La méteo
previsions 23/03/2023

La méteo: pic de calor a la costa abans d'un canvi de temps

Aquest divendres serà el dia més càlid de la setmana a prop de mar. Diumenge el mestral bufarà amb ganes i augmentarà la sensació de fred

3 min

BarcelonaHem entrat per segon cop aquest mes de març en una fase de temperatures de primavera avançada, valors que en el context dels últims 15 anys han sigut habituals a principis de maig. Aquest migdia les màximes encara s'han disparat més que ahir. Un 61% de les estacions de les quals fem seguiment han superat els 20 graus i alguns termòmetres han saltat per sobre dels 25. Destaquen els 27,6 °C del Pantà de Siurana, els 26,9 de Seròs, els 26,4 de Falset o els 26 de Cardona. De mitjana hi ha hagut 6 graus més dels que tocaria per a l'època, en el context dels últims 15 anys la mitjana de les màximes d'avui a Catalunya és la que tocaria a mitjans del mes de maig.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Demà el termòmetre començarà a baixar en moltes comarques interiors i del Pirineu, però a prop de mar aquest divendres serà el dia més càlid de la setmana serà demà, a causa del vent de ponent que arribarà sec i reescalfat a la costa. La setmana lectiva s'acabarà amb moltes màximes per sobre dels 20 °C a la costa central i a la Costa Daurada. El cap de setmana l'entrada d'una massa d'aire més fred farà que la temperatura baixi en general i que tornem a un ambient més normal per a l'època. Entre diumenge i dilluns les nits podrien arribar a ser una mica fredes per a l'època i una entrada de vent de mestral reforçarà la sensació de fred.

Amb l'excepció d'alguns punts de la costa on tant demà com diumenge el vent dispararà la temperatura, els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents són bàsicament blaus. A les cotes altes del Pirineu la baixada de temperatura diumenge i dilluns serà de fins a 10 graus. Fins dimarts l'ambient serà més normal per a l'època, però a mitjans de la setmana que ve hi haurà una nova pujada de la temperatura que farà tornar l'ambient de finals d'abril o de principis de maig.

Demà el dia començarà amb intervals de núvols a causa del pas d'un front que només deixarà alguns ruixats puntuals al vessant nord del Pirineu. El cap de setmana començarà amb molt de sol. Diumenge arribarà un altre front que només apunta a ser una mica actiu al vessant nord del Pirineu. A la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra s'escaparan algunes precipitacions poc abundants que, això sí, a la tarda seran en forma de neu gairebé fins als 1.000 metres. Diumenge no és descartable algun ruixat també entre el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. Tampoc l'inici de la setmana que ve s'entreveu engrescador pel que fa a la possibilitat de precipitacions. Acabarem el març sense cap nova situació de precipitacions més o menys extenses i amb un context de sequera que es va agreujant cada cop més.

Aquesta tarda el vent de garbí bufarà amb més intensitat que ahir, sobretot al sud de la Costa Brava, on algunes ratxes arribaran a superar els 50 km/h. Demà bufarà vent de ponent més sec, dissabte el garbí es tornarà a deixar sentir sobretot entre el Maresme i el sud de la Costa Brava, però serà diumenge el dia més ventós de la setmana: a partir del migdia el mestral bufarà amb ratxes fortes en sectors del Camp de Tarragona però també en comarques de Ponent, a l'altiplà central, a les cotes altes del Pirineu i fins i tot en sectors del prelitoral central.

Dia Meteorològic Mundial

Avui, 23 de març, es commemora el Dia Meteorològic Mundial. El motiu que sigui precisament avui es deu simplement al fet que és la data en què es va fundar l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). Precisament avui se celebren 150 anys de la creació de l'organització que va precedir l'OMM, l'Organització Internacional de Meteorologia, que va néixer el 1873 precisament quan les emissions de gasos d'efecte hivernacle començaven a disparar-se a causa de l'activitat industrial. D'ençà de llavors la temperatura de la Terra ha pujat 1,1 °C. Enguany el lema del Dia Meteorològic Mundial és "El futur del temps, el clima i l'aigua entre generacions".

stats