La méteo
previsions 05/02/2023

De màximes primaverals a un descens brusc del termòmetre, acompanyat de pluja, neu i temporal de mar

Gir de 180 graus a partir de dilluns: caiguda en picat de la temperatura amb una potent entrada d'aire fred i l'inici d’una situació de precipitacions destacables a la franja litoral nord

3 min
El Voltraganès
Escolta aquí la previsió del temps

Avui diumenge hem continuat amb la tendència de dissabte: cel assolellat amb alguna banda de núvols alts i contrast tèrmic. Ens hem despertat a primera hora del matí amb mínimes molt similars a les d'ahir arreu del territori, excepte al Pirineu, on es produiran al final del dia: al litoral nord les mínimes han superat els 10 °C, a la resta del litoral s'han situat entre els 5 °C i els 10 °C i a la resta del territori hi ha hagut el domini de valors al voltant de 0 °C. Ahir va ser el primer dia des del 18 de gener en què ens vam situar en un ambient dins la normalitat per a l'època de l'any –la mitjana de les mínimes està en línia amb la mitjana climàtica, no com aquests dies enrere, que teníem anomalies negatives–. A més a més, vam superar el rècord d'amplitud tèrmica registrada entre les mínimes i les màximes: 31 graus de diferència a Vilobí d'Onyar.

L'inici de l'entrada d'aire fred ha començat a passar factura a les hores centrals del dia: les màximes han decaigut de manera progressiva arreu de Catalunya, sobretot al litoral i al quadrant nord-est, on s'han produït valors entre els 15 i 20 °C. A Ponent el termòmetre ha baixat fins al voltant dels 10 °C i al Pirineu han augmentat els valors negatius.

Demà, com a petit tastet de canvi de temperatura, dilluns ens porta un gir de 180 graus: caiguda en picat de la temperatura de manera generalitzada –ens situarem entre els 7 °C i els 12 °C–. Deixarem enrere el contrast tèrmic entre la temperatura de primera hora del matí i la de les hores centrals del dia gràcies a una potent entrada d'aire fred del nord que farà que l'ambient sigui molt més purament hivernal que el del cap de setmana. Aquesta situació farà baixar la cota de neu a bona part del territori fins als 500 metres.

Temperatura i geopotencial a 850 hPa

Pel que fa a precipitacions, els models han disminuït molt la situació que dies enrere s'esperava per demà: pluja localitzada a les comarques gironines, sobretot a l'Empordà, i alguns petits ruixats dispersos i intermitents al llarg del litoral. Ara bé, de cara a dimarts ens arriben precipitacions destacables força generalitzades. Els models insisteixen molt que aquesta situació tindrà més repercussió sobre el quadrant nord-est, sobretot la zona del Gironès, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i l'Alt Empordà: és on hi ha més probabilitat que plogui i nevi amb ganes, i les possibilitats que es puguin superar els 50 l/m² són força altes. La cota de neu se situarà al voltant dels 600 metres i, per tant, podrà arribar a nevar a zones molt pròximes a la costa.

Així mateix, l'estat de la mar anirà amb sintonia amb l'estat del cel: serà molt moguda, amb onades que podran superar els 2,50 metres d'alçada al llarg del litoral, segons l'avís de perill moderat del Meteocat.

Precipitació per a les 15 UTC del dimarts 7

A partir de dimecres els models meteorològics ja discrepen molt en la intensitat i la localització de les precipitacions residuals: el GFS veu una situació més contínua durant el dia al litoral i el prelitoral sud, que s'estendria fins dijous al Pirineu, mentre que l'europeu ECMWF mostra una situació més fugaç per dimecres al quadrant nord-est. De moment haurem d'estar atents a les noves actualitzacions, que esperem de tot cor que vagin encaminades cap a les precipitacions abundants: ara més que mai necessitem reomplir els embassaments, que estan en estat crític, amb uns nivells cada cop més a prop del llindar del 25% de capacitat.

stats