previsions 09/05/2021

El temps insegur es mantindrà al llarg de la setmana entrant

La calor afluixarà arreu, després d'un cap de setmana amb registres que han superat amb escreix els 25 ºC

2 min
La sortida de sol d'aquest diumenge des de Sant Quintí de Mediona
Escolta aquí la previsió del temps

Avui la temperatura màxima no s'ha enfilat tant com ahir per la presència d'intervals de núvols i perquè, de mica en mica, la massa d'aire càlid s'ha començat a enretirar. La majoria de registres han oscil·lat entre els 21 i els 26 ºC. Ara bé, a les Illes encara hi ha hagut indrets on s'han superat els 30 ºC. Una calor que té les hores comptades.

Durant la tarda han començat a arribar tempestes per l'oest del territori que s'han anat estenent per Ponent, l'Alt Pirineu i l'Aran i les Terres de l'Ebre. Han descarregat localment amb intensitat i, a més, han anat acompanyades de ratxes fortes de vent. A Lleida s'ha registrat un cop màxim de 62 km/h amb el pas dels xàfecs, i a la Seu d'Urgell, de 66 km/h.

Fins a les vuit del vespre, les quantitats acumulades a la majoria d'observatoris han estat inferiors als 10 l/m². Destaquen, per exemple:

  • 13 l/m² a Viella
  • 9 l/m² al Pont de Suert
  • 7 l/m² a Alinyà
  • 6 l/m² a Tremp
  • 6 l/m² a Gimenells
  • 5 l/m² al PN dels Ports

Al llarg de les pròximes hores hi continuarà havent precipitacions de distribució irregular a la meitat oest del país que podran ser localment fortes al Pirineu i al Prepirineu més occidentals. En aquest sentit, hi ha vigent un avís del Servei Meteorològic de Catalunya.

Els xàfecs també han estat els protagonistes de la tarda a l'interior del País Valencià, on fins i tot hi ha arribat a haver alguna pedregada. Els patacs d'aigua sobtats han acumulat quantitats de 20 a 35 l/m² a l'interior de València.

Amb l'inici de la setmana s'accentuarà la baixada de la temperatura a tot arreu. De fet, deixarem enrere l'ambient preestiuenc, pel cap baix, durant cinc o sis dies. Els migdies seran suaus, però les matinades seran fresques o fins i tot fredes.

Diferència entre la temperatura màxima prevista per demà i la d'avui.

El temps es mantindrà insegur, amb diverses tongades de ruixats. Demà a la tarda n'hi haurà en zones de muntanya de l'interior, sobretot del quadrant nord-est i al massís del Port. També se'n produiran a cavall de València i Alacant i a les Illes, on aniran acompanyats de fang.

Durant la nit i la matinada següent no acabarà de fer net del tot, de manera que hi podria haver algun ruixat feble i dispers. De nou, tot i les estones de sol de dimarts al matí, a la tarda les nuvolades tornaran a créixer amb força i descarregaran xàfecs al Pirineu, al Prepirineu i al nord-est.

Tant dimecres com dijous la situació meteorològica continuarà força semblant, amb la variabilitat tan típica de la primavera. Sembla que divendres els ruixats i les tronades podrien escampar-se per altres zones del territori.

stats