previsions 02/03/2021

La méteo: més clarianes a l'espera d'alguns ruixats cap al final de la setmana

Demà hi haurà més estones de sol que avui i continuaran els nivells alts de pols en suspensió

MIQUEL BERNIS
2 min

BarcelonaAvui els núvols han frenat la temperatura, a diferència dels dies anteriors les màximes més altes no han passat dels 16 graus de Viladecans, el Vendrell i Arenys de Mar. Els núvols només han deixat pluges en alguns punts de les Terres de l'Ebre, sobretot al Parc Natural dels Ports on s'hi han acumulat fins a 4 l/m2. En general han sigut només quatre gotes, plugims que també han aparegut tímidament a l'Empordà. Els nivells de partícules han anat augmentant amb el pas de les hores. La irrupció de pols del Sàhara no ha provocat nivells de partícules tan elevats com els de fa algunes setmanes, però en observatoris com el de Manlleu i el de Lleida aquesta tarda les concentracions de partícules PM10 superaven el límit permès. Demà tornarà a ser un dia de cel tèrbol i terrós.

Evolució del nivell de partícules PM10 a Lleida

Demà ja no bufarà un vent tan humit. Al matí tornarà a haver-hi núvols baixos a la costa i a Ponent, però a mesura que avanci el dia el sol anirà sortint. Dijous també s'entreveu un dia amb moltes clarianes, segurament en conjunt serà el més assolellat d'aquests dies, enmig d'unes setmanes en què el sol està costant de veure. El febrer s'ha acabat amb entre un 10% i un 15% menys de sol del que és habitual en moltes comarques. A les Terres de l'Ebre aquesta anomalia ha arribat a ser de més del 30%, segons dades del Meteocat.

El cap de setmana arribaran els dies amb més inestabilitat de la setmana. Divendres descarregaran ruixats en molts punts del Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central. El cap de setmana encara està poc definit, però és probable que dissabte i diumenge vagin apareixent alguns ruixats molt dispersos, sobretot en comarques interiors i prelitorals. Encara és aviat per precisar on i quan hi haurà més possibilitats de pluja.

Acumulacions de precipitació previstes per a divendres

Pel què fa a la temperatura, els dies vinents no hi haurà grans canvis, però a partir de divendres el termòmetre tendirà a recular una mica. Alguns models fan pensar en una baixada d'un o dos graus, d'altres en un descens de fins a cinc. En tot cas, el que sembla clar és que, com ja anunciàvem la setmana passada, trigarem a notar un nou salt cap amunt de la temperatura. Això no ha de semblar estrany si tenim en compte que al febrer ja hi ha hagut temperatures de març. A Lleida la temperatura mitjana del mes ha sigut la segona més alta des del 1960, només superada pel 1990. En el conjunt de Catalunya, amb dades des del 2009, l'únic febrer més càlid va ser el de l'any passat. De fet, 5 dels últims 12 mesos de març han sigut més freds que el mes de febrer que acabem de deixar enrere.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats