La méteo

Tram final de gener sec i amb un nou pic de temperatura

Aquest migdia la temperatura serà més alta que ahir i a mitjans de setmana tornaran les màximes de més de 20 graus

3 min
El Perdraforca emblanquinat aquest dissabte
Escolta aquí la previsió del temps

Matí de diumenge plenament d'hivern. Les temperatures han baixat encara més que ahir, sobretot en fondalades interiors i a l'Empordà, on el vent ahir encara es deixava sentir i va evitar temperatures més baixes.

Més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero de matinada. Destaquen els -6,7 °C de Puigcerdà, els -5,5 de Guardiola de Berguedà i de Molló, els -3,8 d'Olot, -3,6 de Sort o els -3,2 de Girona. De mitjana les mínimes han sigut un grau més baixes del que tocaria per a l'època.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 125 estacions del Meteocat. No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya

El dia ha començat amb núvols baixos i boires a la Catalunya Central i en zones de la costa, però amb el pas de les hores el sol s'ha imposat gairebé arreu. Al migdia les màximes ja començaven a remuntar i l'ambient era més agradable que ahir.

La setmana que ve tornarà a ser molt suau i és probable que al voltant de dijous el termòmetre s'enfili tant o més que aquests últims dies. Un altre episodi de temperatures exageradament altes per a l'època portarà un ambient de plena primavera amb màximes que fàcilment tornaran a superar els 20 graus i que en algunes comarques interiors de Girona podrien arribar als 25.

Fixeu-vos en la diferència prevista entre les màximes d'avui i les dels pròxims dies. La neu que va caure divendres té els dies comptats. Fixeu-vos també en el fet que la pujada de temperatura gairebé no es notarà a Ponent, on a mesura que avanci la setmana la boira s'anirà apoderant del temps i farà baixar el termòmetre.

Les temperatures nocturnes no s'enfilaran tant com aquesta setmana, però les glaçades tornaran a desaparèixer.

A llarg termini hi ha molt poques possibilitats que torni a ploure abans que s'acabi el mes de gener. Després del canvi de temps d'aquest divendres entrarem en una fase de temps estable i anticiclònic que s'allargarà ja com a mínim fins als primers dies del mes de febrer.

Entre dilluns i dimarts el pas d'un front pot deixar alguna gota al vessant nord del Pirineu i enterbolirà el cel a estones, però els mapes de probabilitat que com a mínim arribi a ploure o a nevar durant algun moment del dia són un solar fins i tot si estirem la previsió fins a final de mes. La setmana estarà marcada pel sol, però també per bancs de boira matinals en comarques interiors.

Gener deficitari, malgrat tot

Divendres la pertorbació Juan va deixar una regada extensa i molt profitosa, amb diferència la més important que hi ha hagut a Catalunya des del 19 d'octubre. A Tarragona no plovia tant en un sol dia des de l'aiguat de Santa Tecla del 2022. Capitals com Lleida, Mollerussa, Tàrrega o les Borges Blanques ja sumen entre 35 i 45 l/m² aquest mes, cosa que fa que sigui el mes més plujós des del juny o juliol passats.

La part negativa és que les capçaleres dels rius de les conques internes de Catalunya gairebé no van rebre precipitació, de manera que els embassaments d'aquest àmbit pràcticament no notaran les pluges i nevades, i seguiran baixant els pròxims dies.

Evolució diària dels embassaments de les conques internes

De fet, malgrat les pluges i nevades, el mes de gener en general a Catalunya té pinta que s'acabarà amb menys precipitació del que tocaria si agafem com a referència les dades del període 2009-2020. A hores d'ara el dèficit és del 30%, i no hi ha indicis que en el tram final del mes la dada pugui millorar.

Mentre moltes comarques de Ponent i del sud han rebut més pluja del que seria habitual al cor de l'hivern, al nord-est les precipitacions han sigut escassíssimes un cop més. Al pantà de Darnius-Boadella amb prou feines s'ha passat dels 5 l/m², a Cassà de la Selva i a Banyoles dels 8. A la Vall d'en Bas i a la Bisbal d'Empordà n'han caigut 12. Dades que no arriben ni al 25% del que caldria esperar.

stats