La méteo

La méteo: la calor de ple estiu tocarà sostre aquesta setmana

Les temperatures pujaran cada dia una mica més amb pic càlid entre dijous i divendres

2 min

BarcelonaLa tongada de xàfecs i de tempestes del cap de setmana va regar moltes comarques, deixant acumulacions de precipitació importants en punts de Ponent i de les comarques del Pirineu occidental i un mercuri ben frenat, un fet inusual després de dos estius de molta calor (trobareu totes les dades d'aquest cap de setmana al final d'aquesta notícia). No obstant això, la calma del diumenge tindrà continuïtat els pròxims dies, a l'espera que al llarg d'aquesta setmana les temperatures pugin clarament i tinguem un nou pic de calor. Localment es poden fregar els 40 ºC a Ponent.

Dilluns: més calor

La calma tornarà a dominar i l'inici de la setmana serà plàcid en general i clarament més càlid. Al matí hi haurà més núvols baixos a l'Ebre sense descartar algun plugim local. A més, durant la tarda d'aquest dilluns poden reaparèixer transitòriament alguns ruixats al Pirineu, però amb acumulacions de precipitació molt menys importants que les de dissabte i amb una extensió més reduïda. Les temperatures pujaran clarament i se superaran els 30 a 32 °C de manera generalitzada a les comarques de l'interior, amb un ambient cada dia més propi al de la canícula.

Dimarts: domini absolut del sol

Dimarts el cel es mantindrà serè, amb l'excepció dels núvols alts que arribaran per Ponent durant la tarda i del possible creixement de nuvolades al Pirineu, sense risc de pluges. La temperatura pujarà una mica més, tant de dia com de nit; per tant, la calor serà protagonista durant les hores centrals de la jornada. A més, les nits tropicals aniran a més a les comarques litorals i faran que sigui més difícil dormir.

Dimecres: s'acosta el pic de calor

Arribarem a l'equador de la setmana amb un temps sense gaires canvis, marcat pel domini del sol i per l'ascens de les temperatures. Dimecres les temperatures màximes ja arribaran als 37 °C a Ponent i a l'interior de l'Ebre, i fins i tot superaran els 30 °C en alguns trams de la costa, tot i que el mar encara exercirà el seu paper regulador de la temperatura i frenarà la calorada. Dijous es podrien fregar els 40 ºC al pla de Lleida, però en dies posteriors els termòmetres tornaran a baixar i es normalitzaran, sense cap calorada a la vista.

Balanç del cap de setmana

Els xàfecs i les tempestes del cap de setmana van caure sobretot dissabte i van deixar acumulacions de pluja importants en algunes comarques. Si sumem totes les precipitacions caigudes des del divendres fins al diumenge a la matinada, es van registrar 112 l/m² a Boí i 81 al Pont de Suert (Alta Ribagorça), 65 a Espot (Pallars Sobirà), 62 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), 58 a Casserres (Berguedà) o 44 a Sant Salvador de Guardiola (Bages), entre d'altres.

Durant el cap de setmana el termòmetre ha quedat força frenat, amb unes màximes que diumenge van superar per poc els 31 °C als indrets més càlids (Vinebre, al Baix Ebre, i Viladecans, al Baix Llobregat), però fins i tot van quedar per sota dels 30 °C en zones càlides com Ponent o les comarques interiors de les Terres de l'Ebre. Calor molt moderada i un ambient de luxe per trobar-nos a ple estiu que no tindrà continuïtat els pròxims dies.

stats