previsions 28/04/2021

La méteo: dissabte s'entreveu el dia amb més pluja de la setmana

Els dos dies vinents la temperatura es mantindrà estable, però el cap de setmana farà més fred

3 min

BarcelonaDimecres primaveral i més agradable que els últims dies. Tot i els xàfecs dispersos, en general aquest migdia la temperatura ha pujat un o dos graus més que ahir en molts casos. D'entre les màximes d'avui destaquen els 22 graus de Seròs, del Vendrell i de Viladecans, o els 20 graus de Tortosa, Reus i Lleida.

Els ruixats han reaparegut aquesta tarda en comarques sobretot del Pirineu, de la Catalunya Central i de les Terres de l'Ebre. Durant la tarda i vespre continuaran descarregant de forma molt irregular, sobretot al Pirineu i Prepirineu, però també al voltant dels Ports. Fins a les cinc de la tarda destaquen els 15 l/m2 acumulats a Ulldecona, els 11 de la Vall de Boí, els 9 de la Quar, els 7 de Núria i els 6 del Pont de Suert.

Malgrat que sembli que aquest mes d'abril hi ha hagut molts dies de ruixats, el dèficit de pluja continua sent destacable: en els darrers dos mesos en el conjunt de Catalunya ha plogut gairebé un 60% menys del que sol fer-ho, segons càlculs de l'ARA a partir de dades de més de vuitanta estacions del Meteocat. El març va ser especialment sec, però l'abril també està sent notablement menys plujós del normal. Convé que plogui més.

Demà no cal esperar grans canvis en el temps. Probablement al matí farà més sol que avui a la costa i al prelitoral, però el context general continuarà sent de temps molt insegur i de ruixats dispersos que poden acabar apareixent gairebé en qualsevol lloc, encara que sigui durant poca estona i amb pluges poc abundants en molts casos. Tampoc canviarà gaire la temperatura: al migdia el termòmetre pujarà una mica més que avui a prop de mar, però seguirem en general amb un ambient de primavera frenada i discreta. Divendres els ruixats seran més puntuals, però el temps seguirà sent variable i mig ennuvolat.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Les coses es podrien embolicar una mica més en l'inici del cap de setmana. Si ahir semblava que hi hauria una tongada de pluja de cara a divendres a la nit, avui els models de previsió concentren més aviat aquest canvi de temps en dissabte. Encara hi ha incertesa, però l'escenari més probable avui és que el cap de setmana comenci amb una ploguda que afecti la majoria de comarques. Les pluges podrien arribar a ser abundants en alguns casos, sobretot al Pirineu i a la Catalunya Central, però segons com es configuri la situació atmosfèrica també podria ploure amb ganes a prop de la costa.

Probabilitat en tant per cent que dissabte s'acumulin més de 5 l/m2

Diumenge el temps s'entreveu millor, amb més sol però encara amb inestabilitat. Els ruixats de poca estona podrien continuar apareixent en diverses comarques, sobretot al Pirineu i Prepirineu, però també a la Catalunya Central i en comarques prelitorals. Sembla que l'inici de la setmana que ve serà més tranquil.

També han augmentat avui les possibilitats que aquest gir en el temps vagi acompanyat d'una entrada d'aire més fred. Això faria que els primers dies de maig torni un ambient poc primaveral per a l'època, sobretot pel que fa als valors diürns de temperatura. Les temperatures baixes s'allargarien fins dilluns, però sembla que a mitjans de la setmana que ve el termòmetre repuntaria amb força.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats