previsions 01/06/2021

La méteo: les tempestes d'aquesta tarda no seran les úniques de la setmana

Els ruixats afectaran sobretot l'oest de Catalunya però de forma més puntual arribaran també a la costa.

3 min

BarcelonaTarda de tempestes locals i fortes que descarreguen sobretot en comarques de la meitat oest. Els ruixats avancen ràpid i duren poc, però en alguns casos van acompanyats de forts cops de vent, com ha passat a Lleida a primera hora de la tarda. Fins a dos quarts de cinc de la tarda s'han acumulat 7 l/m2 al Montsec d'Ares, 6 a Lleida, i 5 a Sort i a Alcarràs. Al Montsec la tempesta ha priovocat un cop de vent de 83 km/h. Durant la tarda els ruixats podran aparèixer gairebé en qualsevol punt, tot i que com més a l'est seran més puntuals i aïllats. El Meteocat té actiu un avís actiu per la possibilitat de ruixats localment forts que afecta vuit comarques de Ponent i de les Terres de l'Ebre. Fins a primera hora de la nit les tempestes també podran ser localment fortes a les Balears, encara que siguin sempre ruixats de poca estona.

Avui el Meteocat ha publicat el butlletí del mes de maig, del qual se'n desprèn sobretot que el mes ha tornat a ser bàsicament sec. Tot i les tempestes del cap de setmana, a gran part de Catalunya el mes es pot considerar sec, en moltes comarques centrals, de Ponent i de les Terres de l'Ebre hi ha plogut menys de la meitat del que sol fer-ho. Aquesta tendència de manca de pluja fa mesos que s'arrossega a gran part del territori. Des del setembre fins ara alguns indrets de l'Empordà i de les Terres de l'Ebre no han rebut ni un 60% de la precipitació que solen registrar.

Un altre fet destacable és la falta de llum del sol. Duarant el maig també hi ha hagut menys sol del que tocaria en moltes comarques, especialment en punts del nord-est. En alguns sectors del Pirineu Oriental hi ha hgut fins a un 20% menys de llum del sol de la que tocaria.

Avui les temperatures més altes han sigut ls 30 graus d'Alcarràs, de Seròs i de Sant Salvador de Guardiola, a Lleida la màxima s'ha enfilat fins als 29. Demà la temperatura quedarà més frenada sobretot a les comarques de Girona, on el temps serà més inestable, però en general durant la setmana hi haurà pocs canvis de temperatura. És possible que el cap de setmana refresqui clarament en comarques del terç nord, però en canvi el vent podria fer pujar més el termòmetre a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

Pel que fa a l'estat del cel, demà la inestabilitat quedarà concentrada sobretot a les comarques de Girona, on s'escaparan ruixats puntuals i molt intermitents. A primera hora seran probables a la costa, però al migdia i a la tarda afectaran sobretot comarques com la Garrotxa i el Ripollès. En general el dia serà mig ennuvolat, i com més al sud més sol farà.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Dijous es repetiran algunes tempestes de tarda al Pirineu, però en general farà sol. La inestabilitat tornarà a augmentar en l'inici del cap de setmana. Divendres a la tarda començaran a aparèixer alguns ruixats, i dissabte podria ser un dia de xàfecs i tronades intermitents en moltes comarques, sobretot al Pirineu i Prepirineu, però també a la Catalunya Central i fins i tot a prop de la costa en comarques de Girona i de Barcelona. Encara hi ha incertesa, però les actualitzacions d'avui dels models de previsió han inflat aquesta possibilitat de tempestes irregulars en l'inici del cap de setmana.

Probabilitat en tant per cent que dissabte arribin a ploure més de 5 l/m2
stats