La méteo

La méteo: la calor atípica tocarà sostre els pròxims dies

Les temperatures pujaran cada dia una mica més a l'interior i a finals de setmana es poden assolir localment els 30ºC

3 min

BarcelonaLa calma ha dominat aquestes últimes hores amb tan sols petits matisos, sobretot amb algun ruixat aïllat al Pirineu de Lleida. Un context de molta tranquil·litat que es mantindrà aquest dimecres i també durant tota la setmana. La notícia d’aquests pròxims dies serà la clara i atípica pujada dels termòmetres, que s’enfilaran de valent.

Dimecres: salt de les temperatures

Aquest dimecres ens llevarem amb menys fred i poques glaçades al Pirineu. L’ascens de les temperatures mínimes ha estat localment molt marcat a la meitat nord del país, especialment en comarques de Girona. Fred matinal més moderat i les màximes també faran un gran pas endavant amb sensació més càlida al migdia. Moltes màximes es mouran entre els 20 i els 25 °C, localment més altes a punts de la meitat sud del país.

Tot plegat amb molta calma i sol radiant en conjunt. Tan sols hi haurà alguns núvols baixos o boires matinals sense més conseqüències. També creixeran nuvolades de tarda al Pirineu i al Prepirineu, sense que es pugui descartar alguna gotellada o ruixat aïllat. Ben poca cosa. Fins a primeres hores també pot quedar algun xàfec local a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida. El vent de ponent bufarà a estones al centre i sud del país.

Dijous: alguns núvols costaners

L’aparició d’algunes boires o núvols baixos en trams de la costa frenaran els termòmetres en aquestes zones. Se n’esperen bàsicament entre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, sense descartar-ne en altres àrees costaneres. Seran l’excepció en una jornada assolellada, tranquil·la i una mica més càlida. Migdia de màniga curta a diverses comarques.

Dies següents: pic atípic de calor

Entre divendres i el cap de setmana les temperatures tocaran sostre. Les màximes seran uns deu graus per sobre de la mitjana, localment més. Estem parlant de molts valors de 22 a 27 °C a l’interior i al prelitoral, però a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre es poden fregar o assolir els 30 °C. Ambient atípicament càlid per a l’època i més propi de la primavera avançada.

Tot plegat acompanyat de molta calma i força sol, en conjunt amb pocs matisos. Els mapes no auguren cap nova situació de pluges almenys fins a mitjans de mes. Es tanca l’aixeta de les precipitacions just quan començàvem a posar fil a l’agulla en la lluita contra la sequera. No obstant, la neu abundant que encara hi ha al Pirineu s’anirà desfent ràpidament per les elevades temperatures i garantirà l’arribada d’aigua als pantans.

Balanç de les pluges de Setmana Santa

La Setmana Santa ha estat marcada pel temps mogut i les precipitacions freqüents que han visitat totes les comarques. Durant tots aquests dies, s’han acumulat entre 20 i 40 l/m² a molts punts, tot i que menys a les Terres de l’Ebre i a Ponent. No obstant això, al nord-est, al Pirineu i al Prepirineu hi ha molts registres de 50 a 100 l/m², tot i que localment més. Destaca el vessant pirinenc occidental, on s’han arribat a superar els 200 l/m². També s'han acumulat de 20 a 40 centímetres de neu nova a les cotes altes del Pirineu, però localment més de 70 o 80 centímetres.

Una aigua molt benvinguda que posa la cirereta del pastís a un mes de març que ha estat plujós en conjunt. Els pantans de les conques internes s’han recuperat més de dos punts de forma general i encara pujaran una mica més pel desgel al Pirineu. Tot i això, calen encara més episodis de pluja per començar a veure el got mig ple en el context de sequera que vivim.

stats