previsions 11/10/2020

La tramuntana bufarà amb força al nord del país

La temperatura serà clarament més baixa a tot arreu i la pròxima matinada serà freda

Oriol Rodríguez
3 min
Núvols i clarianes ahir a Maçaners (el Berguedà)

BarcelonaEls aiguats d'aquesta nit passada han donat pas a una matinada fresca al conjunt del país. Respecte a ahir al matí, la temperatura ha baixat entre 4 i 9 graus, en general. Aquests són alguns dels valors de mínima d'avui:

  • -7 ºC a Certascan (2.400 m)
  • 3 ºC a Puigcerdà
  • 6 ºC a Tremp
  • 7 ºC a Alcarràs
  • 8 ºC a Cervera
  • 9 ºC a Girona
  • 10 ºC a Granollers
  • 12 ºC a Torredembarra
  • 15 ºC a Amposta

La jornada d'avui serà molt més tranquil·la. Els núvols baixos i els bancs de boira de llocs de l'interior s'aniran trencant i en conjunt dominarà l'ambient assolellat, tot i que a la tarda apareixeran alguns núvols a les comarques de la meitat est. Ara bé, a la Vall d'Aran el cel estarà mig ennuvolat durant el matí, mentre que a partir de mitja tarda hi augmentarà la nuvolositat. A partir de llavors es reactivaran les precipitacions i també arribaran al nord de l'Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà, d'Andorra, de la Cerdanya i del Ripollès, amb neu per damunt dels 1.300 metres.

La tramuntana i el mestral bufaran amb força als dos extrems del país, sobretot a l'Empordà i als cims del Pirineu. En aquestes zones hi haurà cops de més de 90 km/h al llarg del dia, tal com avisa el Servei Meteorològic de Catalunya. Fins a les vuit del matí s'havia registrat una ràfega màxima de 124 km/h a Portbou, de 83 km/h a la Tosa d'Alp (2.478 m) i de 72 km/h a Roses. A banda, la mar estarà alterada a la Costa Brava, amb onades de més de dos metres i mig.

La temperatura màxima serà clarament més baixa a tot arreu. Ja no es repetiran els valors de 27 o 28 ºC que hi va haver ahir a les Terres de l'Ebre. Avui oscil·larà entre 8 i 13 ºC al Pirineu, entre 18 i 23 ºC al litoral i prelitoral central i sud i a Ponent i entre 14 i 19 ºC a la resta del país.

Temperatura màxima prevista per avui

Demà la situació es mantindrà semblant, amb sol a la majoria de comarques tret del vessant nord del Pirineu, on hi haurà intervals de núvols i alguns ruixats de neu fins a migdia. La tramuntana encara bufarà amb cops forts al nord del país, sobretot a les cotes altes del Pirineu.

La temperatura mínima baixarà a tot arreu. Això farà que la matinada sigui freda al conjunt del país, amb valors per sota dels 5 ºC en una bona part del Pirineu, del Prepirineu i de la Catalunya Central. En canvi, la màxima serà semblant o fins i tot una mica més alta que no pas avui.

Dimarts a la matinada creuarà la cua d'un front poc actiu que portarà més núvols i ruixats febles al Pirineu. A banda, a la tarda creixeran nuvolades i hi haurà alguns xàfecs en indrets del nord-est.

El pròxim canvi de temps important arribarà dimecres a la matinada. Altra vegada no afectarà tot el país de la mateixa manera. Les comarques que rebran més pluja seran les de Girona i de l'est de Barcelona, mentre que a Ponent i al sud difícilment hi plourà. Amb tot, l'ambient continuarà sent fresc.

Precipitació prevista per dimecres
stats