La méteo

La méteo: inici del cap de setmana amb algunes pluges i vent

Els xàfecs afectaran primer les comarques de Ponent, però de cara a dissabte també plourà amb ganes en algunes comarques de Girona

3 min

BarcelonaEl vent i l'arribada de bandes de núvols han afavorit que aquesta nit encara fos menys freda que les anteriors. Hi ha hagut, però, grans diferències depenent de la zona: mentre que en moltes comarques del litoral sud el termòmetre s'ha disparat entre 5 i 10 graus respecte dels valors d'ahir a primera hora, a Girona el dia ha començat amb vuit graus menys que ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 7 h i la d'ahir a la mateixa hora

Arriba un canvi de temps que ens afectarà a partir d'aquest vespre i fins diumenge. La primera tongada de xàfecs regarà sobretot la meitat oest de Catalunya entre dijous a la nit i divendres al matí. A la resta, divendres també serà un dia gris i amb algunes gotes, però plourà només de manera testimonial. El temps continuarà sent insegur la nit de divendres a dissabte, sobretot al Pirineu, on durant les primeres hores de dissabte és quan més plourà i nevarà.

A mesura que avanci el dia les precipitacions aniran marxant, però encara durant la tarda rebrotaran xàfecs intensos en un grup de comarques del nord-est, entre l'Empordà, el Gironès, el Vallès, la Selva i el Maresme. Aquí és on és més probable que el canvi de temps afecti les rues de Carnaval de dissabte. A la resta segurament el vent serà més protagonista que no pas els possibles ruixats.

Com veieu als mapes, sembla que a l'est la situació es va decantant per un escenari de ruixats més abundants a prop de mar que a les capçaleres dels rius, cosa que fa pensar que aquest canvi de temps ajudarà ben poc a millorar la situació dels embassaments de les conques internes.

Si ens mirem els mapes d'acumulacions de neu previstes veureu que, com ja hem anat dient els últims dies, la situació serà molt més productiva al vessant sud del Pirineu occidental que no pas a la resta de la serralada. Al Pirineu oriental hi caurà ben poca neu.

Una vegada més, és un canvi de temps que no suposarà un gir en la situació de greu sequera actual, sobretot si posem el focus en les reserves d'aigua de les conques internes, que gairebé no notaran el pas de la pertorbació.

El cap de setmana revifarà la sensació d'hivern, però les baixes temperatures duraran poc. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, si més no pel que fa a la temperatura diürna, però d'avui en vuit el més probable és que ja tornin a predominar les temperatures clarament altes per a l'època.

Un altre actor del Carnaval serà el vent. Avui el garbí ja bufarà amb ratxes fortes sobretot en punts elevats del Pirineu i de la Catalunya Central, però també en moltes comarques de Girona. Demà seguirà deixant-se sentir moderat i dissabte el vent girarà a mestral i bufarà de forma notòria durant moltes de les rues de Carnaval, sobretot a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

El gener més càlid al món

La temperatura del planeta continua desbocada, sobretot la dels oceans. Aquest gener ha sigut el més càlid registrat mai al món. És el vuitè mes consecutiu que suposa un rècord. La temperatura mitjana del planeta durant el primer mes de l'any s'ha situat 0,12 °C per sobre de l'anterior rècord del 2020, segons dades del projecte europeu Copernicus. Durant els últims dotze mesos la temperatura mitjana del planeta s'ha situat 1,52 °C per sobre de la referència del període preindustrial, és a dir, per sobre ja del llindar 1,5 °C establert als Acords de París.

El més preocupant és sens dubte la temperatura dels oceans, que segueix batent rècords difícils d'assimilar. En aquest inici de mes de febrer la temperatura mitjana de les grans masses d'aigua del planeta ha superat els 21 °C i ja s'ha situat per sobre de l'anterior rècord de finals d'agost de l'any passat.

Mitjana diària de la temperatura dels oceans
stats