La Meteo
previsions 11/09/2023

Diada amb calor d'estiu a l'espera d'uns quants dies amb més xàfecs i tempestes

El Meteocat ha activat avisos per possibles ruixats forts de cara a demà, sobretot a les Terres de l'Ebre

3 min
Nuvolades aquest matí vistes des del Tibidabo
Escolta aquí la previsió del temps

Tarda de calor intensa i temperatures un parell de graus i mig més altes del que tocaria per a l'època. Avui de mitjana les màximes no han sigut tan altes com ahir, però s'ha arribat a 33,6 °C a Llimiana i a 32,7 graus Tremp, a Navata i a Artesa de Segre. Calor molt més d'agost que de setembre. Ja fa vuit dies seguits que al migdia com a mínim hi ha dos graus més dels que tocaria per a l'època. Després de la refrescada de final d'agost ens hem instal·lat en un ambient purament d'estiu.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

De matinada han descarregat xàfecs aïllats però abundants en algunes comarques interiors, sobretot entre les Garrigues i el Pla d'Urgell. Destaquen els 13 l/m² acumulats a la Granadella, els 7 de Castellnou de Seana, els 6 de Golmés, els 5 del Soleràs, els 4 d'Ascó i de les Borges Blanques, els 2 de Mollerussa o també les dècimes que han caigut en molts altres indrets. Aquests ruixats no seran una tònica de la jornada, només a partir del vespre és probable que es repeteixin alguns xàfecs al Pirineu Occidental.

A partir de demà entrarem en una fase de temps més inestable que s'allargarà durant bona part de la setmana. Aquest dimarts serà un dia més variable i mig ennuvolat i els ruixats aniran guanyaran protagonisme sobretot a partir del migdia. Seran xàfecs molt irregulars, que apareixeran més clarament durant la tarda en comarques del Pirineu i del Prepirineu, però també a les Terres de l'Ebre, en comarques prelitorals i més esporàdicament en altres comarques interiors.

El Meteocat ha activat aquest matí un avís per intensitat de pluja de cara demà. L'avís afecta la majoria de comarques, però el perill més alt s'entreveu al sud, tant a les Terres de l'Ebre com al Priorat i les Garrigues.

Fins al vespre els ruixats seran poc probables a la costa, però durant la nit de dimarts a dimecres també es formaran tempestes sobre el mar que podrien deixar alguns aiguats puntuals però intensos a prop de mar, sobretot al voltant del Maresme.

Dimecres es repetiran algunes tempestes de tarda més centrades al Pirineu i Prepirineu, sobretot al volant del Ripollès on es podrien acumular quantitats més importants de pluja que superin els 20 o 30 l/m². Dijous encara hi haurà probablement alguns xàfecs dispersos, que tornaran a afectar sectors sobretot de muntanya. En general, però, dimecres i dijous hi haurà més sol que núvols. La previsió encara és força incerta de cara a l'inici del cap de setmana. Entre divendres i dissabte és possible que els ruixats tornin a guanyar protagonisme al Pirineu i Prepirineu i podrien arribar a ser més extensos i generals, però aquest no és l'escenari més probable a hores d'ara.

Pel que fa a temperatures els pròxims dies tornarà una sensació una mica més de final d'estiu com la que hem tingut durant les últimes nits. Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents marquen clarament aquesta baixada que es notarà molt més al Pirineu, al Prepirineu i en punts de la Catalunya Central que no pas a la costa.

A llarg termini els models de previsió encara apunten a una nova pujada del termòmetre. Al voltant del cap de setmana, ja entrada la segona quinzena de setembre encara hi haurà un pic de calor molt d'estiu, amb màximes clarament per sobre dels 30 graus i nits marcadament tropicals a la costa.

stats