previsions 07/04/2022

La méteo: canvis de temps dissabte i dimarts

Les altes temperatures d'avui i de demà s'esfumaran durant el cap de setmana

3 min

BarcelonaTarda calorosa amb temperatures que han arribat a 27,6 graus a Aldover, 26,8 a Tortosa, 25,2 a la Zona Universitària de Barcelona i a Valls o 25,1 a Tarragona. Un 68% de les estacions de les quals fem seguiment han superat els 20 ºC, el que suposa el valor més alt d'aquest any fins ara. Malgrat la calor, la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya és per només per una dècima de grau la més alta de l'any: potser us sorprendrà saber que el 18 de febrer aquest valor va pujar gairebé tant com avui. Després d'un mes de març amb gairebé cada migdia més fred del que tocaria, avui hi ha hagut gairebé quatre graus més del que seria normal per a l'època.

El vent de ponent ha empès el termòmetre a l'alça. Fins a dos quarts de cinc de la tarda hi ha hagut cops de vent de fins a 68 km/h a Pontons, 62 al Puig Sesolles del Montseny, 59 a Òdena o 58 al Port de Barcelona. Demà la temperatura seguirà pujant a prop de mar. L'entrada del vent de ponent farà que la calor es dispari encara una mica més a la costa, amb màximes que en punts del prelitoral també podrien arribar puntualment fins als 25 graus. Demà el vent bufarà una mica més que avui en molts indrets, les ratxes més fortes superaran els 50 km/h en punts del prelitoral i sectors de l'altiplà central. A la tarda el cel anirà quedant cada cop més enterbolit i al vespre fins i tot cauran algunes precipitacions al Pirineu Occidental amb una cota de neu que anirà baixant dels 2.000 fins als 1.500 metres.

Cops de vent màxims previstos per demà al migdia.

Dissabte aquest front també afectarà molts sectors de l'est de Catalunya. En moltes comarques de Girona i de Barcelona el cap de setmana començarà amb poc sol i amb una sensació tèrmica exageradament més baixa que la de demà. La baixada entre la temperatura de demà al migdia i la de dissabte al centre del dia pot ser fàcilment d'entre 8 i 12 graus. A Ponent i al sud aquest descens de la temperatura no serà tan marcat, però la calor també afluixarà clarament durant el cap de setmana, sobretot diumenge.

Dissabte s'escaparan algues pluges minses durant el matí, sobretot en comarques interiors de Girona i punts de la Catalunya Central. En general plourà poc, però en alguns punts del Ripollès, la Garrotxa, el Gironès o el Baix Empordà podrien arribar a acumular-se més de 5 l/m². Com més al sud, més sol farà, sobretot a la tarda. Entre Menorca i Mallorca també es podria escapar alguna brusca, ben poca cosa. Diumenge també serà un dia mig ennuvolat, però en comarques de l'est hi haurà més clarianes. En aquest cas els núvols més espessos sembla que es concentraran a l'extrem sud de Catalunya i al nord del País Valencià.

Setmana Santa

Dilluns el temps s'entreveu tranquil, però segurament seguiran circulant bandes de núvols que faran que el dia sigui enterbolit o variable. Res fa pensar en pluja. En canvi, dimarts i dimecres sí que és bastant probable que arribi una pertorbació força activa. Encara és incert com ens afectarà. Per Setmana Santa sempre hi ha l'interès d'estirar al màxim la previsió, però a sis dies vista és normal que el pronòstic encara sigui poc clar.

És possible que aquesta pertorbació pugui provocar una ploguda general i extensa, sobretot entre dimarts a última hora i dijous al matí, però també podria acabar sent una situació de ruixats bastant concentrats al Pirineu i amb ben poca pluja a la resta. El més probable és que aquesta pertorbació no s'encalli al nostre àmbit, i que si arriba a ploure extensament dimecres, aquestes precipitacions no tinguin continuïtat en dies següents. Caldrà seguir-ho.

Pel que fa a temperatures, seguiran les pujades i baixades. Entre dilluns i dimarts el termòmetre pujarà una mica, però el canvi de temps que hi haurà durant la part central de la setmana probablement farà que entre dimecres i dijous el termòmetre pugui marcar valors potser més típics de març que d'abril. El més probable a llarg termini és una nova pujada de la temperatura, és a dir, que segurament durant els dies festius de Setmana Santa la temperatura serà més alta que durant la primera part de la setmana. El que és segur a hores d'ara és que la calor que farà avui i demà no serà una tònica general del tram central de l'abril.

stats