La méteo
previsions 15/09/2022

La méteo: tempestes a l'est per encetar un cap de setmana amb regust de tardor

Entre divendres a la tarda i nit els ruixats i tempestes podran ser forts i s'estendran per moltes comarques de l'est

3 min

BarcelonaTarda de tempestes al Pirineu i ruixats més aïllats en algunes comarques prelitorals. El grup de tempestes més important s'ha format cap a les 20 h al voltant de la Garrotxa, uns ruixats estàtics i acompanyats de calamarsa que han fet que el Meteocat activés un avís de temps violent a la zona. D'entre les pluges més abundants acumulades fins a les 21.30 h destaquen (en l/m²):

  • La Vall d'en Bas, 54
  • Sant Privat d'en Bas, 49
  • Sant Feliu de Pallerols, 43
  • Planoles, 31
  • Banyoles, 29
  • Anglès, 17
  • Gisclareny, 16
  • Olot, 15

L'obertura de clarianes ha permès que avui la temperatura pugés més que ahir. De mitjana les màximes avui han sigut tres graus més altes del que tocaria, destaquen els 34 graus de Benissanet i els 33 de Girona i d'Espolla. Més d'un 40% de les estacions de les quals fem seguiment han superat encara els 30 ºC.

Demà serà el dia de la setmana amb més tempestes i xàfecs forts a l'est de Catalunya. L'entrada del mestral al sud de Catalunya afavorirà vents humits en moltes comarques de Girona i de Barcelona, i això comportarà la possibilitat de ruixats localment forts en diferents comarques. Les quantitats de pluja més importants cal esperar-les en sectors del Vallès, el Maresme, la Selva, el Gironès i Osona, però al voltant d'aquestes regions també pot ploure amb ganes en alguns moments.

Els xàfecs i tronades seran més probables a la tarda, però al matí no és descartable que a prop de mar ja en puguin aparèixer. Per demà l'avís per intensitat de pluja del Meteocat afecta totes les comarques de Girona, però també Osona, el Vallès, el Maresme i el Barcelonès. Aquest matí el perill es considerava moderat, però és possible que en algunes comarques acabi passant a alt en les actualitzacions d'avui.

Aquest matí el Meteocat ha pujat a perill alt l'avís per intensitat de pluja de cara a demà en sis comarques de l'est de Catalunya. L'avís del SMC s'estén de la matinada de divendres a la de dissabte, tot i que a la tarda i vespre de demà és quan el perill d'aiguat és més alt.

Dissabte el panorama serà un altre. Segurament en moltes comarques de l'est els núvols seguiran sent abundants, però si plou seran precipitacions minses i molt irregulars. La suma dels núvols i la baixada de la temperatura farà que al Pirineu i en comarques de la costa i del prelitoral dissabte la sensació de tardor tregui el cap per primera vegada. Diumenge arribaran més núvols, el dia serà mig ennuvolat o fins i tot tapat en alguns moments, però no ha de ploure enlloc.

La temperatura tocarà fons entre dissabte i diumenge, però la setmana que ve es mantindrà com a mínim en valors normals per a l'època. L'ambient de final d'estiu s'instal·larà, però l'ambient fred que es notarà per exemple dissabte no serà tampoc la tònica del tram final del mes de setembre. Divendres el mestral bufarà moderat a la vall de l'Ebre i dissabte la tramuntana arribarà a deixar-se sentir amb ratxes de més de 70 km/h al nord de la Costa Brava.

També a llarg termini la previsió es presenta interessant de seguir. La setmana que ve començarà amb més sol que núvols, però a mesura que passin els dies el risc de ruixats tornarà a augmentar. Alguns models de previsió apunten amb força confiança a una possible situació de pluges de cara al tram final de la setmana. Òbviament, el pronòstic a vuit o nou dies vista és encara molt incert, però de moment hi ha indicadors que obligaran a estar pendents de com evoluciona la previsió per veure si de cara al cap de setmana del 24 i 25 de setembre podria generar-se una situació de pluges destacable.

Mentrestant, la temperatura del mar segueix disparada. Les últimes observacions de Josep Pascual i de Diego Lázaro a l'Estartit i a Barcelona han constatat que l'aigua està al voltant de dos graus i mig més calenta del que tocaria per a l'època. L'entrada de tramuntana d'aquest cap de setmana canviarà la situació. De mitjana el Mediterrani està a uns 27 ºC, un valor que segueix sent rècord per a l'època i que és inèdit en aquesta època de l'any amb dades des del 1982, segons el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani.

Evolució per anys de la temperatura mitjana del Mediterrani
stats