La méteo

Temps insegur i nous xàfecs més dispersos

El mestral i la tramuntana bufaran forts demà a l'Ebre i al nord de la Costa Brava

3 min
El Ripollès, amb el Taga ben nevat, des de Planoles

L'episodi de pluges i neu ha estat la notícia d'aquest cap de setmana, amb acumulacions de pluja i neu que en molts observatoris feia gairebé dos anys que no es registraven. Sens dubte, aquestes precipitacions ajudaran una mica a la recuperació dels embassaments de les conques internes, malgrat que necessitaríem moltes borrasques com aquesta per solucionar el problema de la sequera del país. La nevada ha estat la més important de la temporada al Pirineu i al Prepirineu.

(Trobareu dades dels gruixos de neu acumulats i un balanç de les pluges al final d'aquesta informació).

Diumenge: temps insegur i alguna tronada

Avui el temps millorarà i apareixeran clarianes durant la primera part del dia. Ja no s’esperen pluges continuades, però no farà net i seguirem amb nuvolades i alguns ruixats dispersos en qualsevol punt. Els més probables s’esperen cap a l’oest, el Pirineu i el nord-est, sense descartar alguna tronada local. Aquests fenòmens convectius estan associats a l'entrada de la massa freda de la borrasca, un embossament de fins a -32 °C a 5.500 m que afavorirà el brusc creixement de la nuvolositat sobre la nostra vertical.

Els xàfecs cauran amb més probabilitat durant la tarda. Localment, podran caure en forma de tempesta i amb calamarsa, amb alguna acumulació de fins a 10 o 15 mm en gairebé mitja hora.

Pluja total prevista per diumenge

Els ruixats seran de neu, de curta durada, per damunt dels 1.000 m al matí i a partir del migdia la cota pujarà dels 1.200 m als 1.500 m, amb acumulacions més minses. Ja no viurem una nova nevada com la d'ahir i la neu que caigui, en molts casos, serà rodona (neu granulada).

Cota de neu prevista

Perill d'allaus marcat al Pirineu

El perill d'allaus al Pirineu català és marcat (3) a tot el Pirineu, inclosos el Prepirineu i el vessant nord del Cadí-Moixeró. Els problemes principals són la neu recent i la formació de plaques de vent pel fort vent que ha bufat del sud.

L'ambient serà una mica més suau i les màximes arribaran als 15 °C en moltes comarques. Al migdia la temperatura pujarà al litoral i al prelitoral nord, on podran assolir els 17 °C o 18 °C i quedaran entre els 12 °C i 14 °C a l'interior. Al Pirineu es mouran al voltant dels 7 °C i els 9 °C. En cotes altes encara farà fred, amb màximes a 2.000 m al voltant de -2 °C.

A partir de dilluns s'aniran recuperant els termòmetres i l'ambient serà més suau la setmana vinent, però sense arribar a valors fora del que tocaria en aquestes dates.

Dilluns ventós als dos extrems del país

Començarem la setmana amb cel serè i núvols retinguts al vessant nord del Pirineu, on podrà nevar feblement a l'Aran a partir dels 1.200 m. A la resta apareixeran núvols que no deixaran precipitacions. En canvi, la tarda serà més insegura al nord-est, on podrà descarregar algun xàfec aïllat, de curta durada, amb més probabilitat a l'interior de les comarques gironines (Guilleries-Collsacabra o sud de la Costa Brava). Localment, aquests xàfecs seran en forma de tempesta.

El vent de mestral bufarà amb força a l'Ebre i també entrarà tramuntana al nord del cap de Creus, cosa que incrementarà la sensació de fredor.

Sense més pluges generals a la vista

La setmana que ve encara arribaran alguns fronts atlàntics, però estaran força desgastats i, en conjunt, deixaran poca aigua. Malauradament, no veiem més pluges generals a la vista que donin continuïtat a aquesta ratxa d’aigua i neu abundants.

De fet, els mapes de probabilitat així ho indiquen, amb molt baixa possibilitat de noves precipitacions a 9 dies vista.

La nevada més abundant de la temporada en molts sectors de muntanya

Fins a les 17 h de dissabte els gruixos acumulats eren els següents:

  • Vall Fosca (1.300 m): 60 cm
  • Certascan (2.400 m): 60 cm
  • Boí (2.500): 50 cm
  • Espot (2.400): 40 cm
  • Malniu (2.300 m): 50 cm
  • Cadí Nord (2.200 m): 40 cm
  • Port del Comte (2.290 m): 40 cm
  • Núria (2.000 m): 35 cm

Balanç de l'episodi de pluja (fins a les 18 h de dissabte):

  • Viladrau: 84 m
  • Sant Salvador de Guardiola: 61 mm
  • Tagamanent: 57 mm
  • Fogars de la Selva: 54 mm
  • Girona: 54 mm
  • Orís: 53 mm
  • Vallirana: 44 mm
  • Alinyà: 40 mm
  • Barcelona (O. Fabra): 32 mm
stats