previsions 22/12/2019

Un mort i quatre ferits a Catalunya pel temporal de vent

El 112 atén més de 1.100 trucades per 800 incidències

Oriol Rodríguez
3 min
Els policies al punt on va caure el pescador a Sant Feliu.

BarcelonaEl temporal de vent de les últimes hores a Catalunya deixa el greu balanç d’un mort i quatre ferits, i nombroses incidències per la caiguda d’arbres, mobiliari urbà, decoracions de Nadal, fanals, façanes i tendals. El pitjor, però, ja ha passat i Protecció Civil ha aixecat l’alerta vermella.

El succés més greu es va produir diumenge al matí, a la zona de Punta de Garbí, a Sant Feliu de Guíxols, quan el fort vent que bufava va fer caure a l’aigua des de les roques un pescador, un home de 31 anys veí de Sant Joan les Fonts (Garrotxa). Un altre pescador i tres policies locals es van llançar a l’aigua per socórrer-lo, però no van poder fer res per salvar-lo. L’helicòpter dels Bombers de la Generalitat va col·laborar en el rescat del cos i va indicar a la barca de Salvament Marítim on era el cos.

A més, el servei d’emergències mèdiques va assistir durant el dia quatre persones més ferides com a conseqüència del temporal. Una va quedar ferida a Sant Adrià del Besòs i va ser traslladada a Can Ruti, a una altra li va caure part d’un arbre a sobre a Cornellà i va ser evacuada a l’Hospital Moisès Broggi, una tercera persona va ser atesa al CAP de Sant Martí i, a la tarda, un home va quedar ferit quan intentava falcar una mobile home en un càmping de Ribes de Freser. La casa es va desplaçar i va caure sobre l’home, que va quedar atrapat i va ser traslladat al Trueta de Girona.

El telèfon d’emergències del 112 va rebre des de dissabte a la nit més de 1.100 trucades relacionades amb uns 800 incidents a causa del vent, sobretot al Barcelonès, als Vallesos, al Gironès i al Baix Llobregat. Es van veure afectades les línies de tren de la R11 i RG1 entre Maçanet i Girona, la R2 a Llinars, la R4 a Vacarisses i la R1 a Malgrat.

Ratxes de vent huracanades

La forta ventada de ponent va afectar bona part del litoral, del prelitoral i de les comarques de la meitat est del país. Els cops de vent van oscil·lar entre els 80 i els 100 km/h, tot i que a les cotes altes del Pirineu oriental i del prelitoral nord hi va haver registres clarament superiors. Així, els cims del Montseny van ser els punts més esventats del país aquesta vegada. L’estació meteorològica del puig Sesolles (1.668 m), al costat del turó de l’Home, va registrar un cop màxim de 181 km/h. És la ràfega més important dels 9 anys que té la sèrie de dades. Tot i que amb un registre més modest, la ciutat de Girona també va viure dissabte la nit més ventosa dels últims 9 anys. Es va arribar als 80 km/h i es van superar els 76 km/h del 15 de març del 2015. A l’aeroport de Girona cal recular gairebé 11 anys per trobar una ratxa de vent superior als 104 km/h registrats dissabte a la nit.

També es va batre un rècord la temperatura, perquè tan bon punt va començar a bufar el vent de l’oest, que és sec i reescalfat, es va disparar el mercuri tant al litoral com al prelitoral. Dissabte a les nou del vespre hi havia 23 ºC a Aldover, 22 ºC a Amposta i a l’Ametlla de Mar i 21 ºC a Alcanar. En el cas dels Alfacs (el Montsià), es van assolir els 23,2 ºC, la temperatura màxima més alta registrada en un mes de desembre en 25 anys de dades. L’anterior rècord era de 23 ºC, l’any 1999.

stats