La méteo
previsions 10/05/2023

La méteo: ruixats, tempestes i fresca 'in crescendo'

Demà hi haurà més xàfecs que avui i divendres serà el dia amb més pluja de la setmana

3 min

BarcelonaEl més notable d'aquesta tarda de dimecres és la baixada de la temperatura. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut la més normal per a l'època des del 18 d'abril. S'ha acabat l'ambient de juny, i sembla que aquesta nova sensació més primaveral és la que marcarà tota la part central del mes de maig. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 27,2 °C de Cunit, els 27,1 de Torredembarra o els 26,9 del Vendrell. El vent sec ha mantingut la temperatura alta en indrets de costa de la meitat sud.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Aquesta tarda els ruixats són molt més aïllats que ahir, tot i que una tempesta ha arribat a descarregar calamarsa en punts del Ripollès. Ahir una primera tongada de pluja va regar amb ganes molts sectors del Pirineu, de la Catalunya Central i comarques prelitorals. Destaquen els 19 l/m² acumulats a Ulldeter i al Montseny, els 17 de Núria i de l'Ametlla del Vallès, els 16 de Calldetenes, els 15 del Port del Comte, els 12 de Moià o els 11 de Vic. La tongada de pluja d'ahir va ser més minsa que les altres que hem anat tenint des del cap de setmana del Primer de Maig, però les capçaleres dels rius van sumant litres: a Ulldeter aquest mes de maig ja n'han caigut 85.

Pluja diària d'aquest any a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'.

Aquesta pròxima nit hi haurà més xàfecs intensos a prop del mar, sobretot entre la costa central i el sud de la Costa Brava; seran pluges sempre molt localitzades. Demà els ruixats seran més protagonistes que avui, i divendres més que dijous. Tot fa pensar que els ruixats i tempestes més extensos descarregaran durant l'últim dia de la setmana lectiva. En general les pluges tornaran a centrar-se sobretot en comarques de l'est, però divendres s'estendran per més comarques i deixaran quantitats també destacables en sectors més centrals i del Prepirineu. Podrien arribar a trencar-se fins i tot ratxes seques molt llargues com la de Lleida, on fa 75 dies que no plou com a mínim 1 l/m². El cap de setmana probablement es continuaran repetint alguns ruixats i tempestes de tarda al Pirineu, al Prepirineu i al nord de la Catalunya Central, però en general el risc de pluja anirà de baixa.

Els pròxims dies arribarà una massa d'aire més fred que farà baixar el termòmetre de manera més contundent i durant més dies, amb un ambient fins i tot fred per al que tocaria. El canvi de temps obligarà a recuperar jaquetes, sobretot de nit i a primera hora del matí. La calor afluixarà i les temperatures seran més pròpies de finals d'abril que no pas de mitjans de maig. El termòmetre tocarà fons de cara a l'inici del cap de setmana. Fixeu-vos en els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies: arribarem al cap de setmana amb temperatures força més baixes que les d'aquest migdia. De nit el termòmetre tornarà a baixar dels 10 graus en moltes comarques interiors i prelitorals i la matinada de dissabte en capitals com Vic, Manresa o Olot es fregaran els 5 graus.

La fresca s'allargarà durant bona part de la setmana que ve. Probablement, les mínimes de dissabte ja no es repetiran en dies següents, però la calor seguirà a ratlla i és possible que a mitjans de la setmana que ve la fresca torni a intensificar-se. Com a mínim fins al dia 20 és poc probable que torni a fer calor avançada per a l'època. La roba d'estiu encara haurà d'esperar. Pel que fa a la possibilitat de noves pluges, és bastant possible que la setmana que ve comenci amb més ruixats en sectors del Pirineu oriental i en comarques de Girona i de Barcelona. Encara hi ha incertesa, però no sembla que els ruixats s'hagin d'estroncar a mitjà termini.

stats