previsions 17/11/2021

La méteo: cel clar i nits fredes a l'espera de canvis a partir de diumenge

Demà la tramuntana minvarà. El vent no marcarà el temps de la segona part de la setmana

3 min

BarcelonaAquest migdia l'ambient ha sigut força més suau que ahir, però tot i això cap termòmetre oficial ha arribat als 20 graus. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 19,6 graus dels Alfacs, els 19,5 de Tarragona, els 18 d'Amposta o els 17,8 de la Seu d'Urgell. Les boires i núvols baixos s'han anat desfent, però aquesta tarda s'han format també alguns intervals de núvols entre el Montseny i la serralada Transversal. El vent ha bufat amb cops de fins a 66 km/h a Mont-roig del Camp, 65 al Perelló i 60 a Espolla. La tramuntana encara bufarà demà al matí, però aquest dijous amb el pas de les hores tendirà a desaparèixer.

Diferència entre la temperatura d'avui a les quatre de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

L'obertura de clarianes ha permès que aquesta nit s'anés assentant l'aire fred. Avui el dia ha començat amb temperatures més baixes que ahir en moltes comarques interiors i prelitorals. La meitat d'estacions de les quals fem seguiment diari han baixat dels 5 graus i una de cada quatre s'ha situat sota zero, una cosa que no passava des de dimarts passat. La temperatura ha baixat fins a -1 grau en indrets com Tremp, Sort, Cardona, Guardiola de Berguedà, Mollerussa i Lleida. Al migdia avui la temperatura serà més alta que ahir en moltes comarques de Ponent i de l'altiplà central, però en general l'ambient no canviarà gaire.

Avui ha tornat a predominar el sol. Els últims dies han sigut els més anormalment grisos des de l'abril en alguns punts de l'est de Catalunya. A Barcelona, amb dades per grups de cinc dies, hi ha arribat a haver un 40% menys de llum del sol respecte a la mitjana dels últims anys.

Anomalia diària de llum del sol a Barcelona

Les pluges també abandonen les Balears després d'una primera part de novembre extraordinàriament plujosa. A Serra d'Alfàbia s'ha arribat a una acumulació mensual de 475 l/m², una dada que no té precedents com a mínim des del 1995. L'observatori de l'Aemet situat en aquest punt de la serra de Tramuntana té alguns forats en la seva sèrie, però fins ara el màxim de pluja en un mes eren els 389 l/m² del desembre del 2016, una dada molt inferior a la dels últims dies. A l'aeroport de Maó els 220 l/m² d'aquest novembre fan que sigui ja el mes més plujós des del novembre del 2001. A l'observatori d'Escorca Son Torrella, en deu dies han caigut 523 l/m², poc menys del que plou en tot l'any a Barcelona de mitjana.

La segona part de la setmana estarà marcada pel temps anticiclònic i serà estable. Tant demà com divendres i dissabte farà sol i només hi haurà alguns núvols baixos i boires matinals en fondalades interiors. El cap de setmana ja començarà segurament amb ruixats al País Valencià i a les Pitiüses, i a partir de diumenge el temps serà més incert en general.

Diumenge cal esperar un augment dels núvols al Pirineu i probablement també a prop de mar. Podrien començar a aparèixer alguns ruixats puntals a la costa, sobretot a les Terres de l'Ebre, però això encara és poc clar. Tampoc és gens clar quin serà l'escenari de l'inici de la setmana que ve. Va guanyant força una possible tongada de precipitacions al voltant de dimarts que pugui arribar a ser abundant al Pirineu occidental, però és poc clar com afectaria la resta de comarques. Difícilment la setmana que ve s'acabarà sense que acabi plovent poc o molt a tot arreu, però la previsió encara és poc clara.

Probabilitat en tant per cent que diumenge arribi a ploure en algun moment del dia

Pel que fa a temperatura, les pròximes nits encara seran una mica més fredes en fondalades interiors i prelitorals, però en canvi al migdia el termòmetre es recuperarà una mica, sobretot en l'inici del cap de setmana. No hi haurà canvis bruscos d'ambient, però entre divendres i dissabte la màxima s'acostarà als 20 graus en molts indrets.

La setmana que ve és poc clara també pel que fa a temperatura, però el més probable és que a mesura que ens acostem al final de novembre el termòmetre vagi baixant. S'han diluït bastant les possibilitats d'una entrada potent d'aire fred durant la primera part de la setmana que ve, però és probable un ambient purament de tardor o fins i tot de principis d'hivern.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats