La méteo
previsions 06/03/2023

La méteo: de l'hivern a la calor gairebé d'estiu en pocs dies

Diverses entrades d'aire càlid faran que aquesta setmana hi hagi temperatures més habituals de maig o juny que no de març

2 min

BarcelonaA poc a poc el fred va marxant, però aquest migdia no ha sigut gaire primaveral encara. En molts indrets els intervals de núvols han fet que la temperatura hagi sigut una mica més baixa que ahir. El termòmetre ha arribat a 19,9 °C a Aldover, a 18,5 a Tortosa i a 17,7 a Falset, però de mitjana avui les màximes han sigut un grau més baixes que ahir. A primera hora sí que s'ha notat un ambient menys fred. Ahir gairebé un 60% de les estacions de les quals fem seguiment van baixar sota zero a primera hora, i avui aquesta dada s'ha reduït fins al 30%.

Aquesta setmana estarà marcada sens dubte per una entrada d'aire càlid que acostarà ja no l'ambient de primavera, sinó gairebé el d'estiu. El termòmetre farà diverses pujades i baixades durant la setmana. El primer pic de temperatura es notarà entre demà i dimecres. El termòmetre es dispararà sobretot a prop de mar a causa del vent sec de ponent que es deixarà sentir moderat en moltes comarques. Dijous i divendres la temperatura es moderarà, però el cap de setmana el termòmetre continuarà la tendència a l'alça i pujarà força més que dimecres. Fixeu-vos en els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents, com dissabte les màximes poden ser fàcilment entre 8 i 10 graus més altes que les d'avui.

Segurament, però, les temperatures més altes no arribaran fins a l'inici de la setmana que ve. Els models de previsió apunten amb força confiança a una situació de temperatures pràcticament d'estiu entre dilluns i dimarts de la setmana que ve, un pic del termòmetre que pot comportar màximes a tocar dels 30 °C allà on el termòmetre pugi més. Una situació que, com sol passar en aquesta època de l'any, quan el mar encara està fred, es notarà més en comarques interiors que a la costa i pot comportar bancs de boira al litoral. Tot fa pensar que després d'aquests dies de calor estranya per a l'època arribarà una baixada molt marcada de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors normals de final d'hivern.

Pel que fa a l'estat del cel aquesta setmana arribaran diversos sistemes frontals, però gairebé no hi haurà pluja. Demà els núvols arribaran a ser espessos al migdia, però només s'escaparan algunes gotes en comarques del Pirineu occidental. Dimecres a la tarda hi podria haver alguns ruixats una mica més destacables al vessant sud del Pirineu i dijous s'entreveu el dia més inestable de la setmana, però només arribarà a ploure al Pirineu, en alguns indrets de l'extrem nord de Catalunya i potser tímidament a les Terres de l'Ebre. La cota de neu ja se situarà per sobre dels 1.500 metres. Res fa pensar en precipitacions de cara al cap de setmana tot i que el temps pugui ser insegur al Pirineu.

El vent d'entre ponent i mestral també serà una tònica de la setmana. Demà ja es deixarà sentir amb cops de més de 50 km/h en algunes comarques centrals i del sud, sobretot a l'altiplà central, en comarques interiors de Girona i en punts del prelitoral sud. Dimecres i dijous seguirà bufant d'entre oest i nord-oest, de forma molt irregular, en general no hi haurà ratxes fortes, però sí que es farà sentir i provocarà que la humitat sigui molt baixa a prop de mar.

stats