La méteo

Temperatures amunt, amb vent de garbí i molts núvols, però sense pluja

La setmana dels barbuts no serà gens freda. Avui i dilluns es fregaran els 20 ºC

3 min
Mar de boires, ahir, des del Berguedà

La setmana dels barbuts començarà demà amb un temps poc fred. Els vents aponentats portaran suavitat al nostre país i faran que aquesta setmana (tradicionalment molt freda) sigui molt suau, sobretot dimecres o dijous. De fet, si fem una ullada als mapes de diferència de temperatura màxima prevista entre avui i els pròxims dies podem veure com els colors vermellosos predominen. Tant dimecres com dijous les temperatures màximes a Catalunya seran entre 5 i 7 graus més elevades que les registrades aquest cap de setmana, especialment al nord-est o a l'Ebre.

Ens estem acostant al moment de l'any en què climàticament la temperatura toca fons. La tradició situa aquest moment en la setmana dels barbuts, per la concentració dels dies dedicats a sant Pau ermità, sant Maur abat i sant Antoni abat, tots tres entre el 15 i el 17 de gener. La setmana que té aquests sants és considerada la més freda de l'any, i en aquest cas la tradició és precisa, perquè si agafem el període 2009-2020, efectivament les dades revelen que és a mitjans de gener quan climàticament la temperatura toca fons a Catalunya.

La setmana dels barbuts, la més freda climàticament
Temperatura mitjana de Catalunya a partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020

Enguany, però, després de gairebé un mes seguit en què la temperatura s'ha comportat amb força normalitat (si s'agafa com a referència el període recent 2009-2020), la setmana dels barbuts coincidirà amb una nova situació de temperatures molt altes per a l'època.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

A partir d'aquest diumenge l'ambient serà cada cop més suau: el termòmetre pujarà entre 3 i 5 graus en general i marxaran tant el fred de nit i de primera hora com el del migdia. La màxima a Girona podrà superar els 18 °C i al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre s'arribarà fàcilment als 20 °C. En general, es registraran valors d'entre 16 i 19 ºC al llarg de la costa i en punts del prelitoral central i sud. A Ponent o a la Catalunya central es mouran entre els 10 i els 15 ºC.

Temperatura màxima prevista

Dilluns algunes màximes tornaran a superar els 20 °C a les Terres de l'Ebre, i és possible que la temperatura no toqui sostre fins dimecres, amb valors que superaran els 20 ºC a l'Ebre i a les comarques gironines.

Els dies que bufi vent sec de ponent l'ambient serà pràcticament primaveral al migdia, però dimarts, per exemple, és possible que bufi vent de procedència marítima a la costa i això faria baixar les temperatures al litoral i al prelitoral.

Els pròxims dies predominaran els núvols alts i mitgencs, sense que hagin de deixar precipitacions, tret d'alguna gotellada minsa, sobretot al Pirineu.

Aquest diumenge, durant la primera meitat del dia, apareixeran alguns bancs de boira a la Depressió Central, i per damunt aniran apareixent bandes de núvols alts. El cel, en general, es mostrarà cobert per aquest tel de núvols prims.

Nuvolositat prevista

Al final del dia hi haurà algunes precipitacions febles al Pirineu occidental amb una cota de neu que se situarà al voltant dels 2.000 o 2200 metres. Les nevades seran minses, amb quantitats inapreciables.

La setmana que ve es presenta humida en molts sectors del centre i de l'oest de la Península, però com sol passar amb les pertorbacions que arriben de l'oest no cal tenir gaires esperances que arribin pluges destacables a Catalunya, com a mínim durant la setmana lectiva. El front que arribarà entre dimarts i dimecres podria deixar algunes precipitacions minses en moltes comarques de l'oest, però és difícil que més enllà del Pirineu occidental puguin ser pluges destacables.

Els mapes de probabilitat indiquen pluges a ponent avui, dilluns, dimecres i dijous, però es tracten de pluges minses. Els fronts atlàntics arribaran desgastats i portaran poca humitat o precipitació.

Si fem una ullada als mapes de probabilitat que superen els 5 mm podem veure que es confirmen aquestes pluges , però sempre escasses i minses. No es veuen pespectives de pluges generals abundants a mig termini.

stats