord-est i al Pirineu, i diumenge serà un dia poc càlid, amb risc d’alguns ruixats dispersos a les comarques de Barcelona i de Girona. No obstant això, sembla que la revetlla i el dia de Sant Joan seran força tranquils i per aprofitar sense cap calorada a la vista.

Balanç de la pluja i la calor

Les pluges han escombrat gran part del país aquestes últimes hores amb molts registres de 5 a 15 l/m². Destaquen els 17 l/m² caiguts a Núria (Ripollès), els 15 l/m² a Espot (Pallars Sobirà) o els 13 l/m³ al Pantà de Siurana (Priorat). La pluja ha estat molt benvinguda en aquesta última comarca encara ara tan castigada per la sequera, tot i que és clarament insuficient per a notar una pujada de l'embassament. L'aigua va acompanyada de fang i ho ha deixat tot ben brut.

A més, dimecres van caure alguns ruixats sobretot al Pirineu i al Prepirineu, però circulaven ràpidament i no van deixar cap quantitat destacada de precipitació. També van caure gotellades de fang disperses a moltes zones. Les temperatures van tocar sostre ahir a l’interior sud del país, amb fins a 34,2 °C a Vinebre (Ribera d’Ebre) com a dada més alta del dia. En canvi, al pla de Lleida ja van començar a baixar els termòmetres i no es va passar dels 32 °C a Alcarràs o a Seròs (Segrià), lluny dels més de 35 ºC de dies enrere.

stats