previsions 19/01/2022

La méteo: tramuntana, nevades puntuals i fred més viu

Arribarem al cap de setmana amb vent de nord i temperatures més baixes

4 min

Avui la temperatura no ha pujat tant com els dies anteriors. L'augment de la humitat i els núvols baixos han afavorit que la mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya s'hagi situat en 9,7 graus, el valor més baix dels últims set dies. No s'ha arribat a 15 graus enlloc. Les màximes més altes d'avui han sigut els 14,6 ºC de Blanes, els 14,4 de Girona, els 14,2 del Prat de Llobregat i els 14 de Girona.

A poc a poc el fred nocturn va disminuint. Des de diumenge cada dia hi ha hagut algunes glaçades fortes menys que el dia anterior. Avui un 18% de les estacions han baixat per sota dels -5 graus, una dada que diumenge va arribar al 28%. D'entre les temperatures més baixes d'avui destaquen els -9 graus del Pont de Suert i els -7 graus de la Seu d'Urgell, Cardona, Lleida (Raimat) i les Borges Blanques.

No són gaire freqüents últimament aquestes ratxes llargues de glaçades fortes en fondalades interiors. A Vic amb els -5,3 ºC d'avui de mínima ja són sis els dies consecutius en què de matinada s'ha baixat dels -5 graus. En els últims deu anys només hi ha hagut una sèrie més llarga de dies consecutius amb glaçades fortes: la que va anar de l'1 al 7 de desembre del 2017. Una cosa similar passa en punts del pla de Lleida o en altres sectors de la vall de l'Ebre.

Demà el pas d'un front deixarà algunes nevades tímides al vessant nord del Pirineu de cara al vespre, precipitacions que arribaran a caure en forma de neu fins i tot a les cotes més baixes de la Vall d'Aran, del nord del Pallars i d'Andorra. En general el sol continuarà predominant i la temperatura variarà poc, i les màximes podrien arribar a repuntar a l'Empordà amb l'entrada del vent de nord-oest.

Acumulacions de precipitació previstes per avui.

Demà el vent es deixarà sentir ja amb ganes a l'extrem nord de l'Empordà i al Pirineu oriental. Divendres girarà més a nord, i això vol dir que la tramuntana es farà sentir de manera general a l'Empordà i també a Menorca. El vent de nord bufarà amb cops de més de 50 km/h en molts indrets i les ratxes superaran els 70 km/h a la zona del cap de Creus. El vent minvarà durant el cap de setmana, però no acabarà de desaparèixer.

Cops de vent màxims previstos per divendres al migdia.

Aquest vent de nord farà entrar una massa d'aire més fred que avivarà la sensació d'hivern. Divendres i dissabte les temperatures seran més baixes en general. El descens es notarà sobretot de dia, però de nit també farà més fred en zones elevades i en punts de la costa. A llarg termini és poc clar com evolucionaran les temperatures. El més probable és que durant l'inici de la setmana que ve el fred afluixi però que en conjunt la setmana que ve continuï sent plenament hivernal.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

Pel que fa a l'estat del cel, el temps no canviarà gaire durant el cap de setmana. Divendres pot arribar a ploure a Menorca i al nord de Mallorca, però seran precipitacions poc importants. El cap de setmana el temps continuarà sent una mica variable i fins i tot insegur a les Balears. A Catalunya el sol continuarà predominant ja sense nevades al Pirineu.

La setmana que ve no hi ha grans canvis a la vista. És possible que entre dimecres i dijous el temps torni a ser més insegur i variable a les Balears, però a la resta continuarà amb més sol que núvols. La humitat serà més elevada que en els últims dies.

Els embassaments ja justegen

La forta sequera que experimenten alguns sectors del país ja es comença a notar també als embassaments. A hores d'ara els pantans de les conques internes de Catalunya estan al 58% de capacitat, un nivell molt més baix que el de fa un any en aquestes dates, que era del 85%. El nivell mitjà dels últims deu anys per a aquesta època és del 73%, molt superior a l'actual. Una de les situacions més crítiques és la del pantà de Boadella-Darnius, que tot i la ploguda de fa algunes setmanes se situa al 41% de capacitat. A finals d'octubre ja es va declarar l'alerta per sequera dels municipis que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià i la Muga. 22 municipis, entre els quals Sant Pere Pescador i la Jonquera, ja tenen limitat el consum màxim d'aigua per habitant a 250 litres per habitant i dia i també tenen limitacions en el reg de jardins, en la neteja de carrers i en l'ompliment de piscines i zones verdes, i prohibició d'omplir fonts ornamentals.

El pantà de Sau ahir al matí.
stats