La méteo
previsions 11/05/2023

La méteo: ruixats, tronades i temperatures encara més baixes

Entre dijous a la tarda i divendres els xàfecs dispersos s'estendran per moltes comarques

3 min

BarcelonaLes tempestes van guanyant protagonisme i seguiran descarregant amb ganes durant la tarda i primeres hores de la nit. Fins a les 20 h s'havien acumulat 24 l/m² a Vic, 19 a Viladrau, 17 a Calldetenes, 16 a Santa Coloma de Farneres i 15 al Puig Sesolles del Montseny. Alguns dels ruixats van acompanyats de calamarsa o pedra petita, com ha passat per exemple en diferents punts del Lluçanès.

Caldrà estar atents a possibles tempestes que puguin acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona o que vagin acompanyades de calamarsa o pedra. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta una vintena de comarques que van del Garraf i l'Alt Penedès fins al Ripollès o el Gironès. Al vespre els ruixats arribaran més desgastats a la costa i durant la nit el temps tornarà a ser insegur entre la costa central i el sud de la Costa Brava.

Aquest migdia la temperatura ha continuat baixant i de mitjana hi ha hagut dos graus menys dels que tocaria per a l'època. Temperatures que caldria esperar a principis de mes. El d'avui ha sigut el primer migdia amb temperatures per sota de la mitjana des del 18 d'abril. Les màximes més altes han sigut els 25,1 ºC de l'Aldea i de Mont-roig del Camp o els 24,7 de l'Ametlla de Mar, lluny dels 30 graus que s'han estat assolint amb certa facilitat els últims dies.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Demà es tornaran a repetir els ruixats i tempestes a partir del migdia, però canviaran una mica de sector. Aquest divendres els xàfecs s'estendran més a l'oest i més al sud, de manera que podrien arribar a més sectors de la Catalunya Central i fins i tot a algunes comarques prelitorals del sud o de Ponent. També plourà amb ganes en alguns punts del País Valencià i al nord de les Balears.

Dissabte i diumenge també hi haurà ruixats de tarda. El pronòstic és una mica incert, però és probable que a les tardes es vagin repetint els ruixats i tronades irregulars en punts del Pirineu, del Prepirineu i en comarques de la Catalunya Central o sectors del prelitoral. Precipitacions de poca estona i que es combinaran amb estones de sol. Segurament dissabte els xàfecs afectaran més indrets que diumenge.

Demà l'ambient encara serà més fresc que avui: el termòmetre tocarà fons entre divendres al migdia i dissabte al matí. De matinada el termòmetre baixarà dels 10 graus encara en més comarques interiors i prelitorals i dissabte a la matinada, en capitals com Vic, Manresa o Olot, es fregaran els 5 graus.

La fresca s'allargarà durant bona part de la setmana que ve. Probablement, les mínimes de dissabte ja no es repetiran en dies següents, però la calor continuarà a ratlla i és possible que a mitjans de la setmana que ve la fresca torni a intensificar-se. Com a mínim fins al dia 20 és poc probable que torni a fer calor avançada per a l'època. La roba d'estiu encara haurà d'esperar.

Pel que fa a la possibilitat de noves pluges, és bastant possible que la setmana que ve comenci amb més ruixats en sectors del Pirineu oriental i en comarques de Girona i de Barcelona. Encara hi ha incertesa, però no sembla que els xàfecs s'hagin d'estroncar a mitjà termini. No és descartable fins i tot una situació de pluges més extenses cap al tram final de la setmana, tot i que a hores d'ara aquest no és l'escenari més probable. De moment, les possibilitats que puguin acumular-se més de 50 l/m² durant els pròxims nou dies només són altes entre el Pirineu i la Serralada Transversal.

stats