La méteo

La méteo: es va confirmant el gir del temps per Sant Jordi

Marxen els ruixats i les ventades divendres amb sol arreu i temperatures amunt, però l’hivern podria rebrotar la setmana que ve

3 min

El temps ha sigut ben mogut aquestes últimes hores, amb xàfecs localment acompanyats de tempesta i calamarsa al nord-est, neu al Pirineu, fort vent en algunes comarques i fred que ha tocat fons (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). No obstant això, la calma tornarà aquest divendres amb sol a tot arreu i migdies més suaus, però fred hivernal a primeres hores. Una tranquil·litat que pot durar poc, ja que la setmana vinent poden arribar canvis destacats coincidint amb Sant Jordi.

Divendres: temps tranquil

Ens llevarem amb força fred a tot arreu, ambient hivernal atípic per trobar-nos a mitjans d’abril, i glaçades al Pirineu, Prepirineu i punts de l’interior o del prelitoral nord-est. No obstant això, les temperatures remuntaran i la bonança dominarà al migdia amb un ascens de les màximes especialment destacat al nord-est i al Pirineu. Tan sols poden quedar més baixes a la costa de l’Ebre i de Tarragona. Molts valors de 16 °C a 21 °C, més alts a Ponent i a l’interior de l’Ebre.

Tot plegat amb molta calma i sol en general. Tan sols poden aparèixer algunes boires o núvols baixos a primeres hores de forma molt local, així com alguna pinzellada de núvols alts i prims. Serà un dia radiant per aprofitar sense pluja enlloc. També desapareixerà del tot el vent del nord amb tramuntana només fins a primeres hores a l’Empordà.

Cap de setmana: força calma

De cara a dissabte la calma seguirà dominant amb força sol en conjunt i pujada de les temperatures, tant de dia com de nit. Seguirà fent més aviat fred a primeres hores, però al migdia l’ambient serà suau. Tornarà a reactivar-se la tramuntana a la Costa Brava i creixeran nuvolades de tarda en zones de muntanya sense descartar alguna gotellada al Prepirineu.

El temps patirà alguns canvis diumenge. Les temperatures ja quedaran algun grau més curtes i els intervals de núvols aniran a més, amb cel una mica més variable. No es descarten alguns ruixats locals, sobretot al Prepirineu i a l'interior.

Setmana de Sant Jordi: canvis importants

La setmana vinent el temps es complicarà força. Ens arribarà una massa d’aire clarament més fred d’origen continental. Això farà baixar clarament les temperatures amb ambient massa fred per a l’època. Tot plegat amb nous xàfecs i una clara baixada de la cota de neu, que s’ubicarà per sota dels 1.000 metres. Un últim embat de l’hivern fora de temporada que coincidirà amb la diada de Sant Jordi. Incertesa encara d’una situació que haurem d’anar confirmant.

Balanç del fred i del temps mogut

Les temperatures han tocat fons la matinada i matí de divendres amb gran part de Catalunya per sota dels 10ºC i glaçades que han arribat a diverses comarques. Termòmetres sota zero a tot el Pirineu i gran part del Prepirineu, però també en diverses punts de l'interior i del prelitoral de Girona. Destaquen els -9ºC de mínima a Sasseuva (2.228m. Vall d'Aran), -6ºC a Das (Cerdanya), -4ºC a Sant Pau de Segúries (Ripollès) i al Pont de Suert (Alta Ribagorça), -3ºC a Prades (Baix Camp), -2ºC a Fornells de la Selva i -1,5ºC a Girona ciutat (Gironès) o -1ºC a Tremp (Pallars Jussà).

Pel que fa als xàfecs, van caure dijous a punts de Girona i de Barcelona, sobretot de matinada i a la tarda. Fins i tot amb algunes tronades i calamarsades locals. En conjunt s’ha acumulat poca aigua, però molt localment s’han superat els 10 l/m². Destaquen els 15 l/m² de Cardedeu, els 13 l/m² de Sant Celoni (Vallès Oriental), els 12 l/m² a Malgrat de Mar (Maresme) i els 9 l/m² a Santa Coloma de Farners (Selva).

A més, ha nevat al Pirineu, sobretot a la cara nord, amb acumulacions de fins a 13 l/m² en forma de neu a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà). També hem tingut vent fort de mestral i tramuntana al sud, a la Costa Brava i al Pirineu. La ratxa més forta s’ha registrat a Portbou (Alt Empordà) amb 121 km/h. 

stats