previsions 21/10/2021

La méteo: ruixats puntualment intensos i canvi de temperatura

Aquest divendres descarregaran pluges fortes a les Pitiüses i al sud del País Valencià

4 min

BarcelonaTarda de xàfecs molt aïllats però que deixen pluges abundants allà on apareixen. Fins a dos quarts de vuit del vespre destaquen els 21 l/m² acumulats a Constantí, els 10 de Torredembarra, els 7 del Vendrell o els 5 de l'aeroport de Reus i de Parets del Vallès. A Altafulla han caigut 14 l/m² segons dades de l'estació automàtica d'un particular. Durant el vespre i nit s'aniran succeint els ruixats molt dispersos però localment forts. On és més probable que plogui amb ganes és al voltant del Camp de Tarragona, tot i que els ruixats intensos també podrien afectar el delta de l'Ebre o sectors del Garraf i del Penedès. El Meteocat té actiu un avís per possibles pluges que puguin deixar més de 20 l/m² en mitja hora que afecta una franja de comarques pròximes a la costa, des del Maresme fins al Baix Camp. L'avís es mantindrà vigent fins demà a les 8 del matí. Aquest divendres encara serà un dia variable i una mica insegur al voltant de Barcelona, a la Catalunya Central i al Pirineu, però ja gairebé no plourà enlloc.

Avís de perill per intensitat de pluja

S'ha acabat l'estiuet. Aquest migdia la temperatura ja ha començat a baixar de forma notable en moltes comarques, sobretot al Pirineu, a l'Empordà i en comarques centrals i de Ponent, on a primera hora de la tarda el termòmetre marcava entre 3 i 5 graus menys que ahir. La baixada més marcada ha sigut a l'Empordà, on el canvi de vent ha fet baixar fins a 10 graus la temperatura en 24 hores. Entre les màximes més altes destaquen els 26,1 graus de Tortosa, els 25,7 del Vendrell i els 24,8 de l'aeroport de Reus. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha baixat més de 2 graus respecte ahir, un canvi poc habitual en un sol dia. Com més al sud menys s'ha notat el canvi, i de fet en sectors de les Pitiüses i del sud del País Valencià aquesta tarda ha fet més calor que ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 4 de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Demà l'atenció se centrarà a les Pitiüses i al sud del País Valencià, on descarregaran les pluges més fortes d'aquest episodi. Els ruixats intermitents podrien acumular més de 50 l/m² en alguns casos, i no són descartables acumulacions de més de 100. L'Aemet té actius avisos per pluges de més de 40 l/m² en una hora a Eivissa i a Formentera, però també a la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa i en punts de la Vall d'Albaida i del Comtat. En segon terme, els ruixats també descarregaran al sud de Mallorca i en altres punts de la costa valenciana. Tampoc no són descartables al delta de l'Ebre.

Acumulacions totals de precipitació prevista fins demà a la nit.

El canvi de temps reobrirà la porta al fred. Les pròximes nits seran molt més de tardor que les últimes, ja que la temperatura baixarà entre 3 i 5 graus en general i fins a 7 o 8 en alguns casos. Les temperatures diürnes no baixaran tant, però també al centre del dia l'ambient serà més de tardor que els últims dies. No arriba fred avançat, sinó més aviat una normalització de la temperatura que podria durar ben bé fins al cap de setmana de la castanyada.

Pel que fa a l'estat del cel, el cap de setmana predominarà el sol. Diumenge arribaran algunes bandes de núvols per l'oest, però el temps serà igualment tranquil. La tramuntana que bufarà avui i demà a l'Empordà tendirà a desaparèixer.

La setmana que ve no sembla probable que arribin pluges destacables. Entre dimarts i dimecres el temps tornarà a ser una mica insegur a la costa i podrien escapar-se algunes gotes al Pirineu, però només al sud del País Valencià i a les Balears hi ha algunes opcions que pugui ploure amb ganes.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de dissabte.

Temporal de vent al nord de França

La borrasca Aurore ha provocat un vent molt fort al nord i a l'oest de França durant les últimes hores. Les ratxes de vent més violentes han afectat zones de Normandia, on han arribat a 175 km/h a Fécamp i a 150 a Le Havre. El vent també ha bufat amb molta força a la Bretanya i a París: al Parc Montsouris de la capital francesa hi ha hagut un cop de vent de 109 km/h. S'estima que unes 250.000 cases estan sense llum a causa del temporal, que ha provocat complicacions en el trànsit, i talls o retards en moltes línies de tren del nord del país, sobretot a causa de la caiguda d'arbres. El vent fins i tot ha aixecat les teulades d'algunes cases.

L'Aurore és la primera "borrasca de gran impacte" amb nom d'aquesta tardor, segons el criteri onomàstic que comparteixen els serveis meteorològics de França, Espanya, Bèlgica, Portugal i Luxemburg. La llista d'enguany conté també noms com Blas, Celia, Hans o Isabel. Una borrasca queda batejada a partir del moment que s'activa un avís de perill alt en algun d'aquests països.

stats