previsions 07/04/2021

La méteo: repunt de temperatura a l'espera més canvis de temps

Aquest dijous farà més sol i la temperatura s'enfilarà fins a cinc graus

3 min

BarcelonaAquest migdia no s'ha passat de 20 graus enlloc. De les màximes de fins a 25 graus d'ahir a les Terres de l'Ebre s'ha passat als 18 graus d'avui a Tortosa, a Vinebre i al Pantà de Siurana. En molts indrets no s'ha passat ni dels 15 graus. En general a Catalunya el migdia d'avui ha sigut el més fred des del 21 de març. Després de molts dies en què arrbar a 20 graus ha estat ua tònica bastant general, avui el termòmetre ha marcat valors baixos per a l'època.

De matinada a fet fred a l'oest de Catalunya. Ha glaçat amb força al Pirineu i la temperatura ha arribat a caure també sota zero en alguns punts del pla de Lleida, per exemple a Vilanova de Segrià i a Alguaire, on la mínima ha sigut de -1 graus. A Puigcerdà s'ha baixat fins a -4 graus i al Pont de Suert fins a -3. A les cotes altes del Pirineu la mínima ha caigut fins a -10 graus, per exemple a Certascan i al port de la Bonaigua, cosa que vol dir que en general la nit vinent encara serà tant o més freda que aquesta passada. A prop de la costa i a la Catalunya Central els núvols han evitat que la temperatura baixés tant. Cinc estacions del Meteocat han superat el seu rècord per un dia d'abril.

Estacions en què aquesta matinada s'ha batut el rècord de fred per un mes d'abril

Aquesta nit ha plogut en força comarques, destaquen els 6 l/m2 de Montserrat, l'Ametlla del Vallès i Sant Feliu de Codines, els 5 del Tibidabo, de Font-rubí i de Sant Pau de Segúries, o els 3 d'Olot, de Granollers i d'Òdena. Avui els núvols s'aniran esqueixant amb el pas de les hores, però en algunes comarques centrals el sol serà car de veure. Durant el dia es pot anar repetint algun ruixat aïllat al Pirineu oriental i a la serralada Transversal, però en general no farà falta el paraigua.

Tot i els xàfecs puntuals d'aquesta nit, la falta de precipitacions que s'arrossega des de l'estiu passat és clara i evident. Els indicadors sobre l'estat de sequera que fa servir el Meteocat alerten d'una situació de clara falta de precipitacions si s'agafen les dades dels últims nou mesos. Algunes comarques pròximes a la costa, però també punts de la Catalunya Central i del Pirineu, registren una escassesa de pluges que les situa en condicions de sequera extrema des de l'estiu. A Girona, per exemple, des del juliol passat han plogut només 316 l/m2, al voltant d'un 45% menys del que sol fer-ho. Un altre exemple és l'observatori del Perelló, al Baix Ebre, on des del juliol només han plogut 165 l/m2, un 55% menys del normal.

Afortunadament les previsions apunten a una situació de pluges força extensa de cara al cap de setmana. Demà hi haurà bastants núvols prims però el temps serà tranquil. El vent de garbí bufarà moderat i la temperatura pujarà de 3 a 6 graus respecte a avui.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Divendres els núvols aniran a més i el temps començarà a ser insegur a la costa. Els ruixats arribaran més clarament a les Balears, tot i que siguin pluges poc abundants.

Dissabte les pluges aniran a més a les Balears, i també apareixeran alguns primers ruixats per l'oest de Catalunya, sobretot al Pirineu però també en comarques de Ponent. En general el dia serà mig ennuvolat i bastant càlid. La tongada de precipitacions més abundant s'entreveu entre diumenge a última hora i dilluns. Serà una situació de pluges que pot deixar quantitats destacables al Pirineu, al Prepirineu i a la Catalunya Central, i en canvi és menys probable que plogui amb ganes al sud.

El canvi de temps provocarà una nova baixada de la temperatura similar a la dels últims dos dies, però amb la diferència que en aquest cas nevarà amb ganes al Pirineu i pot arribar a fer-ho fins i tot en punts alts de la Catalunya Central i al Montseny. Per tant, tot i que el cap de setmana començarà amb clara sensació de primavera, la setmana que ve encara tornarà a fer fred.

Acumulacions de precipitació previstes per a diumenge
stats