La méteo

La méteo: la fresca i les pluges marxen uns quants dies

Ambient més càlid i sense ruixats pràcticament enlloc almenys fins al cap de setmana

3 min

BarcelonaEls xàfecs i les tempestes d'aquestes últimes hores han afectat moltes comarques del centre i del nord del país amb alguns aiguats acompanyats puntualment de pedra o de calamarsa. Les quantitats d'aigua han estat localment molt importants amb entre 50 l/m² i 100 l/m² al Prepirineu i zones properes que han fet créixer rius i rieres, que van directament cap als embassaments (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació). Uns ruixats que han acabat marxant definitivament de matinada. Tot plegat ja és història i aquest dijous tindrem el retorn sobtat de la calma i començaran a pujar les temperatures. L’ambient càlid anirà a més els pròxims dies.

Dijous: torna la calma

Ens llevarem amb molta fresca arreu, o fins i tot fred per a l'època. La pluja ja és història i el cel estarà força serè, tan sols amb restes d'alguns núvols baixos o boires matinals. Molta humitat per arrencar un dijous en què el sol s’imposarà en general. Tot i alguna nuvolada de tarda al Pirineu, no s’esperen precipitacions enlloc. Jornada per aprofitar amb temperatures màximes clarament cap amunt a l’interior i al Pirineu. Ambient entre suau i càlid al centre del dia amb molts valors de 20 °C a 25 °C, més alts a Ponent i a l’interior de l’Ebre.

Divendres: més calor

Les temperatures encara pujaran més divendres amb ambient càlid al centre de la jornada, però sense extrems. Simplement, normalitzarem els termòmetres amb valors més habituals per a l’època. Les màximes més altes es mouran entre els 25 °C i els 30 °C. A la tarda creixeran nuvolades en zones de muntanya, però més enllà d’alguna gotellada aïllada al Pirineu no s’esperen precipitacions.

Cap de setmana: temps per aprofitar

Tot i que poden augmentar una mica els intervals de núvols, la calma dominarà. Tan sols hi haurà més risc de ruixats de tarda al Pirineu. Les temperatures recularan una mica dissabte, però tornaran a pujar diumenge. Ambient càlid en conjunt i normal per a l’època. La setmana que ve podrien arribar nous canvis en el temps.

Balanç de les fortes tempestes

La tongada de xàfecs i de tempestes d'aquest dimecres ha afectat sobretot el centre i el nord del país. Precipitacions que han escombrat moltes comarques amb forts patacs d’aigua sobtats acompanyats localment de calamarsa o de pedra. Molts registres es mouen entre els 10 l/m² i els 30 l/m², però localment s’han superat els 40 l/m² o 50 l/m² i, fins i tot, algunes dades extraordinàries s'han acostat als 100 l/m² al Prepirineu i en zones properes. Destaquen els més de 90 l/m² de la Quar (Berguedà), els 84 l/m² de la Vall d'en Bas i els 70 l/m² de Sant Privat d'en Bas (Garrotxa), els prop de 60 l/m² del puig Sesolles (1.668 m), els més de 47 l/m² d'Olot (Garrotxa) o els 45 l/m² de la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Tot plegat ha provocat la crescuda sobtada de rius i rieres sobretot al nord-est del país i nombroses incidències. El telèfon 112 ha rebut més de 160 trucades d'incidències relacionades amb la pluja, i fins i tot s'ha hagut de rescatar el conductor d'un vehicle atrapat per la riuada al Berguedà. Les pluges acumulades en les últimes 48 hores són localment molt destacades i han disparat els pantans de les conques internes per sobre del 33%, de la qual cosa s'ha beneficiat especialment el sistema Ter-Llobregat, que ja supera el 35%.

També ha tornat a nevar al Pirineu per sobre tan sols dels 2.000 metres en alguns casos. No és estrany que nevi als cims pirinencs a aquestes altures de l'any, però sorprèn que fa només quatre dies ens trobàvem de ple en una calorada. Això és degut a l'embossament d'aire fred que ens afecta i que ha fet baixar molt les temperatures amb ambient massa fresc per a l'època. De fet, dimarts es van batre fins a cinc rècords de temperatura màxima més baixa en un mes de juny a les estacions del Meteocat.

stats