previsions 08/12/2017

El temps de la segona meitat del pont: pas de fronts, vent i alts i baixos pel que fa al termòmetre

Diumenge a última hora s'acostarà una profunda pertorbació que reforçarà les ventades

Manel Cascante
3 min
Sortida de sol espectacular des de Graugés (Berguedà), aquest matí

Aquest divendres, pas d'un front poc actiu

El pas de bandes de núvols alts i mitgencs, associades a l'arribada d'un front, ha implicat que aquesta nit fos força menys freda que les anteriors. La jornada s'ha llevat encara amb glaçades febles a l'interior i el nord, malgrat que de bon matí el termòmetre assenyalava entre 3 i 5 graus més que ahir a la majoria de sectors.

El front d'aquest divendres es mostrarà ben poc efectiu pel que fa a precipitació. Tan sols deixarà febles nevades al llarg del matí en punts del Pirineu, sobretot a prop de la cara nord. A la tarda la precipitació tendirà a quedar més restringida al vessant atlàntic.

La cota de neu d'aquest divendres serà realment molt variable a causa de la presència d'aire fred a les valls. Al migdia tendirà a repuntar cap als 1.600 metres i a última hora tornarà a baixar fins a 800 metres.

Els núvols alts i mitgencs mig taparan el cel de bona part del país fins al migdia, i a la tarda tendiran a anar-se esqueixant. El cel també es mostrarà enterbolit al País Valencià i sobretot a les Illes, on a última hora del dia ja podrà caure algun ruixat.

Al vespre també es preveu la formació de nuvolades entre la costa barcelonina, el Montseny i el sud de la Costa Brava. En aquest entorn es preveuen alguns xàfecs entre última hora d'aquest divendres i dissabte de bon matí.

Un altre element que avui guanyarà protagonisme serà el vent de mestral, que s'anirà enfortint al llarg del matí i es farà sentir moderat a la tarda a l'interior i el sud del país. També es reforçaran el vent del nord al Pirineu i la tramuntana a l'Empordà.

Durant la nit de divendres a dissabte podrà ploure a la Costa Central i les Illes

Dissabte fred i amb més estones de sol

El cap de setmana s'iniciarà amb un ambient clarament més fred arreu. El descens es notarà sobretot al migdia, ja que les màximes recularan més de tres graus a molts sectors.

El vent perdrà empenta, especialment a la tarda, i hi haurà nuvolades matinals a la Costa Central, on encara es podrà escapar algun últim xàfec aïllat. Continuarà nevant, de forma tímida, al nord del Pirineu a qualsevol cota.

Dissabte insegur a les Illes, amb ruixats residuals al matí i més sol cap al País Valencià.

Diumenge, ventades fortes a última hora i ambient més càlid

Diumenge acomiadarà el pont de la Puríssima amb l'aproximació d'un nou front i l'aprofundiment d'una borrasca procedent del Regne Unit. El vent tornarà a guanyar relleu i es farà sentir, moderat, de garbí i ponent, a bona part del país. Les ventades s'encarregaran de fer pujar de forma transitòria la temperatura sobretot al litoral i el prelitoral, on arribarà més reescalfat.

Els núvols aniran a més i a la tarda, coincidint amb l'aproximació del front, s'escaparan xàfecs al Pirineu.

La pertorbació implicarà ventades de ponent i garbí, molt fortes, a partir de diumenge a la tarda a extenses zones del nord de la península Ibèrica i França, però també implicarà ratxes molt destacables a última hora en zones elevades del Pirineu. El vent, del sud-oest, també bufarà amb molta intensitat al litoral durant la nit de diumenge a dilluns, així com a les Illes Balears.

Forta ventada de ponent i garbí durant la nit de diumenge a dilluns

Pluja general per encetar la setmana

La ventada minvarà dilluns al matí a Catalunya, coincidint amb l'arribada d'un front que repartirà pluja de forma més o menys general fins a la tarda. El vent girarà al nord i la temperatura i la cota de neu tendiran a davallar de forma notable al Pirineu fins al fons de les valls de cara a la tarda.

La setmana vinent s'entreveu força canviant i amb temperatures pròximes a la normalitat i fins i tot per sota del que seria habitual per l'època.

Precipitació prevista per dilluns 11 de desembre
stats