La méteo
previsions 01/04/2023

Tempestes, nevades, fort vent i un inici de Setmana Santa bastant més fred

Aquesta tarda descarregaran ruixats intensos en comarques del nord-est i a llarg termini podrien arribar algunes pluges més extenses

5 min
Núvols abundants aquest matí a Pals
Escolta aquí la previsió del temps

Tarda de ruixats i tempestes en comarques del nord-est. Fins a les 20 h les precipitacions han acumulat 26 l/m² a Albanyà, 25 a Porqueres, 24 a Olot, 21 a Banyoles, 16 a Navata, 12 al Pantà de Darnius-Boadella i 10 a la Bisbal d'Empordà. Alguns ruixats han anat acompanyats de tempesta i calamarsa i la neu ha anat baixant de cota durant la tarda.

Ha començat a baixar clarament la temperatura. Aquest dissabte la calor ha afluixat notablement i les màximes s'han quedat en general bastant més curtes que ahir. De mitjana el termòmetre ha reculat gairebé 4 graus, ahir la mitjana de les màximes va ser la que es podria esperar més enllà del 20 de maig, avui, en canvi, hem tingut temperatures de mitjans d'abril. D'entre les màximes més altes destaquen els 25 °C de l'Observatori de l'Ebre (on ahir es van superar els 30 °C), els 24,6 °C dels Alfacs, els 24,3 de Castellbisbal, els 23,8 de la Zona Universitària de Barcelona o els 23,6 de Tarragona.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquest matí el pas d'un primer front ja ha deixat algunes precipitacions disperses en comarques de Girona. Destaquen els 5 l/m² de Palafrugell, els 3 de Calonge, i precipitacions més minses d'1 l/m² a Cassà de la Selva, a Castell d'Aro i a Palamós. De forma local el Meteocat ha estimat a partir de les imatges del radar que en alguns punts del Baix Empordà han plogut entre 10 i 25 l/m², fet que ha activat alguns recs per exemple a Begur.

El canvi de temps també provocarà un escenari de nevades al vessant nord del Pirineu, unes precipitacions que en aquest cas s'allargaran tot demà i que faran que aquest sector la serralada recuperi un color blanc que fa setmanes que escasseja. A les cotes altes de la Vall d'Aran i del nord del Pallars es podrien acumular més de 20 cm de neu i es veurà nevar fins i tot per sota dels 1.000 metres. Aquest migdia la temperatura baixarà en general, però serà sobretot en comarques del nord-est on es notarà més el canvi entre ahir i avui.

El vent serà un altre dels factors a tenir en compte entre avui i demà. Aquesta tarda bufarà amb cops de més de 70 km/h en diferents comarques centrals i de Ponent i a partir del vespre es deixarà sentir amb ratxes fortes sobretot en els indrets on sol ser més habitual: Terres de l'Ebre, cotes altes del Pirineu i nord de l'Empordà. Demà bufarà sobretot en aquests sectors, però també a Ponent es deixarà sentir encara amb ratxes de més de 50 km/h. Dilluns anirà perdent força a les Terres de l'Ebre, però és possible que al nord de l'Empordà la tramuntana s'allargui encara fins dimarts.

El Meteocat té diversos avisos actius a causa del canvi de temps. Aquest matí l'SMC ha pujat a alt el perill per vent de cara a diumenge al matí en cinc comarques del Pirineu: la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Cerdanya i el Ripollès. L'avís per vent, però, afecta moltes més comarques centrals, del sud i de Ponent. El Meteocat alerta també de ruixats forts en comarques de Girona durant aquesta tarda i de possibles acumulacions de més de 20 cm de neu per sobre dels 1.400 metres a la Vall d'Aran i al Pallars Sobirà.

Perill per vent de cara a diumenge

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred. Avui i demà les temperatures diürnes seran bastant més baixes que en els últims dies, un descens que en moltes comarques interiors serà de més de 5 graus i que al Pirineu arribarà a ser de més de 10.

La Setmana Santa estarà marcada per un ambient molt més normal o fins i tot una mica fred per a l'època. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que l'entrada d'aire fred d'aquest cap de setmana s'anirà reactivant durant la primera part de la setmana que ve, cosa que afavorirà un ambient de març i de final d'hivern que ha escassejat precisament durant el març.

No s'obre un escenari de glaçades importants i fred com el de l'abril de l'any passat, però sí que encadenarem unes quantes nits amb temperatures a prop dels 0 graus en moltes comarques interiors i mínimes de menys de 10 en molts punts de la costa. El termòmetre podria no tocar fons ben bé fins al cap de setmana de Pasqua. La calor de maig quedarà aparcada com a mínim set dies.

Pel que fa a l'estat del cel, la primera part de la Setmana Santa estarà marcada per un temps estable i amb molt de sol. Això farà que, tot i que baixi la temperatura, els migdies amb sol siguin primaverals. Dimarts serà segurament un dia més variable i una mica insegur en moltes comarques de l'est i a les Balears, i no és descartable fins i tot algun ruixat a Mallorca.

Sembla que a partir de dijous podríem entrar en un escenari de vents més humits que afavoririen un panorama de temps més variable i insegur. Tot i que no és descartable que això pugui derivar en una situació de pluges al Mediterrani occidental, a hores d'ara les possibilitats d'una ploguda mínimament destacable segueixen sent baixes a Catalunya, i també és més probable que aquestes pluges afectin sectors del nord d'Àfrica que no pas el País Valencià o les Balears. Potser tindrem més variabilitat i alguns ruixats puntuals durant els dies festius de Setmana Santa, encara és aviat per saber-ho. És molt possible que calgui que passin alguns dies més per poder definir clarament el temps dels dies festius de Setmana Santa.

Hi ha alguns motius per a l'optimisme moderat a llarg termini. Les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes del Centre Europeu de Predicció aventuren que la setmana posterior a Setmana Santa pot haver-hi precipitacions a la Península i al Mediterrani occidental. Sembla que tendiríem a una inestabilització del temps en el nostre àmbit, però és molt incert quines zones podrien ser les més beneficiades per aquest escenari de precipitacions.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana del 10 al 17 d'abril.

Març amb pell de maig

S'ha acabat el març més calorós a Catalunya com a mínim des del 2009. La mitjana de temperatura del mes s'ha situat en 10,4 °C, superior als 9,8 del 2017, que fins ara era el valor més alt. Mirant dades de sèries més llargues es pot deduir que probablement l'únic març amb temperatures més altes des que es recullen dades va ser el del 2001. 14 migdies de maig han tingut temperatures típiques de maig.

Ahir el termòmetre va arribar a 30,8 °C a l'Observatori de l'Ebre. Amb dades des del 1920 només hi ha registrada una temperatura més alta que aquesta en un dia de març: els 32,5 °C del 23 de març del 2001. Quatre estacions del Meteocat van batre el seu rècord de març, destaca Amposta on els 28,2 °C d'ahir són la temperatura més alta en un dia de març com a mínim dels últims 30 anys.

Superacions de 20 graus al març
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat
stats