La setmana que ve serà moguda: fred, neu a cotes baixes i temporal de mar
Avui serà el dia més agradable de la setmana, però a partir de dilluns el temps canviarà radicalment

BarcelonaDes de dissabte passat la temperatura no ha parat de pujar. Cada dia ha sigut més suau que l'anterior i aquesta dinàmica tocarà sostre avui: hem encetat el dia amb unes mínimes que han pujat un parell d'esglaons al termòmetre respecte a les d'ahir, sobretot a la franja del litoral i prelitoral, on hi ha hagut mínimes de fins a 11,1 graus a Sant Vicenç de Montalt i 12,2 graus a l'Albiol. De fet, avui és el primer dia des del 18 de gener que ens situem en un ambient dins la normalitat de l'època de l'any –la mitjana de les mínimes es troba en línia amb la mitjana climàtica, no com aquests dies enrere, que ens situàvem amb anomalies negatives.
Durant el dia d'avui el cel ha quedat serè amb el pas d'alguna banda de núvols alts. L'absència de nuvolositat ha afavorit una forta pujada del mercuri aquest migdia: hem tornat a experimentar màximes de més de 20 graus al litoral i prelitoral central i nord i la majoria dels termòmetres han saltat per sobre dels 15 a la Catalunya central i les Terres de l'Ebre. Avui al migdia de mitjana a Catalunya hi ha hagut sis graus i mig més del que tocaria per a l'època, l'anomalia positiva més marcada des de l'últim dia de l'any passat. En set dies hem passat de tenir 4 graus menys dels que tocaria a tenir-ne 6 més.

De cara a diumenge continuarem amb la tendència de dissabte: cel assolellat i termòmetres a l'alça. Aprofiteu aquest cap de setmana per sortir a fer activitats a l'aire lliure, ja que a partir de la setmana que ve el temps patirà un gir de 180 graus. El contrast tèrmic entre la temperatura a primera hora del matí i les hores centrals del dia té els dies comptats: a partir de dilluns començarà una baixada en picat de la temperatura amb una potent entrada d'aire fred que farà que es noti un ambient molt més purament hivernal que el del cap de setmana. A més a més, cada cop hi ha més possibilitats d'una situació de precipitacions destacables fins a la tarda a la franja del litoral i prelitoral, sobretot a les comarques del nord-est i de l'extrem sud de Catalunya: la tongada de precipitacions serà destacable a les Terres de l'Ebre, sobretot als Ports, i a l'Empordà. Aquest dilluns podria arribar a nevar en l'àmbit de la costa: la cota de neu baixarà dels 1.200 metres fins als 600 metres durant el jorn.
Malgrat tot, els models meteorològics encara discrepen molt en la intensitat d'aquestes precipitacions: el GFS va a favor d'una situació més contínua durant el dia sobre el litoral i el prelitoral, mentre que l'europeu ECMWF mostra una situació més intermitent des del migdia fins a la tarda de dilluns.

Hi ha diversos moments de la setmana vinent en què és possible que hi hagi precipitacions destacables: per ara des del migdia de dimarts fins al final del dia és quan sembla més probable que pugui ploure i nevar amb ganes en diferents comarques de l'est, sobretot a les de Girona. La cota de neu aniria pujant, però és possible que dimecres encara nevi al voltant dels 500 metres en comarques del nord.
Òbviament, com més avança la previsió, més incertesa. Els tres mapes de sota són càlculs de la probabilitat que durant tota la setmana que ve s'acumulin precipitacions de més de 20 (Figura 1), de més de 50 (Figura 2) i de més de 100 l/m² (Figura 3) segons el model de previsió americà GFS. Com veieu, és clarament a les comarques de Girona on és probable que la setmana vinent plogui i nevi amb ganes, i les possibilitats que es puguin superar els 50 l/m² són força altes. En moltes comarques predomina el color verd, i això vol dir que la previsió encara és poc clara.
Cal destacar, però, que a partir de dijous les diferències entre el model GFS i l'ECMWF són absolutes: el primer mostra abundant precipitació a la meitat est del territori, més concentrada a les comarques del nord-est, mentre que l'altre no preveu res de res fins al cap de setmana vinent. Ara per ara haurem d'estar atents a les noves actualitzacions, que esperem de tot cor que vagin encaminades cap a la situació de precipitacions abundants: ara més que mai necessitem reomplir els nostres embassaments, que es troben en estat crític amb uns nivells d'aigua cada cop més propers al llindar del 25% de la seva capacitat.