La méteo
previsions 10/06/2023

Tempestes de tarda i més calor, amb noves tronades la setmana que ve

Els xàfecs aniran acompanyats d'aparat elèctric, pluja intensa, calamarsa i pedra

4 min
Xàfec intens descarregant ahir a la tarda a La Conreria (Sant Fost de Campsentelles)

La dinàmica meteorològica continuarà marcada per tardes insegures i matins més tranquils. La pertorbació Oscar, situada a l'Atlàntic i que ha afectat amb intensitat Madeira i les Açores, ens enviarà un flux del sud-oest que, juntament amb la presència d'una mica d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera, afavorirà el creixement de potents nuvolades. La pressió en superfície es mantindrà una mica baixa i, per tot plegat, tindrem el còctel perfecte per veure noves tempestes. De fet, ahir a la tarda els xàfecs van descarregar amb intensitat i destaquen algunes acumulacions, com, per exemple:

  • Montserrat (Sant Dimes): 34 mm
  • Roses: 23 mm
  • la Pobla de Segur: 21 mm
  • Vacarisses: 20 mm
  • Parets del Vallès: 16 mm
  • Caldes de Montbui: 15 mm
  • els Hostalets de Pierola: 10 mm
  • Raïmat: 9 mm

Ahir una tempesta molt local va descarregar 30 l/m² en poc més de mitja hora a Montserrat, fet que va provocar una esllavissada i va obligar a desallotjar preventivament l'Hotel Abat Cisneros, al costat del monestir. L'aigua va córrer amb força pels carrers i fins i tot va caldre tallar la carretera que dona accés al monestir des del Bruc. Entre el maig i els primers nou dies de juny, a Montserrat ja hi han caigut 118 l/m², més pluja que en els sis mesos anteriors.

Avui dissabte tornarem a viure una jornada semblant, amb dues parts ben diferenciades durant la jornada. Després d'un matí estable i càlid, passarem a una tarda insegura. Els xàfecs afectaran sobretot el Pirineu oriental, les comarques interiors de Girona i el nord de la Catalunya Central, però no són descartables en altres punts del Pirineu, del Prepirineu, de la Catalunya Central o del prelitoral. Alguns aiguats podrien deixar 20 o 30 l/m² en poca estona. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta comarques de la Catalunya Central i del nord-est. A la Garrotxa, el Ripollès, la Selva i a Osona el perill es considera alt. El pla Inuncat està activat en fase de prealerta.

Avís per pluja intensa.
Pluja total acumulada.
Probabilitat de precipitació (en %).

La calor serà moderada a la franja costanera, on una mica de marinada podrà suavitzar l'ambient. Les màximes al litoral es mouran al voltant dels 27 ºC. A l'interior serà més intensa, amb màximes que podran fregar els 33 ºC al pla de Lleida o a l'interior de l'Ebre. La propera matinada podrà tornar a ser una mica xafogosa a la costa, amb mínimes que no estan baixant dels 20 ºC i humitats elevades (70% o 80%). De totes maneres, encara no hem de parlar de nits tropicals, en què es faci difícil poder descansar durant la matinada.

Temperatura màxima prevista.

Demà hi haurà més tronades de tarda que avui i probablement s'acumularan pluges també més abundants. Els xàfecs tindran una distribució semblant a la d'avui, però podrien arribar a més punts de la Catalunya Central i més sectors també del prelitoral, com per exemple el Vallès, el Penedès o les muntanyes de Prades i la serra de Montsant. On podrien quedar al marge dels ruixats seria a les comarques costaneres. Les màximes podran pujar una mica més, fregant els 34 ºC a Ponent. A la resta del territori es mouran entre els 27 ºC i els 31 ºC.

Temperatura màxima prevista.

Al voltant de dimarts que ve, les restes de la pertorbació Oscar, que ha afectat amb intensitat els arxipèlags de Madeira i les Canàries aquestes últimes hores, afavoriran que els ruixats arribin a moltes comarques. Entre dimarts a la tarda i dimecres al migdia s'entreveu cada cop més probable una de les tongades de ruixats més extenses de la primavera, encara que les pluges continuïn sent irregulars. Encara hi ha incertesa, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han reforçat la possibilitat que caiguin entre 5 i 10 l/m² en moltes comarques i pluges més importants entre el Pirineu i la Catalunya Central.

El canvi de temps de dimarts farà baixar clarament el termòmetre i tornarem a una sensació més de final de primavera que no de ple estiu. A més a més, les últimes actualitzacions dels models de previsió han rebaixat les possibilitats d'una nova pujada de la temperatura de cara al cap de setmana del 17 i 18 de juny, tot i que encara hi hagi força incertesa en el pronòstic. Pel que indiquen els models, ara mateix, no hi haurà cap calorada com a mínim fins a la setmana de Sant Joan.

El mar, una mica més fred

Molta gent s'ha començat a acostar a la platja aquestes últimes setmanes a mesura que la temperatura va pujant. Aquest dijous l'observador de Barcelona, Diego Lázaro, ha detectat que la temperatura del mar ha baixat gairebé un grau en una setmana, de 20 graus ha passat a 19, un valor que és un grau més baix que la mitjana dels últims 17 anys. Segurament el motiu és que aquesta setmana ha fet una mica més de vent, i això ha fet aflorar aigües subterrànies més fredes, i també hi pot haver ajudat l'aportació d'aigua dolça d'uns rius que baixen més plens que fa algunes setmanes.

stats